Lütfen bekleyin..

Eylem Kahraman

Dersim soykırımı ve yüzleşme

04 Mayıs 2019, 10:14

HDP İstanbul Milletvekili Zeynel Özen’in Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne (TBMM) üzerinde Alevi önderlerin portrelerinin bulunduğu posta pullarının basılması için yaptığı başvuruya TBMM PTT yetkilileri sadece Pir Sultan Abdal ve Hacı Bektaş-ı Veli için olanları kabul ederek yanıt verdi. Dersimli Alevi-Kürt Önder Seyid Rıza için yapılan başvuru ise yetkililer tarafından reddedildi. Red gerekçesi olarak da merkezden onay alınmaması gösterildi.

Pir Sultan Abdal ve Hacı Bektaş-ı Veli gibi Alevi önderlerin portrelerinin bulunduğu pulların TBMM’de bir ilk özelliği taşıması ne kadar önemliyse, Kürt ve Alevi önder Seyid Rıza için yapılan başvurunun reddedilmesi de o kadar düşündürücüdür. Bunu, bu günün tarihine bakarsak daha iyi anlarız, zira bugün 4 Mayıs.

82 yıl önce bu gün, 4 Mayıs 1937’de Türkiye Cumhuriyeti Bakanlar Kurulu kararıyla Dersim Soykırımı başlatıldı. Dersim’de kendi halinde yaşayan onbinlerce suçsuz-günahsız sivil insan, devletin güvenlik güçleri ve onların işbirlikçileri tarafından öldürüldü. Mağaralara sığınan silahsız halk gazlarla katledildi. Henüz doğmamış bebeğin cinsiyeti kadın mı erkek mi diye yazı tura atan askerlerce hamile kadınların karnı deşildi, ceninler süngülerin ucunda sallandı. Dersim’in nehirleri günlerce kan aktı. Askerlerin eline geçmek istemeyen Dersimli kadınlar, saç örüklerini birbirine bağlayarak kendilerini uçurumlardan kayalıklara, köprülerden nehirlere attı. Devletin resmi tarihine göre 13 bin 500 kişi, gerçekte ise bunun en az dört katı insan yaşamını yitirdi.

Sağ kalanlar Türkiye’nin batısına zorla sürgün edildi. Dersimli Alevi Kürtler birbirinden uzak şehirlerde, Türk ve Sünni kesimin içinde “mecburi iskan”a tabi tutuldu. Katliamda anne-babası ve yakınlarını yitiren küçük kız çocukları soykırımı gerçekleştiren askerler tarafından alıkonuldu. Tarihi ve kültürü başta olmak üzere kökleriyle tüm bağları koparılarak bilinçli bir asimilasyon politikasına maruz bırakılan bu çocukların bazılarının akıbeti gün yüzüne çıksa da, binlercesine ne olduğu hala bilinmiyor.

Devletse yaptıklarını haklı çıkarmak için yıllardır yalan üstüne yalan uyduruyor ve hiç utanıp sıkılmadan “medeniyetten uzak” olduğunu iddia ettiği insanları “medeniyete kavuşturmak”la övünüyor!

Katliamda öldürülen insanların bir mezarı bile yok. Bazıları insanlık dışı bir tavırla toplu mezarlara gömüldü, bazıları katledildiği yerde bırakılarak kurda kuşa yem edildi. Bu gün bile hala Dersim’in her yerinden soykırımda yaşamını yitiren insanların kemikleri fışkırıyor.

Türk devleti, 2015 yılında, bir türlü yüzleşemediği Ermeni Soykırımının 100’üncü yıldönümünde Hozat’ın Bargini Köyü’ne bağlı Seka Surê Mezrası’nda yapılan kazı çalışmasıyla Dersim Soykırımıyla yüzyüze geldi. Burada yapılan kazıda soykırımda katledilen ve bir toplu mezara gömülen çoğu kadın ve çocuk 24 kişinin kemiklerine ulaşıldı, fakat gerçek bir yüzleşme yaşanmadı.

Dersim halkı, her yıl 4 Mayıs’ta soykırımda hayatını kaybedenler için dünyanın her yerinde anmalar gerçekleştiriyor ve devlete tekrar tekrar yüzleşme çağrısı yapıyor. Dersimliler yarım ağız dilenen taktik bir özür değil, devletin resmi arşivlerini açmasını, kanlı geçmişiyle yüzleşmesini ve gerçekleştirdiği tüm soykırımlar için özür dilemesini istiyor. Bu, Dersim halkının ve diğer soykırım mağdurlarının acısını asla dindirmeyecek olsa da, kalıcı toplumsal barış için gereklidir.

Dersim Soykırımında yaşamını yitirenleri saygıyla anıyorum.

Bu haber 845 kere okundu
  • Bu haberi paylaşın:
UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik ve tamamı büyük harfle yazılan yorumlar onaylanmamaktadır.
Yazarın Diğer Yazıları
2380 gün önce
2387 gün önce
2401 gün önce
2415 gün önce
2436 gün önce
2478 gün önce
2484 gün önce
2489 gün önce
2519 gün önce
2583 gün önce
2597 gün önce
2646 gün önce
2687 gün önce
2695 gün önce
2698 gün önce
2716 gün önce
2726 gün önce
2786 gün önce
2792 gün önce
2821 gün önce
2898 gün önce
2928 gün önce
2937 gün önce
2954 gün önce
3045 gün önce
3073 gün önce
3092 gün önce
3120 gün önce
3143 gün önce
3486 gün önce
3590 gün önce