Lütfen bekleyin..
Munzur Haber / Haydar Işık için Frankfurt’ta anma düzenlendi

Haydar Işık için Frankfurt’ta anma düzenlendi

20 Aralık 2021, 11:44

Frankfurt'ta bir araya gelen demokratik kurum temsilcileri, Dersimliler, Aleviler, siyasetçi, sanatçı ve gazeteciler, 17 Aralık günü yaşamını yitiren Yazar Haydar Işık için anma etkinliği gerçekleştirdi.

Almanya’nın Münih kentinde 84 yaşında hayata gözlerini yuman yazar Haydar Işık için Almanyanın Frankfurt kentinde anma düzenlendi. 17 Aralık 2021 tarihinde hakka yürüyen Işık, bilindiği üzere 6 yıldır kanser tedavisi görüyordu.

Frankfurt yakınlarındaki Oberursel kasabasında buulunan Hochtaunus Alevi Kültür Merkezi’nde gerçekleşen ve Can Tv tarafından canlı yayımlanan anmaya başta Almanya olmak üzere Avrupanın bir çok ülkesinden gelen Haydar Işık'ın yakınları, Dersimliler, dostları, okurları, Aleviler, gazeteciler, sanatçılar, demokratik kurum temsilcileri ile siyasetçiler katıldı. 

Dersim İnşa Kongresi’nin (DİK) düzenlediği anmaya Işık’ın kızı Yüksel Mutlu, Dersim İnşa Kongresi eş Başkanları Ali Çatakçın, Hülya Yer, yönetim kurulu üyeleri, Dersim Soykırımı Karıştı Derneği yöneticisi Hüseyin Yanaç, FEDA Eş Başkanı Ayfer Kılınç, KCKD-E Eş Başkanı Fatoş Göksungur, sanatçılar Ali Baran, Ferhat Tunç, Şiyar Munzur, KNK üyeleri, yazar Fuat Kav, Haydar Munzur, gazeteciler Erdal Er, Ali Can, Cemal Turan, Abidin Çetin, Şükrü Yıldız, Faruk Sakık, Ali Güler, Fehim Işık, Cahit Mervan, Ahhmet Yücedağ, Can Kasapoğlu, İlhami Erdoğan ve yönetmen Esen Işık katıldı.

Pir Hüseyin Bildik’in çerağ uyandırması ve saygı duruşu ile başlayan anmada ''Haydar Işık'ın şahsında ömrünü hak ve hakikat mücadelesine adayan tüm canların devr-i daim, ışıklar yodaşi olsun'' vurgusu yapıldı.

Haydar Işık'ın biografisi okunması ardından söz alan kızı Yüksel Mutlu babasının vasiyeti gereği definin işleminin Münih kentinde yapılacağını açıkladı.

Mutlu; ‘Babam önce Dersim’e gömülmek istendi. Gençlerin mezarlarının tahrip edildiğini, kemiklerinin çıkartıldığını, cenazelere hakaret yapıldığını gördüğü için bu kararını değiştirdi. Babam, ‘ancak Dersim ve Kürdistan özgür olduğunda kemiklerimi çıkartıp götürürsünüz’ dedi.’’

Pandemi kuralları gereği Duygulu anların yaşandığı anma da Haydar Işık’ın mücadelesi, kişiliği, Dersim’e olan düşkünlüğü ve Kürdistan davasına verdiği emeği hatırlatıldı.

Anmaya katılan dostları ve mücadele yoldaşları 1937-38 Dersim Soykırımı'nın tanığı ve sanığı olarak yıllardır sürgünde yaşayan yazar Haydar Işık'ın Kürt Ulusal Hareketi içerisindeki çabası ve emeğine hatırlatarak Işık'ın idealleri ve çabasının daha ileriye taşırılması gerektiğinin altını çizdiler.

Anma da sanatçı Ali Baran bir kısa ağıt okudu.

Bu arada Haydar Işık adına hazırlanan Loqmaların pay edilmesi ve Dersim İnşa Kongresi (DİK) ile birlikte Yüksel Mutlu taziyeleri kabul etti..

Haydar Işık için cenaze töreninin hangi tarihte düzenleneceği ve toprağa sırlanacağı gün ise henüz netleşmedi. Alınan bilgilere göre hafta içinde tarihin netleşmesi bekleniyor.

Newededersim

Bu haber 948 kere okundu
  • Bu haberi paylaşın:
UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik ve tamamı büyük harfle yazılan yorumlar onaylanmamaktadır.
Kategorisindeki Diğer Haberler
Etnik, dini, sosyo-politik kimliği ve doğasıyla tarihsel özgünlüğü olan Der..