Lütfen bekleyin..

Eylem Kahraman

Kadını yok saymak ve silmek yeryüzünden

31 Mart 2018, 09:31

Ey bilene bilene tükenen bıçak!..

Bir şeyler yap,

eskimeden gökyüzünün 

kutlu maviliği...”*

Türkiye Büyük Millet Meclisi Kültür, Sanat ve Yayın Kurulu bir süre önce “Meclis Sohbetleri” adı altında bir “kültür-sanat” etkinliği başlatmıştı. Geçtiğimiz günlerde ikincisi gerçekleştirilen “kültür-sanat” etkinliğinde büyük bir skandala imza atıldı. 

Gazete Duvar'ın haberine göre; “Birinci Meclis, Gazilik ve Şehitlik Ruhu” temasıyla yapılan etkinlikte katılımcıların konuşmasından önce kısa bir müzik ve tiyatro gösterisi yapıldı. “Çanakkale Destanı”nın anlatıldığı yaklaşık on beş dakikalık gösteride erkek oyuncular sahnede yer alırken, aynı gösteride rol alan kadın oyuncular ise salonun kenarında durdu. Ve bu görüntü sahnelenen gösterinin senaryosunun bu şekilde oluşundan dolayı değil, Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanı İsmail Kahraman'ın “kadınlar sahneye çıkmasın” müdahalesinden kaynaklandı. 

Haberde belirtilenlere göre; bu gösteri için iki gün prova yapan Devlet Tiyatrosu oyuncuları, gösterinin sahnelenmesine bir saat kala acil toplantıya çağrıldı ve gösteriyi hazırlayanlar tarafından oyunculara kadınların sahnede istenilmediği iletildi. Bunun üzerine hemen yeni bir kurgulama yapılarak kadınların sahnede değil, salonun kenarında yer almasına karar verildi. Toplantı sonrası oyuncular gösteri için salona giderken Meclis Başkanı İsmail Kahraman ile karşılaştı. Kahraman'ın oyunda yer alan asker kıyafetli erkek oyuncularla yakından ilgilendiği ve  onlara “kadınlar yok değil mi? Kadınlar arkada görünmüyor değil mi?” diye sorduğu idda edildi.

Haberi okudukça gösteriye müdahalenin daha prova aşamasında başladığını öğreniyoruz. Gösterinin provalarını izleyen bazı bürokratlar oyunda eşini ya da çocuğunu askere uğurlayan kadınlar sahnesine müdahale ederek sarılmaların kaldırılmasını istemiş. Bunun üzerine bu sahne sadece el sallamaya dönüştürülmüş.

Sürekli Allah'tan, dinden ve imandan bahseden bu “yüce gönüllü” insanların kadına da sanata da tahammül edememesi şaşırtmıyor artık hiç kimseyi. Asıl şaşırtıcı olan, gösteride yer alan “sanatçı”ların siyasi otorite karşısında bu kadar aciz kalması ve yapılan müdahalelere hiç bir tepki göstermeden oyunu istenilen tarzda sunması. Özellikle kadın oyuncuların böylesi bir aşağılanmayı hem kadın kimliğiyle hem de bir sanatçı olarak kabul etmesi anlaşılır bir şey değil.

 Ayrıca hangi kadın çocuğunu -veya eşini- askere el sallayarak göndermiş ki? Kendi çocuklarına ya askerlik yapmaya elverişli değildir raporu aldıkları ya da askerliğini para karşılığı yaptırdıkları için asker uğurlama ritüelini bilmiyor olabilirler tabii...

İktidara gelmek için kendisini destekleyen kadınları kapı kapı, ev ev dolaştırmakta hiç bir sakınca görmeyen zihniyet, kadınların sahnede olmasına tahammül edemiyor ve güç gösterisini kadının görünürlüğünü yok etme üzerinden gösteriyor bir kez daha. Bu kişilerin iktidara gelmesi için gecesini gündüzüne katarak çalışan kadınlarda ise ne bir ses, ne de bir tepki var. Anlaşılan herkes halinden oldukça memnun.

Tıpkı şairin dediği gibi;

“Bu karanlık böyle iyi

afferin Tanrıya

herkes uyusun,

iyi oluyor…”*

* Turgut Uyar

Bu haber 1156 kere okundu
  • Bu haberi paylaşın:
UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik ve tamamı büyük harfle yazılan yorumlar onaylanmamaktadır.
Yazarın Diğer Yazıları
2464 gün önce
2472 gün önce
2486 gün önce
2500 gün önce
2521 gün önce
2563 gün önce
2569 gün önce
2574 gün önce
2604 gün önce
2667 gün önce
2681 gün önce
2730 gün önce
2771 gün önce
2780 gün önce
2783 gün önce
2800 gün önce
2811 gün önce
2870 gün önce
2876 gün önce
2906 gün önce
2982 gün önce
3012 gün önce
3022 gün önce
3039 gün önce
3130 gün önce
3158 gün önce
3176 gün önce
3204 gün önce
3228 gün önce
3571 gün önce
3674 gün önce