Fransız Liberation gazetesi bu tepkileri konu alan geniş bir haber yayınladı.
En çarpıcı örneklerden birini, Berlin'in merkezindeki Tiergarten semtindeki bir eylem oluşturuyor. Türk Büyükelçiliği'nin duvarına sıra dışı bir görüntü yansıtıldı.
Bir kaç dakika süren görüntülerde solda Adolf Hitler, sağında ise Hitler'e benzetilen Erdoğan portreleri dikkat çekti.
Bu eylemi dünya genelindeki insan hakları ihlallerine ilişkin tepkileri ile dikkat çeken angaje sanatçılar kolektifi Pixel Helper gerçekleştirdi. Diğer eylemleri gibi, geniş yankı buldu.
Kolektif tarafından Mayıs ortasında da Türk Büyükeçiliği'nin duvarına birçok kez benzer görüntüler yansıtıldı.
Nazi gazetesi Völkischer Beobachter, "Rayhştag yetkilerini Erdoğan'a devretti" başlığını kullandı.
Sanatçılar kolektifi üyesi Oliver Bienkowski, "Eroğdan ile Hitler'i yan yana getirerek, Türk Cumhurbaşkanı tarafından işlenen insanlığa karşı ağır suçlara tepki göstermek istiyoruz" dedi.
Sanatçı Bienkowski, "Biz Almanlar, bir diktatörlüğün kurulmasının ilk aşamalarında neler yaşandığını biliyoruz" diye ekledi.
Alman sanatçı, Nazizmin ilk dönemleri ile mevcut Erdoğan Türkiye'si arasındaki paralelliklerin ürkütücü olduğunu söyledi.
“ERDOĞAN MEİN KAMPF'I BAŞUCU KİTABI YAPMIŞ GİBİ”
Bienkowski şu ifadeleri kullandı: "Erdoğan Türkiye'yi başkanlık diktatoryasına formatlamaya çalışıyor. Sanki Mein Kampf'ı başucu kitabı yapmış ve her sabah uyandığında ondan yeni bir fikir alıyor gibi. Kısa bir süre önce doğum kontrolüne ilişkin açıklamalar yaptı."
Almanya'daki tepkiler yeni değil. Mart ayı sonunda komedyen Jan Böhmermann'ın ZDF kamu televizyonunda okuduğu bir şiir kriz konusu oldu. Şiirde Erdoğan zoofil ve sübyancı olarak tasvir ediliyordu.
Alman Parlamentosu'nun 2 Haziran Perşembe günü Ermeni soykırımı tasarısını kabul etmesiyle gerginlik daha da arttı.