Lütfen bekleyin..
Munzur Haber / Avrupa'daki STK'ler: Anadili sahiplenmeye çağırdı

Avrupa'daki STK'ler: Anadili sahiplenmeye çağırdı

18 Ocak 2022, 12:00

Dersim İnşa Kongresi (DİK) dahil Avrupa'daki 8 sivil toplum kurumları, ortak bir açıklama yaparak ''devleti sorumluklarını yerine getirmeye, anadilde eğitim ve öğrenim hakkından mahrum bırakılan tüm Kürtleri, çocuklarına Kürtçe’nin Kîrmancki ve Kurmanci lehçelerini seçmeli ders olarak tercih etmeye davet ediyoruz'' dedi.

Dersim İnşa Kongresi (DİK) dahil Avrupa'daki 8 sivil toplum kurumları, ortak bir açıklama yaparak ''devleti sorumluklarını yerine getirmeye, anadilde eğitim ve öğrenim hakkından mahrum bırakılan tüm Kürtleri, çocuklarına Kürtçe’nin Kîrmancki ve Kurmanci lehçelerini seçmeli ders olarak tercih etmeye davet ediyoruz'' dedi.

Sivil Toplum Kurumları tarafından 'Basına ve Kamuoyuna' diyerek yapılan ortak açıklamada  şu görüşlere yer verildi.

* * *

Basına ve Kamuoyuna!

Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütü (UNESCO) tarafından kültürel çeşitliliği ve çok dilliliği desteklemek, anadili ve anadilinde eğitim hakkını güvence altına alan kararına rağmen birçok devlet gibi Türkiye’de bu kararı uygulamamaktadır.

Türk ulus devleti dilleri, kültürleri ve inançları yasaklamış, halklara ve inançlara asimilasyonu dayatmıştır. UNESCO’ ya göre TC sınırları içinde birçok dil yok olmuş, önümüzdeki on yıllarda üç dil daha yok olma tehlikesi ile karşı karşıyadır.

Okul, siyaset, ekonomi, kışla ve cami dilleri ve lehçeleri yok eden çarkın dişlileri gibi çalışmaktadır.

Kürtçe’ nin Kurmanci ve Kırmancki lehçelerini kamusal alandan, sokaklardan, gündelik yaşamdan ve belleklerden silen, Kürt dilini ortadan kaldırmak için vahşi yöntemler kullanılıyor. Bugün bile Meclis tutanaklarına, “bilinmeyen dil”, “anlaşılmayan dil” veya “x dili” diye yazılmaktadır.

Başta Kırmancki  olmak üzere bir bütün Kürtçe’ nin yok olmakla yüz yüze olduğu bu dönemde, esas olan; Kürtçenin eğitim dili olması, kamusal alanda kullanılması, resmi statüye kavuşması ve eğitim dili olarak Anayasal güvenceye alınmasıdır.  Kreşten üniversiteye dek tüm eğitim süreçlerinin Kürtçe Ana dilde yapılmasıdır. Meşru ve demokratik olan bu hakkımızın gerçekleşmesinin zaman alacağını göz önünde bulundurduğumuzda, Kürt çocuklarının seçmeli ders ile anadillerini öğrenmeleri, okuyup yazmaları bugün için hayati önemde bir konudur.

Biz aşağıda imzası olan sivil toplum kurumları olarak, devleti sorumluklarını yerine getirmeye, anadilde eğitim ve öğrenim hakkından mahrum bırakılan tüm Kürtleri, çocuklarına Kürtçe’nin Kîrmancki ve Kurmanci lehçelerini seçmeli ders olarak tercih etmeye davet ediyoruz.

DİK (Dersim İnşa Kongresi)

FEDA (Demokratik Alevi Dernekler Federasyonu)

MARDEF (Maraş Dernekler Federasyonu)

AKKM (Avrupa Koçgiri Kültür Merkezi)

AHD (Almanya Hınıs Derneği)

AKHİ (Almanya Kürecik Halk İnsiyatifi)

PKAN (Orta Anadolu Kütleri Federasyonu)

DAD (Demokratik Alevi Dernekleri)

*  *  *

Newededersim.com

Bu haber 871 kere okundu
  • Bu haberi paylaşın:
UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik ve tamamı büyük harfle yazılan yorumlar onaylanmamaktadır.
Kategorisindeki Diğer Haberler
Dersim İnşa Kongresi (DİK) dahil Avrupa'daki sivil toplum kurumları, or..