Lütfen bekleyin..
Munzur Haber / Saç örgülerimden bayrak yapın!

Saç örgülerimden bayrak yapın!

12 Mayıs 2016, 18:33

Kürdistan mücadelesinde yaşamını yitiren ilk kadınlardan olan Leyla Qasım, aradan 42 yıl geçmesine rağmen genç kadınlar için bir sembol olmaya devam ediyor.

Kürt ülkesinin sömürgeci güçlerine karşı direnişini sembol edenlerden biridir Leyla Qasım. Ülkesine uygulanan ağır işgale ve baskıya dikkat çekmek için 1974 yılında uçak kaçırma girişiminde bulundu.13 Mayıs 1974'te, işkence ile ceplerin yapıldığı vücudu asıldığında, ezilen halkının milli marşını okuyordu.


Leyla Qasım, 1952 yılında Kerkük’te doğdu. ilk ve ortaöğrenimini gördükten sonra ailesiyle birlikte Bağdat’a göç etti. 

 


Bağdat’ta lise öğrenimini tamamlayan Qasım 20 yaşındayken Kürdistan Öğrenciler Birliği (YXK) ile tanıştı ve onlara destek verdi. Leyla Qasım bu dönemde peşmergelere katılma kararını verdi. Leyla Qasım I-KDP peşmergelerine katıldığı zaman Kürtler, özellikle Büyük Güney de hassas bir dönemden geçiyordu. 1974’ün baharında Baas rejimi Kürtlere karşı savaş açtı. Kürt ailelerini Bağdat’tan çıkardı. Irak rejimi Qeladize kentini bombaladı. Bombalama sonucunda 3 sivil yaşamını yitirdi. Daha sonra Halepçe’yi bombalayan rejim, birçok sivilin yaşamını yitirmesine neden oldu.

İdam sehpasına götürülürken 'Beni öldürün fakat şu gerçeği de bilin ki benim öldürülmemle binlerce Kürt uyanacak' diyen Leyla Qasim'ı, ölümünün 42'nci yılında arkadaşı Sadiye Alî Ekberiyan, anlattı. Ekberiyan, Qasım'ın idam edilmeden hemen önce gören annesine, 'Güzel annem; tasalanma, ben bir dava insanıyım artık. Anne bizim ölümümüzle binlerce Kürt insanı uyanacak. Ben öldüğümde üzülmeyin, saç örgülerimden bayrak yapsınlar!' dediğini aktardı

HABER MERKEZİ - Leyla Qasım, 1952 yılında Xaneqin'de Dalaho Qasim ve Kani'nin üçüncü çocuğu olarak dünyaya geldi. Bağdat'ta lise öğrenimini tamamlayan Qasım, 20 yaşındayken Kürdistan Öğrenciler Birliği (YXK) ile tanıştı ve onlara destek verdi. Qasım, bu dönemde peşmergelere katılma kararını verdi. 1974'ün baharında Baas rejimi Kürtlere karşı savaş açtı. Kürt ailelerini Bağdat'tan çıkardı. Irak rejimi Qeladize kentini bombaladı. Bombalama sonucunda birçok sivil yaşamını yitirdi. Bu dönemde Leyla Qasım'a Kürt halkının sesini dünyaya duyurmak amacıyla bir uçak kaçırdı. Uçak kaçırma eyleminde Qasım, 4 arkadaşıyla birlikte 24 Nisan 1974'te yakalandı. Hapishanedeyken işkence ve insanlık dışı uygulamalara tabi tutuldu. Ama o asla halkına ihanet etmedi, Kürt özgürlük hareketine daima sadık kaldı.

Beni teslim alamadılar

Bir kaç gün sonra ise ailesine Leyla Qasım'ın idam edileceği haberi verildi. Ebu Greyb'e giden annesi, Qasım'ı ile görüşme fırsatı yakaladı. İdam edilmeden önce annesiyle kısa bir görüşme fırsatı bulan Leyla, annesine şu sözleri söyledi: "Güzel annem; tasalanma, ben bir dava insanıyım artık. Kürt halkı ve Kürdistan için savaşıyorum. Dün Saddam ve beraberinde bir grup buraya geldi. Kendimi Kürt ve Kürdistan davasına adadığımı, bu mücadele uğrunda idamı onurla karşıladığımı söylemem üzerine çılgınlaşan koca Saddam'ın ne kadar zavallılaştığını gördüm. Anne bizim ölümümüzle binlerce Kürt insanı uyanacak, özgürlük bayrağımız dalgalanacak. Ben öldüğümde üzülmeyin, saç örgülerimden bayrak yapsınlar!" Saddam'ın emriyle Leyla Qasım ve 4 arkadaşı 13 Mayıs 1974 tarihinde idam edildi.

Ölümümle binlerce Kürt uyanacak

Çocukluk arkadaşı Sadiye Alî Ekberiyan, Qasım'ı şu sözlerle anlattı:  "İdam sehpasına çıkarken henüz 22 yaşındaydı Leyla Qasım. Yargılama sırasında mahkeme hâkimine de, 'Beni öldürün fakat şu gerçeği de bilin ki benim öldürülmemle binlerce Kürt uyanacak. Ben Kürdistan'ın özgürlüğü yolunda canımı feda ettiğimden dolayı sevinç ve gurur duymaktayım' diyordu. İdam sehpasına giderken Ey Reqib'i okuyordu Qasım. Kısa süren yaşamında Kürt halkının özgürlüğü ve bağımsızlığı için mücadele etti. Kürdistan mücadelesinde yaşamını yitiren ilk kadınlardan olan Leyla Qasım, aradan 42 yıl geçmesine rağmen genç kadınlar için bir sembol olmaya devam ediyor.

Leyla hep öncü oldu...

Leyla Qasım, hiçbir şeyden korkmazdı, o kadar inançlı ve cesaretliydi ki ölüm onu korkutmuyordu. Her zaman öncü olmayı ve önde yürümeyi isterdi. Tüm Kürt kadınları başta olmak üzere Kürt gençlerinin de Qasım'ın mücadelesine sahip çıkması gerekir. Onların da Qasım gibi yöresel kıyafetlerine, kültürlerine, dillerine, tarihlerine, topraklarını sahip çıkmalıdırlar. Leyla Qasım, bizim için mücadelesini miras bıraktı ve buna sahip çıkmalıyız. Ona ve yoldaşlarının takipçisi olabilmemiz için kendimizi biraz daha örgütlememiz ve mücadeleyi büyütmemiz gerekiyor. Leyla Qasım'ın da bizden istediği şey buydu."

Şengar Biradost-Habibe Eren/JINHA



Bu dönemde Leyla Qasım’a Kürt halkının sesini dünyaya duyurmak amacıyla bir uçak kaçırma görevi verildi. Ancak bu eylemde başarılı olamadı ve Leyla Qasım 4 arkadaşıyla birlikte 24 Nisan 1974’te yakalandı, Qasım ve 4 arkadaşı 13 Mayıs 1974 tarihinde idam edildi. 

Leyla Qasım yargılama sırasında mahkeme hakimine “Beni öldürün fakat şu gerçeği de bilin ki benim öldürülmemle binlerce Kürt uyanacak. Ben Kürdistan’ın özgürlüğü yolunda canımı feda ettiğimden dolayı sevinç ve gurur duymaktayım” dedi. İdam sehpasına giderken Ey Reqib’i okuyordu.

 

 

 
Bu haber 894 kere okundu
  • Bu haberi paylaşın:
UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik ve tamamı büyük harfle yazılan yorumlar onaylanmamaktadır.
Kategorisindeki Diğer Haberler
Dersim İnşa Kongresi (DİK) Kadın Meclisi Sakine Cansız, Leyla Şaylemez ve F..