Lütfen bekleyin..
Munzur Haber / ''Gazetecilik Kara Listeye Alındı''

''Gazetecilik Kara Listeye Alındı''

03 Mayıs 2016, 17:27

Türkiye Gazeteciler Cemiyeti 3 Mayıs Dünya Basın Özgürlüğü Günü için yaptığı açıklamada Türkiye'de basın ve ifade özgürlüğüne yönelik baskıları hatırlattı.

Türkiye Gazeteciler Cemiyeti (TGC) 3 Mayıs Dünya Basın Özgürlüğü Günü için yaptığı açıklamada “iktidara yakın olmayan ve nesnel gazetecilik yapan medya kuruluşlarının ve çalışanlarının hem mali, hem adli, hem de sosyal bir baskıyla kara listeye” alındıklarına dikkat çekti.

2016’da Dünya Basın Özgürlüğü Günü’nün gazetecilik ve basın özgürlüğü açısından çok ağır baskıları yaşandığı bir döneme denk geldiğini belirten TGC, Türkiye’de gazetecilik hedef gösterilerek sözlü ve fiziksel şiddete uğrama, işsiz kalma, gözaltına alınma, tutuklanma riskiyle stresi en yüksek meslek haline getirildiğini vurguladı.

Gazetecilerin “terörist” ve “casus” diye nitelenerek Türk Ceza Kanunu (TCK) ve Terörle Mücadele Kanunu (TMK) ile sürekli gözaltına alındığını ve tutuklandığını hatırlatan TGC iktidara yakın olmayan medya kuruluşlarına uygulanan akreditasyonlarla ve her toplumsal olayın ardından yürürlüğe sokulan yayın yasaklarıyla halkın haber alma ve gerçekleri öğrenme hakkının engellendiğini belirtti.

İktidarın baskısıyla, kamudan ve özel sektörden reklam almaları engellenen, kayyumlar aracılığıyla zarara uğratılarak iflas ettirilen yayın kuruluşları nedeniyle Türkiye’de yılda ortalama 500-1000 gazetecinin işsiz bırakıldığını vurgulayan TGC basın sektöründeki işsizlik oranı ülke ortalamasının üç katına ulaştığını belirtti.

Benzer baskıların uluslararası basın çalışanlarını da hedef gösterildiğini belirten TGC açıklamasında “Bu tablo iktidarla arası iyi olmayan medya kuruluşlarının ve çalışanlarının hem mali, hem adli, hem de sosyal bir baskıyla kara listeye alındıklarını gösterdi” dedi. 

Bu haber 665 kere okundu
  • Bu haberi paylaşın:
UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik ve tamamı büyük harfle yazılan yorumlar onaylanmamaktadır.
Kategorisindeki Diğer Haberler
Uluslararası Dünya Müzik Fuarı Womex, 2021 sanatçı ödülünü, Dersimli sanatç..