Lütfen bekleyin..
Munzur Haber / Onların Savaşı: Kadın vs. IŞİD

Onların Savaşı: Kadın vs. IŞİD

26 Ekim 2019, 09:45

Belgeselin çekildiği Serêkaniyê şimdi işgal altında. Dünya, bu savaşçıları ve bölge halkını asla yalnız bırakamaz, bırakmamalı; çünkü onlara sadece hayatlarımızı değil, kalıcı olan insanlık onurumuzu da borçluyuz.

ZABEL MİRKAN

Russia Today tarafından Rojava’nın Serêkaniyê kentinde çekilen ve YPJ’yi anlatan, “Her War: Women vs. ISIS” (Onların savaşı: Kadın vs. IŞİD) isimli belgesel, 2016 yılında 29 belgesel filmin katıldığı Ulusal Sinema ve Fotoğraf Birliği Festivali’nden ödül almıştı.

YPJ ve özellikle Kürt kadın savaşçıların IŞİD’e karşı verdiği mücadeleyi anlatan belgeselde Rojava’daki devrim sürecinden kareler de yer alıyor. Gulan isimli genç bir kadının YPJ’ye katılmasıyla açılan belgeselde ilk olarak Gulan’ın evine konuk olunuyor. 8 çocuklu bir ailenin 18 yaşındaki kızları Gulan. Anne ve babasıyla yapılan röportajda, annesi Gulan’ın YPJ’ye katılmasıyla ilgili şöyle diyor: “DAİŞ gelip kızlarımızı kaçırdı, şimdi ben YPJ’ye güveniyorum, gözüm arkada değil.”

Gulan ve mücadele arkadaşlarının eğitim sürecine de tanıklık ettiğimiz belgeselde diğer savaşçıların hikâyelerine de yer verilmeye çalışılıyor. En çok ön plana çıkan isim ise Komutan Tolhildan Raman. Tolhildan, kendine özgü yaklaşımını ve neşesini belgeselde göstermekten çekinmiyor. Örneğin eğitim esnasında saçlarını savurarak selam veriyor ve ardından sesleniyor: “Yani böyle değil, şöyle yapacaksınız: Hazır ol!”

52 dakikalık belgeselde savaşçıların gündelik yaşamlarının akışından savaş tatbiklerine, Tolhildan’ın annesinin ziyaretinden hayvanlarla kurdukları ilişkilere dek pek çok duruma tanıklık ediyorsunuz. Belgeselde en çok göze çarpan detay ise neredeyse bütün savaşçıların IŞİD’in insanlık dışı tüm eylemlerine rağmen onlardan asla korkmadıklarını söylemesi. Bu vurguyu sürekli ve ısrarla yapıyorlar. Elbette bunda, Kürt ve kadın oldukları için IŞİD’in doğrudan hedefi olmalarının büyük etkisi var.

Onları doğrudan karşısına alan ve hedef tahtasına koyan bir örgütü yeneceklerini henüz bilmeden yapsalar da bu konuşmaları, o zaman bile zaferden çok eminler. Şimdi ise belgeselin çekildiği Serêkaniyê işgal altında. Dünya, bu savaşçıları ve bölge halkını asla yalnız bırakamaz, bırakmamalı; çünkü onlara sadece hayatlarımızı değil, kalıcı olan insanlık onurumuzu da borçluyuz.

Tamamı Kürtçe olan belgeseli İngilizce altyazılı izlemek için bu linki kullanabilirsiniz:

https://www.youtube.com/watch?v=2EnWzbQ-qok

(Politika)

Bu haber 525 kere okundu
  • Bu haberi paylaşın:
UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik ve tamamı büyük harfle yazılan yorumlar onaylanmamaktadır.
Kategorisindeki Diğer Haberler
Dersim İnşa Kongresi (DİK) Kadın Meclisi Sakine Cansız, Leyla Şaylemez ve F..