Lütfen bekleyin..
Munzur Haber / 32. Mihrîcan Hannover’de

32. Mihrîcan Hannover’de

25 Mayıs 2019, 10:30

Mihrîcan Kültür Festivali 8-9 Haziran tarihleri arasında Almanya’nın Hannover kentinde düzenleniyor. Festivale katılmak isteyen folklor grupları için Pazar son gün.

Hozan Mizgîn ve Sefkanların öncülüğünde başlatılan ve gelenekselleşen Mihrîcan bu yıl 32. kez düzenleniyor. Avrupa’daki Kürtlerin en uzun soluklu kültürel etkinliği olan Mihrîcan, Govend Europa tarafından organize ediliyor. Bu yıl ki festivalde Kürdistan’ın farklı yörelerinden 30 civarı grubun sahne alması bekleniyor. Başvuruların hala devam ettiğini belirten Tertip Komitesi’nden Ali Güler son günün 26 Mayıs Pazar olduğu bilgisini paylaştı.

İki gün sürecek

8 Haziran Cumartesi günü saat 10.00’da Ernst-August Platz’dan geleneksel Mihrîcan yürüyüşü ile başlayacak festival Pavillon Kulturzentrum’daki kültürel etkinlikle devam edecek. İlk günün açılışını Hannover bölgesinden bir çocuk ekibi yapacak. İlk gün müzik dinletisi, kura seçimi ve provalarla devam edecek. Pazar günü ise gruplar sahne alarak performanslarını sergileyecek. Kürt halk oyunlarında tecrübeli 7 jüri üyesinin değerlendirmesi sonucu dereceye giren halk oyunlarına ödülleri verilecek. Halk oyunları gruplarına kostüm, araştırma ve jüri özel ödülleri de verilecek. Ardından ise sanatçı Serhado ve ritim grubu sahne alacak.

En uzun soluklu festival

Mihrîcan Tertip Komitesi’nden folklor ve ritim öğretmeni Ali Güler, bu festivalin Avrupa’da düzenlenen en eski kültürel etkinlik olduğunun altını çizerek, “Kültürel soykırıma karşı kendi kültürümüzü yaşatmak ve bizden sonraki nesillere aktarmak adına büyük önem taşıyan bir etkinliktir” dedi.

Kürt kültürü ve özelde Kürt halk oyunlarına yönelik deformasyon ve asimilasyon politikalarına dikkat çeken Gül, “Kültürel kıyıma karşı ciddi bir tutum takınmak ve dayatılan asimilasyon politikalarını boşa çıkarmak için örgütlü ve bilimsel bir mücadele tarzı ile hareket etmek bu süreçte çok daha zorunlu bir hal almıştır. Bu durum, özellikle Avrupa’da kültür-sanat alanında çalışma yürüten bütün emektar arkadaşlarımızın sorumluluklarını da arttıran bir durumdur” dedi.

Kürt kültürünü birlikte yaşatıyoruz

Halk oyunları alanında Avrupa genelinde yoğun bir üretim ve emek olduğunu kaydeden Güler, “Festivali bir yarışmadan çok, oyun, müzik, kostüm ve stran gibi farklı birçok alandaki araştırmalar ve derlemeleri halkımızla buluşturduğumuz ortak bir paylaşım ortamı olarak görmekteyiz” diye belirtti ve ekledi: “Mihrîcan’da amaçlanan şey kesinlikle bir ekibin 10 dakikalık sahne gösterisi değil, aksine Kürdistan tarihinin, kültürünün ve yaşam tarzının var olan bütün zenginliklerini halk oyunları aracılığıyla halkımıza yansıtılmasıdır.”

Tüm Kürdistanlıları ve özellikle de gençleri festivale katılmaya çağıran Güler, “Festivale katılarak, yok edilmek istenen değerlerimize sahip çıkalım” dedi.

32. Mihrîcan Festival 8-9 Haziran tarihlerinde Pavillon Kulturzentrum, Lister Meile 4, 30161 Hannover adresinde yapılacak.

Özgür Politika

Bu haber 505 kere okundu
  • Bu haberi paylaşın:
UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik ve tamamı büyük harfle yazılan yorumlar onaylanmamaktadır.
Kategorisindeki Diğer Haberler
Uluslararası Dünya Müzik Fuarı Womex, 2021 sanatçı ödülünü, Dersimli sanatç..