Lütfen bekleyin..
Munzur Haber / Üç koldan Strasbourg'a

Üç koldan Strasbourg'a

31 Ocak 2019, 12:55

Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’a özgürlük talebiyle dünyanın birçok ülkesinden enternasyonaller, sürgündeki siyasetçiler, sanatçılar ve toplumun farklı kesimlerinden temsilciler üç koldan Strasbourg’a yürüyecek.

15 Şubat uluslararası komplosunun 20’inci yıldönümünde Kürtler ve dostları ”Faşizmi Yıkalım, Tecriti Kıralım, Öcalan’ı Özgürleştirelim” sloganıyla Basel, Mannheim ve Lüksembourg’dan Strasbourg’a uzun yürüyüşler düzenleyecek. Avrupa Demokratik Kürdistanlılar Toplum Kongresi (KCDK-E) öncülüğünde organize edilen uzun yürüyüşlerden Basel ve Mannheim kolu 9 Şubat Cumartesi, Lüksemburg ise 11 Şubat Pazartesi günü start alacak.

Basel’deki kolda; siyasetçiler, sanatçılar, kurum temsilcileri gibi kamuoyunda tanınan isimler yer alacak. Mannheim’dan gençler, Lüksemburg’dan ise dünyanın farklı ülkelerinden enternasyonaller Strasbourg’a yürüyecek.

TECRİDİ KIRALIM, ÖCALAN'I ÖZGÜRLEŞTİRELİM

Yürüyüşlerin hazırlıklarına ilişkin bilgi veren KCDK-E Eşbaşkanı Fatoş Göksungur, ”Uzun yürüyüşlerle, izolasyona karşı dünya kamuoyunu harekete geçirmek ve tecriti yıkmak için Leyla Güven öncülüğünde dünyanın birçok merkezinde gerçekleştirilen açlık grevlerine dikkat çekmek istiyoruz” dedi. Yürüyüşlerin bu yılki sloganı ise şöyle: ”Faşizmi Yıkalım, Tecriti Kıralım, Öcalan’ı Özgürleştirelim.”

BASEL SÜRGÜNDEKİLERİ BULUŞTURUYOR

İsviçre’nin Basel kentinde 9 Şubat’ta gerçekleşecek mitingle startı verilecek yürüyüş kolunda; aydın, yazar, sendikacı, siyasetçi, KCDK-E’ye bağlı inanç birliklerin temsilcileri, uluslararası kurum temsilcileri ve bazı Avrupalı siyasetçiler yer alacak. Kolda yer alanlar 7 günün sonunda 150 kilometre kat etmiş olacak. Göksungur, ”Bu kola, birçok tanınmış şahsiyetin yanı sıra, farklı kurum ve kuruluş temsilcilerin katıldığı 150 kişilik bir grup katılım sağlayacak. Erdoğan diktatörlüğünün baskı ve tehditleri nedeniyle birçok kesim ülkesini terk etmek zorunda bırakıldı. Avrupa’da yüzlerce aydın, sürgün hayatı yaşamak zorunda bırakıldı. Bu yürüyüş kolu ile AKP-MHP faşizmine ‘Bizi susturamadınız. Avrupa’da olsak da Türkiye’de yaşanan katliamcı politikalara, tecrit ve saldırılara sessiz kalmayacağız’ mesajı verilecek” dedi.

MANNHEİM GENÇLİK KOLU

Mannheim’de ise gençler buluşuyor. 9 Şubat’ta saat 09.00’da gerçekleştirilecek kitlesel basın açıklaması ile  başlayacak yürüyüşü Kürt gençleri organize ediyor. Farklı ülkelerden 250 genç 7 gün boyunca yaklaşık olarak 160 km yol yürüyecek.

LÜKSEMBURG'DAN ENTERNASYONALLER

Lüksemburg’dan ise geçmiş yıllarda olduğu gibi dünyanın farklı ülkelerinden enternasyonaller buluşuyor. Avrupa Adalet Divanı önünde saat 09.00’da gerçekleştirilecek kitlesel basın açıklaması ile startı verilecek yürüyüş koluna; Latin Amerika, Avrupa, Asya ve Afrika kıtalarında yer alan farklı ülkelerden en az 130 kişi katılacak. Enternasyonalistler 5 günün sonunda yaklaşık olarak 170 km yol katedecek. Göksungur, ”Bu kol için şimdiye kadar 130 kişi başvurdu. Geçen senelerde olduğu gibi yeni başvuralar var. Yeni katılımlarla bu sayının 200’e ulaşmasını bekliyoruz” dedi.

16 ŞUBAT'TA STRASBOURG'TA MİTİNG

Üç koldan yürüyecek yüzlerce kişi 15 Şubat akşamı Strasbourg’a ulaşacak. Uzun Yürüyüşçülerin de katılımıyla Strasbourg’da çok sayıda sanatçının sahne alacığı bir konser organize edilecek. Yürüyüşçüler eylemlerini 16 Şubat’ta Strasbourg’da düzenlenecek kitlesel uluslararası komployu protesto mitinge katılımla tamamlayacak.

KENT MERKEZLERİNE TAŞINACAK

Yürüyüş kollarını bu sene geçmiş yıllardan farklı bir formatta organize ettiklerine dikkat çeken Göksungur şu ayrıntıları paylaştı: ”Yürüyüş güzergahını daha çok şehir merkezlerine kaydıracağız. Fransa’nın 4 şehir merkezi yürünecek. Enternasyonalistler, neden yürüdüklerini, Öcalan’ın felsefesini, Ortadoğu için önemini anlatacak, tecride ve açlık grevlerine dikkat çekecek. Yürüyüşçüler bir gün ülkelerinin kültürlerini yansıtan ulusal elbiseleri ile yürüyecek. Bu eylemleri ile halkların kardeşliğini ortaya koyacaklar.

Geçen yıl enternasyonalist yürüyüşçülerden jineolojiye yoğun ilgi olduğuna şahitlik etmiştik. Bu kapsamda da etkinlikler olacak. Diğer kollarda da geçilecek şehirlerde yürüyüşün amacını anlatan eylem ve etkinlikler organize edilecek. Kurum ve kuruluşlarla görüşmeler yapılacak, panel ve toplantılara katılım sağlanacak. Yürüyüşler boyunca spontane sokak tiyatroları yapılacak.

DİRENİŞE SES OLACAK

Kürt Halk Önderi Öcalan’a yönelik tecride karşı devam eden süresiz dönüşümsüz açlık grevlerine denk gelen Uzun Yürüyüşlerin önemine vurgu yapan Göksungur, ”Dünyanın birçok ülkesinde gerçekleştirilen eylemler sayesinde kamuoyunda Önderlik üzerindeki tecrite karşı bir kamuoyu oluşmuş durumda. Tamda direnişlerin olduğu, uluslararası kamuoyunun Öcalan’a uygulanan tecrite karşı reaksiyonun geliştirdiği bir süreçte Uzun Yürüyüşlerin gerçekleşmesi, bu eylemlere, bu direnişe de ses, destek olacaktır. Direnişi daha da büyütmeye katkı sağlayacaktır” diye belirtti.

LEYLA GÜVEN'İN İRADESİ ÖRNEKTİR

Göksungur son olarak Kürt halkı ve dostlarına çağrıda bulunarak şu mesajı verdi: ”Leyla Güven geçen gün Strasbourg’da açlık grevinde bulunan arkadaşlarımızla yaptığı telefon görüşmesinde ‘Önderliğin üzerindeki tecrit kırılana kadar eylemimiz devam edecek, Önderlik bu kadar uzun süre tecrit altında olmasına rağmen sesimizi çıkarmadığımız için, direnişi geç başlattığımız için özür diliyoruz’ açıklamasını yaptı. Biz KCDK-E olarak halkımızı bu süreçte gerçekleştirilecek Uzun Yürüyüş ve diğer eylemleri sahiplenmeye, Leyla Güven’in gösterdiği iradeyi esas alarak serhildan ruhuyla eylem ve etkinlikleri katılmaya çağırıyoruz.”

KAYNAK: Yeni Özgür Politika

Bu haber 475 kere okundu
  • Bu haberi paylaşın:
UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik ve tamamı büyük harfle yazılan yorumlar onaylanmamaktadır.
Kategorisindeki Diğer Haberler
Dersim İnşa Kongresi (DİK) dahil Avrupa'daki 8 sivil toplum kurumları, ..