Lütfen bekleyin..
Munzur Haber / Katliamın 6. yılında ‘failler açığa çıkarılsın’ talebi yinelendi

Katliamın 6. yılında ‘failler açığa çıkarılsın’ talebi yinelendi

10 Ocak 2019, 20:22

9 Ocak 2013’te katledilen PKK kurucularından Sakine Cansız, KNK Paris Temsilcisi Fidan Doğan ve Gençlik Hareketi üyesi Leyla Şaylemez, Paris’te bir yürüyüş ve etkinlikle anıldı.

TJK-E tarafından düzenlenen anmaya Kürt kadınlarının yanı sıra her yıl olduğu gibi, bu yıl da birçok Fransız kurum temsilcisi katıldı.

Fransa Komünist Partisi (PCF) Avrupa Parlamentosu Milletvekili adayı ve Paris Büyükşehir Belediye Başkan Yardımcısı Ian Brossat, Fransa Sol Parti (PG) Genel Koordinatörü Danielle Simonet, Dünya Kadın Yürüyüşü temsilcisi Nelly Martin, Barış Hareketi sözcüsü Edith Boulanger, Irkçılığa Karşı Mücadele Hareketi (MRAP) Başkanı Renee le Mignot, Kadın Dayanışması Sözcüsü Carine Delahaie, France-Kürdistan Başkanı Sylvie Jan, Sosyalist Kadınlar Birliği (SKB-Fransa) Sözcüsü Ayşe Yumli Yeter, FEDA (Fransa Demokratik Alevi Dernekleri Federasyonu) Eşsözcüsü Hüsniye Küçükkeleş, İran Demokratik Kadınlar Birliği Irene Ansari ve CDK-F Eşsözcüsü Vedat Bingöl de anmada birer konuşma yaptı.

Saat 11.30’da Paris Demokratik Kürt Toplum Merkezi önünde başlayan yürüyüşte kadınlar, “6. yıl: Failler belli, adalet karanlıkta” yazılı pankart ile Cansız, Doğan ve Şaylemez’in bayrak ile dövizlerini taşıdı. Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan adına gönderilen çelengin kortejin en başında yer aldığı yürüyüşte ayrıca PKK, KONGRA-GEL, KCDK-E, TJK-E, TJK-Fransa, Fransız Komünist Partisi, Sol Parti, SOS Racisme ve Perulu örgüt MOCADEF’in çelenkleri de taşındı.

Yürüyüş korteji Cansız, Doğan ve Şaylemez’in katledildiği saat 12.45’te 147 Rue La Fayette adresine ulaştı.

Burada bir konuşma yapan TJK-E aktivisti Zeynep Dersim, “6 yıldır Kürt kadınları olarak Paris Katliamı’nın aydınlatılması için soluksuz bir mücadele verdik. Failler, katliamcılar bellidir. Fakat; adalet, hala karanlıkta. Biz Kürt halkı ve dostları, bu mücadeleyi bu yıl Önderliğimiz üzerindeki tecridin kırılması için başlatılan açlık grevlerinin etrafında büyüteceğiz. Mücadeleyle halkların baharını yaratacağız. Kara kışlara karşı, Saraların yoldaşı Leyla Güven’in şahsında, biz kadınlar bir kez daha sözümüzü tekrarlıyoruz: Tecridi kıracağız! faşizmi yıkacağız! ve Kürdistan’ı özgürleştireceğiz” diye konuştu.

 

Irkçılığa Karşı Mücadele Hareketi Başkanı Renee le Mignot, cinayetin aydınlatılmadığına vurgu yaparken, konuşmasını, PKK’nin terör örgütü listesinden çıkartılmasına ilişkin sürdürdü.

Fransız Komünist Partisi adına söz alan Lan Brossat ise katliamın aydınlatılmamasının Fransa'nın utancı olduğunu vurgularken, "Bu sokakta bu kapının önünde belediyenin yapmış olduğu plaket, bizim böylesi bir katliamı unutmamamız gerektiğini her fırsatta hatırlatıyor. Unutmayacağız” diye konuştu.

France Kürdistan Derneği Başkanı Slyvie Jan ise, "6. yıldır her defasında bugün bu kapının önündeyiz. Sonuna kadar mücadelemizi sürdüreceğiz. Çünkü üç kadına sözümüz var" diye konuştu.

CDK-F adına konuşan Eş Başkan Vedat Bingöl ise, 12 Ocak günü organize edilen büyük yürüyüşe bu nedenle güçlü katılmak gerektiğini hatırlatarak, tüm Kürdistanlıları ve dostlarını adalet mücadelesine dahil olmaya çağırdı.

Fransa’da böyle bir politik cinayet işlenmesine rağmen, hala adalet sağlanamadığını belirten Danielle Simonnet ise; “Fransa, cezasızlığın ülkesi olamaz. Bunun için mücadele sürecek. 3 Kürt kadın, direnişin sembolüydü. Ve onların yolunda, Rojava şahsında, bu direniş sürüyor. Aynı şekilde, Leyla Güven’in açlık grevi bugün 61. gününde. Sakine, Rojbin ve Leyla’yı anmak, aynı zamanda Leyla Güven ve sürdürülen açlık grevlerine sahip çıkmak anlamına geliyor” diye konuştu.

Etkinlik konuşmalar ardından sloganlarla sona erdi.

ANF

Bu haber 522 kere okundu
  • Bu haberi paylaşın:
UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik ve tamamı büyük harfle yazılan yorumlar onaylanmamaktadır.
Kategorisindeki Diğer Haberler
Dersim İnşa Kongresi (DİK) Kadın Meclisi Sakine Cansız, Leyla Şaylemez ve F..