Lütfen bekleyin..
Munzur Haber / 1 Mayıs'ta 24 Haziran mesajı: Biz kazanacağız

1 Mayıs'ta 24 Haziran mesajı: Biz kazanacağız

01 Mayıs 2018, 19:46

"Erdoğan'ı emek durduracak, AKP-MHP ittifakına 24 Haziran'da gereken cevabı vereceğiz, Biz kazanacağız, Barıştan ve demokrasiden yana olmaktan asla vazgeçmiyoruz"

 

Maltepe'den 24 Haziran mesajı: Biz kazanacağız

DİSK Genel Sekreteri Arzu Çerkezoğlu, "Erdoğan'ı emek durduracak", KESK Eş Genel Başkanı Mehmet Bozgeyik, "AKP-MHP ittifakına 24 Haziran'da gereken cevabı vereceğiz", TMMOB Başkanı Emin Koramaz, "Biz kazanacağız", TTB Başkanı Raşit Tükel ise, "Barıştan ve demokrasiden yana olmaktan asla vazgeçmiyoruz" dedi.

 
İstanbulluların akın akın geldiği Maltepe mitinginde platformdan Kürtçe, Türkçe, Ermenice ve farklı dillerde çalınan ezgiler eşliğinde coşku büyüyor. Ezgiler eşliğinde halaya duran yüzbinler, AKP’nin baskı politikalarına tepki gösterirken, 24 Haziran baskın seçimlerinin AKP-MHP ittifakının sonu olacağı mesajı veriyor. Üniversitelerin bölünmesine tepki olarak, “Marx Keynes’e üniversite bölünmeye karşı” pankartı açıldı. Gençler ise, ”Biz seçimi yaptık: Ya özgürlük ya özgürlük” pankartı açtı. Her dakika coşkunun doruğa çıktığı alanın her noktasında halay halkaları oluştu. 
 
Özgürlük ve demokrasi mücadelesinde yaşamını yitirenler anısına gerçekleştirilen saygı duruşu ile miting başladı. Saygı duruşu sırasında  bir kesim “Çerxa Soreşê” marşı okurken, bir diğer kesim ise “Devrim şehitleri ölümsüzdür” diye haykırdı. Saygı duruşu ardından DİSK Korusu ezgiler seslendirdi. “Selahattin Demirtaş onurumuz” sloganlarının atıldığı mitingde, DİSK Korusu Enternasyonal Marşı’nı seslendirdi. Sivil toplum ve siyasi parti temsilcileri de platforma çıkarak, marşa eşlik etti. Polis helikopterleri alanın üzerinde aralıksız uçuş gerçekleştiriyor.
 
Alanda HDP İstanbul Eşbaşkanı Cengiz Çiçek’in gözaltına alınmasına da tepki gösterildi.
 
ÇERKEZOĞLU: 1 MAYIS EMEKTİR
 
Ardından DİSK Genel Sekreteri Arzu Çerkezoğlu konuştu. Yüzbinleri selamlayan Çerkezoğlu, “Demokrasiden eşitlikten, adaletten yana olanlar, bu ülke bizimdir diyenler, bu ülkenin bütün güzelliklerini biz üretiyoruz diyenler hoş geldiniz” dedi. Çerkezoğlu, ”1 Mayıs emektir. 1 Mayıs meydandır, 1 Mayıs Taksim’dir. Bir kez daha tarih bize ya sosyalizm ya barbarlık diye sesleniyor” diye konuştu.
 
‘ERDOĞAN’I EMEK DURDURACAK’
 
Çerkezoğlu, “Bir rejim değişikliği öncesinde 1 Mayıs alanındayız. Bu sömürü ve baskı rejimine itirazı olan Türkiye’nin dört bir yanında alanlarda buluştu. Bir seferberlik ediyoruz. 2018 1 Mayıs’ı tarihe geçmiştir. Emekle yoğrulmuş umudun 1 Mayıs’ı olmuştur. 24 Haziran ve sonrasına kadar devam edecek bir mücadelenin fotoğrafıdır bu. Tek kişinin ağzından çıkan bir sözün kanun sayıldığı bir ülkede emekçiler en çok mağdur olur. Recep Tayyip Erdoğan’ı emek durduracak” dedi.
 
‘YALNIZ VE ÇARESİZ DEĞİLİZ’
 
KHK ve OHAL’i de işçilerin durduracağını söyleyen Çerkezoğlu, sözlerini şu şekilde sürdürdü:  “2018 1 Mayıs’ı tarihe geçecek dedik. Bu 1 Mayıs milyonların itirazı olarak tarihe geçecek. Halkın iradesini yok sayan, aydınları, gazetecileri, siyasetçilerin içeriye tıkan sisteme itirazımız var. Ülkeyi ele geçiren sermaye güçlerine itirazımız var. Yalnız değiliz, çaresiz değiliz. Gezi’den, adalet yürüyüşünden biliyoruz. İşçi havzalarından biliyoruz. Beyazıt meydanında bir araya gelen öğrencilerden biliyoruz. En karanlık alanları dolduran kadınların isyanından biliyoruz. Bütün ülkenin bütün güzelliklerini yaratan, güzel günleri göreceğiz diyen işçilerden, emekçilerden biliyoruz. Biz bu ülkenin gerçek sahipleriyiz. Milyonlarız. Halkını satanların korkusu hiçbir şeye benzemez. Korktukları başlarına gelecek. Hep birlikte söz verelim. Bu güzel memleketi diktatörlük sevdalılarına bırakmayacağız. Söz veriyoruz. Güzel günler göreceğiz” ifadesinde bulundu.
 
BOZGEYİK: AKP-MHP'YE 24 HAZİRAN'DA GEREKEN CEVABI VERECEĞİZ
 
Ardından KESK Eş Genel Başkanı Mehmet Bozgeyik, konuşmasına halkı selamlayarak başladı. Taksim alanının yasaklanmasını kınayan Bozgeyik, mücadelelerinden taviz vermeyeceklerini ifade ederek, “Biz insanlar bu ülkede yaşanılacak bir ülke için tüm zincirleri birlikte kıracağız” dedi. OHAL’e tepki gösteren Bozgeyik, “Baskın seçim kararı alan AKP-MHP ittifakının ülkeyi daha fazla yönetemeyeceğini daha iyi görüyoruz. Tekçi, faşizan politikalar eşliğinde yeni bir dizayn oluşturmak istiyorlar. Buna izin veremeyiz. 10 yıllarımızı planlamak istiyorlar. Bizler artık 24 Haziran’a kadar canımızla, başımızla mücadele edeceğiz. AKP-MHP ittifakına 24 Haziran’da gereken cevabı vereceğiz. AKP-MHP ittifakı ülkede artık sonlarını yaşıyor. Bunu gördükleri için saldırganlaşıyorlar. 7 Haziran ve 16 Nisan’da başarabileceğimizi gördük. Linç politikalarına, gericiliğe, savaş politikalarına izin vermeyeceğiz. Yaşasın barış, yaşasın özgürlük diyoruz” diye konuştu. 
 
“Kürt sorununda savaş politikalarına, KHK ve OHAL rejimine hayır diyoruz” diye Bozgeyik,  “Bahar güzel günlerin mesajıdır. Emekçiler, karanlığı param parça edecek. Bu kavga eşitlik, özgürlük, laiklik ve demokrasi kavgasıdır. Yaşasın 1 Mayıs. Kazanacağız” diyerek sözlerini sonlandırdı. 
 
“Hak, hukuk, adalet” sloganlarının yükseldiği alanda Genco Erkal’ın okuduğu şiirlere yüzbinler eşlik etti. Sık sık alanda “Faşizme karşı omuz omuza” sloganları yükseliyor. 
 
KORAMAZ: UMUDUMUZ TAZELENİYOR’
 
Türk Mimar ve Mühendis Odaları Birliği (TMMOB) Yönetim Kurulu Başkanı Emin Koramaz, yüzbinleri selamlayarak konuşmasına başladı. Koramaz, “Bugün bizim günümüz. Kapitalist sömürüye karşı işçilerin, yoksulların mücadele günü. Bugün yepyeni, özgür bir dünya inşa etmek için mücadele edenlerin günü. Bu alanı görünce umudumuz tazeleniyor” dedi.
 
‘BAŞKANLIK HEVESİNİ KURSAĞINDA BIRAKACAĞIZ’
 
AKP iktidarının birliktelikten korktuğunu dile getiren Koramaz, “Bizlerin bir araya gelmemesi için her şey yapıldı. Belediye başkanları, siyasetçiler, milletvekilleri, gazeteciler, akademisyenler, öğrenciler tutuklandı. Odalar üzerine baskılar arttı. Ama bizler bir araya gelmekten vazgeçmedik. Bugün daha da korkuları artmıştır. Önemli bir tarihsel eşikteyiz. 16 Nisan’da oylarımızı çalanlar gerici bir düzen kurmak istiyorlar. 16 Nisan’da güçler ayrılığına, hukuk devletine, sosyal devlete, fabrikalarımıza, doğal kaynaklarımıza nasıl sahip çıktıysak 24 Haziran’da da aynı coşku ile sahip çıkmalıyız. Bu defa biz kazanacağız. Erdoğan’ın başkanlık hevesini kursağında bırakacağız” dedi. Koramaz, “İnsanca bir yaşam ve hakça bir yaşam istiyoruz. Yaşasın 1 Mayıs kahrolsun faşizm. Yaşasın mücadelemiz” diyerek sözlerine son verdi. 
 
TÜKEL: SAĞLIKÇILAR İŞSİZ BIRAKILIYOR
 
Ardından Türk Tabipleri Birliği (TTB) Merkez Konsey Başkanı Raşit Tükel konuştu. Tükel, “OHAL koşulları altında evrensel yaşam haklarının terk edildiği, demokrasiden tümüyle uzaklaşıldığı bir dönemi yaşıyoruz. 3 binin üzerinden hekim hukuksuz olarak ihraç edildi. Güvenlik soruşturması olumsuz olduğu gerekçesi ile genç sağlıkçılar işsiz bırakılıyor. Halkın sağlık hakkı engellenmektedir. Sağlık hizmetlerinde nitelik değil, karlılık anlayışı öne çıkarılmıştır. Sağlık alanında şiddet politikası yaygınlaştırılıyor. Düşük ücretlerle ağır çalışma koşulları dayatılıyor. AKP politikalarının yol açtığı bir diğer sorun işçi sağlı ve iş güvenliği konusudur” dedi.
 
ASLA VAZGEÇMEYECEĞİZ 
 
Tükel, konuşmasına şu şekilde devam etti: “Emeğimizle, kalbimize yaşama dokunarak yaşamı inşa ediyoruz. Gerici sağlık politikalarına son vermek için, güvenlik soruşturmalarının kaldırılması, şiddetin son bulması için, akademisyenlerin kıyıma uğratılmasına, özerk üniversiteyi kurmak için, OHAL’in kaldırılması için, karanlığın değil, özgürlüğün egemen olması için tüm gücümüzle mücadele edeceğiz. Barıştan ve demokrasiden yana olmaktan asla vazgeçmiyoruz.” 
  • Bu haberi paylaşın:
UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik ve tamamı büyük harfle yazılan yorumlar onaylanmamaktadır.
Kategorisindeki Diğer Haberler
Dersim İnşa Kongresi (DİK) dahil Avrupa'daki 8 sivil toplum kurumları, ..