Lütfen bekleyin..
Munzur Haber / Kürdistan faşizme karşı Newroz'da

Kürdistan faşizme karşı Newroz'da

21 Mart 2018, 20:36

Amed başta olmak üzere Kürdistan ve Türkiye'de 2018 Newrozu’na farklı merkezlerde yüzbinlerce kişi katıldı. Bu yıl gençlerin yoğunluğu dikkat çekti.

AMED

Amed Newrozu’nda bir araya gelen yüzbinler, polis baskılarına rağmen coşkulu bir kutlama gerçekleştirdi.

Kutlamalar sırasında siyasi parti temsilciler ve sivil toplum örgütleri adına konuşmalar yapıldı, mesajlar okundu.

HDP Eş Genel Başkanı Pervin Buldan ardından Bandista bir konser için sahne alırken, ardından Sur Platformu adına TMMOB Şehir Plancıları Odası Şube Başkanı Büşra Cizrelioğlu bir konuşma yaptı.

Sur’un her yıkılan taşının mücadelesini verdiklerini dile getiren Cizrelioğlu, Sur’un iktidarların rant alanına dönüştürüldüğünü vurguladı.

Cizrelioğlu, “Uzun süredir ilçedeki talanı durdurmak için mücadelemizi sürdürüyoruz. Sur’da tarihi bellek yok edilmek isteniyor ancak Kürt halkı tarihi belleğini asla kaybetmeyecektir. Bizler mücadelemizi sonuna kadar sürdüreceğiz” dedi.

Kutlamalara katılarak bir konuşma yapan Mardin Büyükşehir Belediye Eşbaşkanı Ahmet Türk, şöyle konuştu: “Bugün tarihi süreçlerden geçiyoruz. Kirli bir politika Kürt halkı üzerinde yürütülüyor. Geçmişe baktığımızda bu politikalar yine yürütülmüştü. Ağrı, Dersim, Halepçe’de Kürt halkı katledilmişti. Ancak bu yapılanlar asla ve asla Kürt halkını özgürlük mücadelesinden koparmadı. 7 Haziran’dan sonra soykırım politikaları yürütüldü. Bu politikaların tutmadığını gören iktidar demokrasi ve özgürlük mücadelesi yürütenleri yıldırmak için esir aldı. Bu da yetmedi şimdi Efrîn’e saldırarak halklarımızın genleriyle oynadılar. Efrîn saldırıları ile iktidarını sağlamlaştırmak isteyenler tamamen yerle bir olacaktır. Amed Newrozu’nda katledilen Kemal Kurkut’u unutmadık ve o Newrozumuzun şehididir. Özgürlük mücadelesi uzun solukludur. Bu nedenle bu yolda yılmadan mücadelemizi sürdüreceğiz. 21’inci yüzyıl Kürt halkının özgürlük yılı olacaktır.”

GAZETECİLER DARP EDİLİP GÖZALTINA ALINDI

Kitlenin sahneye akışını engelleyemeyen polis bu sefer gazetecileri hedef aldı. Yüzlerce gazetecinin tutuklu olduğu Erdoğan rejiminin polisleri, gazeteciler tekme tokat basın alanında dışarı çıkardı.

Bu sırada yerel yayın yapan Yenigün gazetesi muhabiri Mehmet Uğur Çakıl ile Tigris gazetesi çalışanı Arif Bulut, yere yatırılıp darp edilerek gözaltına alındı.

Polisin alanı provoke etmesi ve sahneye müdahale etmesi üzerine Newroz Tertip Komitesi programı planlanandan erken sonlandırdı. Ancak kitle uzunca bir süre alanda marşlar eşliğinde halay çekmeyi sürdürdü. Geri kalan yüzbinler de çıkış kapılarından marş ve sloganlar eşliğinde yürüyüşe geçti.

50'DEN FAZLA GÖZALTI

Mezopotamya Ajansı’nın haberine göre alana girilirken çok sayıda kişi gözaltına alınırken, kitlenin dağılmaya başlamasıyla gün boyu provokasyon için kitleyi tahrik eden polis bir kez daha gözaltılara başladı. Polis kontrol noktalarında gençlerin başlarına ya da boyunlarına bağladıkları kırmızı sarı yeşil flamalara el konuldu. Geçen yıl Kemal Kurkut'un polis tarafından infaz edildiği Evrim Alataş Caddesi üzerinde polisler çok sayıda genci darp ederek gözaltına aldı. Gençler uzun süre elleri polis otobüsüne dayalı şekilde bekletildi.

Yenihal yönünde ilerleyen gençlere polisin küfür etmesi üzerine gerginlik çıktı. Polisler 10'dan genci ellerini gözaltı aracına dayayıp uzun süre böyle bekletti. Aramanın ardından gençler gözaltına alındı. Bu olayın yaşandığı yere 500 metre mesafede ise 16 genç slogan attıkları gerekçesiyle darp edilerek gözaltına alındı. Polis bu sırada havaya ateşe açarak, gaz bombası kullandı.

Göletli Park'ta davul zurna eşliğinde halay çeken gençlerin bulunduğu yere zırhlı araçlarla kar maskeli, siyah elbiseli polisler geldi. Burada zafer işareti yapan bir çocuk darp edilerek gözaltına alındı. Kitle dağılırken TOMA ve zırhlı araçlar sık sık kitlenin içinden sirenler çalarak geçti. Bu sırada bazı çocuk ve kadınlar ezilme tehlikesi atlattı. Yine çok sayıda çevik kuvvet polisinin bu sırada kitleyi yararak alana doğru gitmesi dikkat çekti.

Yine ismi öğrenilemeyen 2 genç, bir binanın duvarı önünde polislerce yere yatırılıp feci biçimde darp edildi.

POLİS PROVOKASYONLARI

Polis kutlamalar boyunca provokasyon yaratmaya çalıştı. Özellikle Güvenlik Şube Müdürü'nün sahneden inmemesi, ses mikserinin başına geçip çalan parçalara müdahale etmesi, gazetecilere engelleme çıkarması dikkat çekti.

Polisin sürekli insanlara küfür ve hakaretler ettiği, laf atıp taciz ettiği görüldü. Newroz sahnesinin tüm kapılarına sivil polis yerleştirilirken, adım başı arama yapılması tepki topladı. Polisin sürekli müdahale tehdidine rağmen Newroz Tertip Komitesi, sağduyu çağrıları yaptı.

Kutlamalara katılarak bir konuşma yapan Mardin Büyükşehir Belediye Eşbaşkanı Ahmet Türk, şöyle konuştu: “Bugün tarihi süreçlerden geçiyoruz. Kirli bir politika Kürt halkı üzerinde yürütülüyor. Geçmişe baktığımızda bu politikalar yine yürütülmüştü. Ağrı, Dersim, Halepçe’de Kürt halkı katledilmişti. Ancak bu yapılanlar asla ve asla Kürt halkını özgürlük mücadelesinden koparmadı. 7 Haziran’dan sonra soykırım politikaları yürütüldü. Bu politikaların tutmadığını gören iktidar demokrasi ve özgürlük mücadelesi yürütenleri yıldırmak için esir aldı. Bu da yetmedi şimdi Efrîn’e saldırarak halklarımızın genleriyle oynadılar. Efrîn saldırıları ile iktidarını sağlamlaştırmak isteyenler tamamen yerle bir olacaktır. Amed Newrozu’nda katledilen Kemal Kurkut’u unutmadık ve o Newrozumuzun şehididir. Özgürlük mücadelesi uzun solukludur. Bu nedenle bu yolda yılmadan mücadelemizi sürdüreceğiz. 21’inci yüzyıl Kürt halkının özgürlük yılı olacaktır.”

Cizre’de on binler Newroz’u kutladı

Cizre’de on binlerce kişinin katıldığı Newroz, Efrin ile başladı ve Efrin yürüyüşü ile sona erdi. Cizre “Alanları terk etmedik ve etmeyeceğiz. Zafer bizim olacak” mesajı verdi.

Şırnak’ın Cizre ilçesi Bozalan Tesisleri’nde gerçekleştirilen Newroz kutlaması on binlerin katılımıyla kent merkezine yapılan yürüyüşle son buldu. Şırnak merkez ve bağlı ilçeler ile köylerden binlerce kişi kutlamalara katıldı. Sabah saatlerinden itibaren Newroz alanına akın etmeye başlayan on binler, her adımda polislerce engellenmek istendi. Kimlik kontrolleriyle saatlerce alanlara girişleri engellenmek istenen yurttaşların birçok eşyasına da el konuldu.

2015 yılının Temmuz ayından bu yana yasak ve yıkımın en ağır yaşandığı kentlerden biri olan Cizre’deki Newroz’da, başta Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan üzerindeki tecrit ve işgalci Türk ordusunun Efrin’e düzenlediği saldırılara tepkiler damgasını vururken, yıkım, gözaltı ve tutuklamalara da tepki gösterildi.

Newroz öncesi kent genelinde yapılan gözaltı operasyonlarına rağmen alanda Newroz ateşini yükselten kitle sık sık, “Her yer Efrin her yer direniş” sloganıyla Efrin’deki direnişi selamladı. Renkli görüntülere sahne olan kutlamalarda ayrıca “Bijî berxwedana Efrînê” ve “Bijî serok Apo” sloganları atıldı.

Polisin tehditlerine rağmen bu sloganlar kutlamaların bitimine kadar susmadı. Programın bitiminin ardından yürüyüşe geçen kitlenin arasında bulunan 6 kişilik öğrenci grubu Orhan Doğan Caddesi üzerinde polisler tarafından darp edilerek, gözaltına alındı.

Gever, Öcalan ve Efrîn'i selamladı

Gever'deki Newroz'a polis saldırmak istedi, halk ise Öcalan ve Efrîn sloganlarıyla karşılık verdi.

Hakkari'nin Gever ilçesinde binlerin katılımıyla düzenlenen Newroz kutlaması sona erdi. Polis ablukası altında ilçe stadyumunda düzenlenen Newroz’a halk yöresel kıyafetleriyle geldi. Halk, polisin engelleme girişimlerine aldırış etmedi ve alanı doldurdu.

Newroz'un başlamasıyla birlikte polisler her konuşma sonrası Tertip Komitesi'ne saldırı tehdidinde bulundu. Halk ise tehdide Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan ve Efrîn direnişi lehinde sloganlarla karşılık verdi.

GENÇLER KARŞILIK VERDİ

Sanatçı Mervan Tan'ın seslendirdiği şarkıların ardından halk yürüyüşe geçti. Sık sık  "Bijî Serok Apo" ile "Bê serok jiyan nabe" sloganları atıldı. Oremar yolu üzerinde gençlerin sloganlar eşliğindeki yürüyüşüne engel olan polis, onlarca zırhlı araçla gençlere saldırdı. Gençler ise sloganlar atarak mahalle aralarına dağıldı. Bunun üzerine polis mahalle aralarına rastgele biber gazı attı. 

Batman’da Newroz’a rekor katılım

Batman'da Newroz, rekor katılımla kutlandı. Kutlamada Efrîn direnişi selamlandı.

Batman’da kutlanan Newroz’a gençler damgasını vurdu. Newrozun’a katılanların yüzde 80’inin gençlerden oluşması dikkat çekti.

Sabah saatlerinde yakılan Newroz ateşiyle birlikte gençler müzik eşliğinde halay çekip coşkuyla kutlamalara renk kattı. Newroz ateşinin yakılması esnasında onlarca genç ceket ve montlarını ateşe vererek Newroz ateşini gürleştirdi.

100 BİN KİŞİ AKIN ETTİ

Batman’da, bütün yasakçı uygulamalara rağmen yaklaşık 100 bin kişi alana giderek Newroz'u kutladı. Yerel sanatçıların ve kemençe grubunun sahne almasıyla başlayan kutlamalar konuşmalarla devam etti.

'BU MİRASI MAZLUM DOĞAN'DAN ALDIK'

Batman’daki Newroz kutlamalarında konuşan Komite Sorumlusu ve DBP İl Eş Başkanı Şükrü Tapkan, Newroz’un Mazlum Doğan, Zekiye Alkan ve Kawayê Hesinkar’dan bu yana özgürlüğün habercisi olduğunu söyledi. Efrîn işgaline de değinen Tapkan, Rusya ve ABD’nin Kürtler ile Türklere dost olmadığını, tam aksine birbirine kırdırmak istediğinin altını çizdi.

HDP İl Eş Başkanı Nizamettin Toğuç ise Newroz’un aydınlık ve özgürlüğün müjdeleyicisi olduğuna değindi. Toğuç, şimdiye kadar at hırsızlığı yapanların bugün de çeteleriyle tavuk hırsızlığına başladığını vurguladı.

'GÜCÜNÜZ YETMEZ'

Toğuç, “Biz bu toprakları şehit kanıyla yoğurduk ve hiçbir güç bizi bu kadim topraklardan çıkaramaz ve gücü de yetmez” dedi.

Daha sonra alanda bulunan on binlerce katılımcıya hitap eden HDP Milletvekili Kadri Yıldırım ise "Kawalar direniş sembolüdür, Dehaklar ise zulmün yandaşıdır. Şimdiye kadar nerede bir Dehak ortaya çıkmışsa karşısında bir direnişe geçmiş ve özgürlüğü müjdelemiştir. Tarihte bu hep böyle olmuş, bundan sonra da devam edecektir. Hazreti İbrahim de Nemrut'a karşı mücadele etmiştir. Bugünün ise sizler çağdaş Nemrut'lara karşı mücadele ediyorsunuz” diye konuştu.

Newroz’a katılan Batmanlı kadınların bir kısmı barışın sembolü olan beyaz giysilere bürünerek adeta birer barış güvercinini andırırken, başlarına da siyah tülbentleri bağlayarak Efrîn'deki katliamların acısını paylaştılar.

Kürdistan faşizme karşı Newroz'da

Van, Iğdır, Ağrı, Kars, Hakkari, Muş, Tatvan'da Kürt halkı AKP-MHP faşizmine karşı görkemli Newroz kutlamalarında buluştu.

VAN

Van'da on binlerce kişinin katılımıyla gerçekleşen Newroz, Koma Çiya'nın müzik dinletisinin ardından sona erdi. Sabahın erken saatlerinden akşam saatlerine kadar alanda Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan ve Efrîn sloganları susmazken, halkın geçmiş yıllara oranla her dakika yükselen coşkusu dikkat çekti.

Newroz'un sona ermesiyle halk sloganlar eşliğinde dağıldı. Kitlenin dağıldığı sırada Newroz alanında yaptığı konuşma nedeniyle DBP İl Eşbaşkanı Ökkeş Kava ile 11 kişi gözaltına alındı.

AĞRI

Ağrı’da Belediye Garajı’nda düzenlenen Newroz kutlaması için alanı binlerce kişi doldurdu. Polisler yine annesi ve babası yanında olmayan kutlama için alana gelen 15 yaşından küçük çocukları ise içeriye almadı. Bu uygulama tartışmalara yol açtı. Alana giremeyen çocuklar, kutlamaya bariyerlerin arkasında eşlik etti.

Kutlamaya HDP Ağrı Milletvekili Dilan Dirayet Taşdemir, HDP MYK Üyesi Kemal Pekgöz, HDP, DBP il ve ilçe eş başkanları, DTK Temsilcisi Hasan Yenigün ile Doğubeyazıt Belediyesi eş başkanları katıldı.

İlçelerden yoğun katılımın olduğu mitinge özellikle Doğubeyazıt’tan gelen kalabalık grup, alana slogan ve zılgıtlarla giriş yaptı. Sık sık “Newroz piroz be” sloganları ve zılgıtların yükseldiği alanda polisler, zafer işareti yapan gençleri zaman zaman engellemeye çalıştı. Bu gençlerden biri yaka paça dövülerek gözaltına alındı. Gencin onlarca polis tarafından zorla zırhlı araca sürüklemesi kitlenin tepkisine yol açtı. Yaşanan kısa süreli gerginliği Tertip Komitesi yatıştırdı.

Saygı duruşunda bulunulmasıyla başlayan kutlama programında HDP’nin rehin tutulan eş genel başkanları Figen Yüksekdağ ve Sehalattin Demirtaş ve diğer Kürt siyasetçilerin ortak mesajları okundu.

Okunan ortak mesajın ardından DTK Temsilcisi Hasan Yenigün konuştu.

HDP Milletvekili Dilan Dirayet Taşdemir ise, konuşmasına siyasi tutsakları selamlayarak başladı. Çözüm masasının devrilmesinden bu yana halkaların üzerinde baskının katmerleştiğine, Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’a yönelik tecridin derinleştiğine dikkat çeken Taşdemir, “Sayın Ağrılı halkımız, bu alana ne zorluklarla ne büyük cesaretle geldiğinizi biliyorum. Kim ne yaparsa yapsın bu Newroz ateşini söndüremeyecektir. Yüzyıllardır verdiğimiz kimlik mücadelesi, Newroz’un özgürlük sembolüdür. Sırf Newroz çalışması yürütüyor diye, iki gün içinde 15 arkadaşımız gözaltına alındı. Sizin şahsınızda onları ve yüzlerce yoldaşımızı aynı dirençle selamlıyorum. Kawalar’dan Mazlumlar'a ve Sêvêler'e kadar hepsinin verdiği mücadele bugün sürüyor" dedi.

HDP'ye yönelik baskıların üzerinde duran Taşdemir, hükûmete "Sizden korkan bir Kürde ya da herhangi bir HDP’liye rastladınız mı? Bulamazsınız” sözleriyle yanıt verdi.

Taşdemir, sözlerine şöyle devam etti: “İnsanlar açlıktan kendini yakıyor, Ağrı’nın gençleri patır patır inşaatlarda düşerek ölüyor, dolar el yakıyor. İşte bütün bunlar için bu örtü gerekiyor. AKP iktidara geldiği günden bu yana ‘halk iradesi, halk iradesi’ diyordu. Seni seçen halkın iradesi var, Mukaddes Kubilay’ı seçen halkın iradesi irade değil mi? Rohat Özbay, Hazal Aras’ı seçen irade değil midir?"

Yapılan bu konuşmaların ardından Newroz ateşi yakıldı. Kutlama, Hozan Adıl Şêrzat’ın müzik dinletisiyle son buldu.

IĞDIR

Iğdır’da ise kentte yaşayan Azeriler, Kürtler, Türkler ve Terekemeler Newroz alanında buluştu. Katılımı engellemeye yönelik ablukaya rağmen kent halkı alana aktı. Çok dilli ve çok kültürlü kentte, Newroz ateşi bütün dilleri ve kültürleri bir araya getirirken, alanda renkli görüntüler ortaya çıktı.

Özellikle yöresel kıyafetleri ve kofileri ile Newroza katılan Karakuyu köyü kadınları, alandakilerin ilgi odağı oldu.

Alanda bulunan gençler ise sık sık, “Bijî berxwedana Efrinê ve “Bijî Serok Apo” sloganları atarak Efrin direnişini selamlarken, Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan üzerinde uygulanan tecride de tepki gösterildi. Karla kaplı Ağrı Dağı’nın tam karşısında bulunan Newroz alanında, ateş HDP Milletvekili Mehmet Ali Atalan, Iğdır Belediyesi Eşbaşkanı Murat Yikit, HDP’li ve DBP’li il yöneticileri vem halk tarafından yakıldı.

Yakılan ateşin etrafında yerel sanatçıların seslendirdiği ezgilerle saatlerce halaya durdu.

Iğdır Belediyesi Eşbaşkanı Murat Yikit, yaptığı konuşmada Newroz’un Kürtler için direniş anlamına geldiği üzerinde durarak, “Newroz Kürtler için umuttur, o yüzden burada toplanan insanlar umudunu dile getiriyor. Amed’de, Van’da ve birçok merkezde milyonlar barış ve umudunu dile getiriyor. Bugün bu alanda aramızda Azeriler, Kürtler, Türkler ve Terekemeler de var. İşte bizim en büyük projemiz budur. Halkların birlikte yaşamasıdır” dedi.

Onun ardından konuşan Mardin Milletvekili Mehmet Ali Atalan ise, TSK tarafından Efrin’e yapılan operasyona tepki gösterdi.

Atalan, “Kürt halkının Newrozu buruk kutlamalarını amaçladılar. Fakat Kürt halkı özgürlük mücadelesinden bir adım bile geri atmadı ve özgürlüğe olan inancıyla birlikte mücadelesini sürdürüyor. Efrin’e operasyon başlatıldığında ‘PKK, YPG ve DAİŞ’e karşı operasyon yapıyoruz’ dediler. Birçok örgütü saydılar fakat son gün ‘3 bin YPG’li öldürdük’ dediler. Yani kendilerine göre öldürdükleri YPG’lilerin sayısı tam olarak veriyorlar. Fakat kaç DAİŞ’li öldürdüklerini söylemediler. Maden Efrin operasyonu DAİŞ’e karşı da yapıldı, bugüne kadar kaç DAİŞ’li öldürdünüz? Elinizde bir rakam var mı? Tabi ki de tek bir sayı bile ellerinde yok. O kadar hakikaten ve gerçeklerden uzak açıklamalar yapıyorlar ki tüm dünyada gülünç duruma düşüyorlar” ifadelerini kullandı.

Konuşmaların ardından sahneye çıkan sanatçı Xecê, söyledikleri ezgilerle kitleyi adeta coşturdu. Newroz bayramı çekilen halaylarla sona erdi.

KARS

Kars'ta da yüzlerce kişi, Newroz kutlamasına katılmak için sabah erken saatlerinden itibaren Cumhuriyet Caddesi'ndeki alana akın etti. Kutlamaya sahne olacak alanın "Newroz piroz be" yazılı pankartlar ile HDP ve DBP bayrakları donatıldığı görüldü.

Demokrasi şehitleri için saygı duruşunda bulunulmasıyla başlayan kutlama programında ilk olarak Tertip Komitesi adına HDP İl Eşbaşkanı Ekrem Savcı konutlu. Savcı, "Biz eskiden milliyetçi cepheye karşı nasıl mücadele ettiysek, bugün de bu gerici sisteme karşı örgütlü mücadele vermemiz gerekiyor. Faşizme karşı omuz omuza vermemiz gerekiyor. Savaş değil; iş, emek özgürlük ve adalet istiyoruz" dedi.

Onun ardından konuşan HDP İzmir Milletvekili Müslüm Doğan, Kürtlerin çok kötü süreçlerden başarıyla çıktığını belirterek, bu süreci de aşacaklarını söyledi.

HDP'yi kuşatan iktidarı Newroz ateşi ile bitireceklerini söyleyen Doğan, "Cumhuriyetin demokratikleşmesi konusunda partimiz mücadelesini verecektir. Her türlü hakkın, hukukun, adaletin askıya altına alındığı bu dönemde buna karşı bir araya gelmemiz bize iyi bir cevaptır. Hiçbir diktatör ayakta kalmadı. Eninde sonunda bu ülkeyi gözyaşına ve kana bulananlar bunun cevabını alacaktır. Savaş politikaları ile bir yere gidemezsiniz. Gelin tüm sorunları demokratik bir şekilde çözelim. Halklar artık yoksulluktan bezdi. Bu yapıya karşı bütün halkları demokrasi mücadelesine çağırıyoruz. Mücadele bayrağını bugünkü Newroz bayrağı gibi yükseltmeliyiz" ifadelerini kullandı.

Yapılan konuşmaların ardından yakılan Newroz ateşi ile birlikte halk çalışan müzikler eşliğinde halaya durdu. Newroz kutlaması çekilen halayların ardından sona erdi.

HAKKARİ

Hakkari kent merkezinde binlerce kişinin katılımıyla gerçekleştirilen Newroz kutlaması sırasında ise atılan "Bijî berxwedana Efrin’ê" sloganı susmadı. Kutlama için sabah erken saatlerde bir araya gelen kent halkı, akşam saatlerine kadar bir an olsun yerinde durmadı.

Kutlamada Tertip Komitesi adına yapılan açılış konuşmasının ardından HDP Hakkari Milletvekili Nihat Akdoğan ve alandaki anneler ile birlikte Newroz ateşini yaktı. Bu esnada kitle hep bir ağızdan "Bijî berxwedana Efrin ê’ sloganları attı.

Polislerin atılan bu sloganı engellemek istemesi nedeniyle polis ve tertip komitesi üyeleri arasında kısa süreli tartışma yaşandı.

Halka seslenen Milletvekili Nihat Akdoğan, Kürtlerin hiçbir zaman zulme boyun eğmediğini ve eğmeyeceğini söyledi. Kürt halkının onurlu bir halk olduğunu belirten Akdoğan, 5 yıl önce Öcalan’ın barış sürecini başlattığını, ancak AKP hükûmeti tarafından bu sürecin bitirildiğini söyledi.

'Çözüm süreci'nin sonlandırılmasına neden olan Ceylanpınar olayı üzerinde duran Akdoğan, "O gün bu polisleri kim öldürdü? diye bizler araştırma komisyonu istedik. Ancak AKP ve MHP oyları ile bu engellendi. Şimdi mahkemede sanıkların tamamı beraat etti. Eğer o gün araştırılsaydı, o polislerin katilleri ortaya çıkarılacaktı ve barış sürecini kimin neden bitirdiği de apaçık ortaya çıkacaktı" dedi.

Akdoğan’ın konuşması sonrası Newroz kutlaması, Hozan Ersin’in sunduğu müzik dinletisi ile sona erdi.

MUŞ

Muş'ta da Otogar Meydanı'nda kutlanan Newroz'a sabah saatlerinde tüm ilçelerden insanlar akın etti. Yöresel kıyafetlerini giyen halk, alanda çalınan müzikler eşliğinde halaylar çekti. Gençlerin yoğunlukta olduğu kutlamada konuşma yapan HDP İl Eşbaşkanı Mensur Işık, Newroz'a katılanlara teşekkür etti.

Newroz Koma Dengê Jinên Azad ve yerel sanatçıların müzik dinletisi ile sona erdi.

TATVAN

Bitlis’in Tatvan ilçesinde ise Newroz, Tatvan Fuar Alanı’nda kutlandı. Yoğun güvenlik önlemleri altında başlayan programda, Efrin işgaline duyulan tepki sık sık atılan sloganlarla dile gösterildi.

Kutlamada, HDP Bitlis Milletvekilleri Celadet Gaydalı ve Mizgin Irgat birer konuşma yaptı. Konuşmasında Efrin işgaline dikkat çeken Irgat ‘Ne yaparlarsa yapsınlar halkımız dün boyun eğmediği gibi bugün de boyun eğmeyecektir. Tarih direnenleri yazacaktır’ dedi.

Celadet Gaydalı ise, Bahçeli ve Erdoğan arasında kirli bir ittifak olduğunu söyleyerek, “Dün birbirlerine diktatör diyenler, bugün bir olmuş Kürt halkına saldırıyor. Halkımız bu oyunu da bozacaktır” dedi.

Gaydalı’nın konuşması esnasında, özel harekat polislerinin alanın yanı başında bulunan ilkokulun bahçesinde topladığı çocuklara İstiklal Marşı okutması tepki çekti.

Kutlamanın coşkusunu azaltmak isteyen polisler, sahne alan Kemalê Amed’in şarkılarını seslendirmesi sırasında da alandaki kitleyi zaman zaman tahrik etmeye çalıştı.

İstanbul Newrozu AKP faşizmine yanıt verdi-YENİLENDİ

“Newroz kutlu olsun” ve “Newroz pîroz be” bayrakları dalgalanırken, “Bê Serok jiyan nabe”, “Bijî Serok Apo” ve “Bijî berxwedana Efrinê” sloganları yankılanıyor. Davul zurna eşliğinde halaylar çekilirken, Amed Newrozu da alandan canlı olarak veriliyor.

İstanbul Bakırköy Halk Pazarı alanında “Newroz direniştir. Faşizme karşı halkların baharıdır” şiarıyla kutlanan Newroz on binlerin katılımıyla başladı. Sabahın erken saatlerinden itibaren İstanbul’da yaşayan Ermeni, Pomak, Çerkes, Roman, Laz, Türk ve Kürtler, Newroz alanına akın etti. Alanı hınca hınç dolduran kitle, engellemelere rağmen Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın posterlerini açtı.

“Newroz kutlu olsun” ve “Newroz pîroz be” bayrakları dalgalanırken, “Bê Serok jiyan nabe”, “Bijî Serok Apo” ve “Bijî berxwedana Efrinê” sloganları yankılanıyor. Davul zurna eşliğinde halaylar çekilirken, Amed Newrozu da alandan canlı olarak veriliyor.

Büyük bir coşkunun hakim olduğu alanda gençler, söyledikleri marşlar eşliğinde halay çekiyor. Platformdan çalınan direniş ezgileri ile coşku her geçen dakika artıyor. Onlarca siyasi parti, sivil toplum kuruluşu, inanç kurumları alanda flamalarıyla yer alırken, her geçen dakika alana gelen yurttaş sayısı da artıyor.

GÖZALTILAR

Metro çıkışında polisler üzerinde sarı kırmızı yeşil flamaları taşıyan halkı gözaltına alıyor. Yine “Örgüt simgesi” iddiasıyla sarı, kırmızı, yeşil flamalarla alana girmek isteyenler de gözaltına alındı. 70 yaşındaki bir kadının da gözaltına alınmaya çalışılması dikkat çekti. Kapılarda görevli avukatlara polislerin gözaltı talimatının “sonradan” geldiğini söylemesi dikkat çekti. 3 kişi de darp edilerek polislerce gözaltına alındı. Polislerin arama noktalarında görevli avukatları da darp etmeye yeltenmesi dikkat çekti. 30’a yakın kişi polisler tarafından gözaltına alınarak gözaltı aracında bekletiliyor.

Halkevleri'nin “İnadına barış” pankartı ve flamalarına polislerce el konulmak istendi.

POLİSE MESAJ

Evi alana yakın olanlar bayraklarını polise teslim etmemek için evlerine dönüp bayraklarını bıraktıktan sonra alana geldi. Polislerin kışkırtıcı tutumlarına tepki gösteren halk alanı ve alana akın eden kitleyi kastederek “siz mesajı aldınız” dedi.

Tüm engellemelere rağmen halk, sarı kırmızı yeşil ve Öcalan posterlerini alana sokmayı başardı.

KATLEDİLENLERİN AİLELERİ DE KATILDI

Gezi eylemlerinde polisin katlettiği, çocuk yaştaki Berkin Elvan’ın annesi Gülsüm Elvan, Rojava direnişinde yaşamını yitiren Suphi Nejat Ağırnaslı’nın annesi Nuran Ağırnaslı, Suruç’ta yaralanan ve yaşamını yitirenlerin aileleri, Ankara katliamında yaşamını yitiren Dicle Deli’nin babası Faik Deli, çevre ve yaşam savunucuları, kadın örgüleri de alanda yerini aldı.

HDP Eş Genel Başkanı Sezai Temelli ve HDK Eş Sözcüsü Gülistan Kılıç Koçyiğit sloganlar eşliğinde alanda yerini aldı. Halkevleri Eş Genel Başkanı Nuri Günay, Yeşiller Sol Parti Eş Sözcüsü Naci Sönmez, Sosyalist Yeniden Kuruluş Partisi (SYKP) Eş Başkanı Ahmet Kaya, Devrimci Parti Genel Başkanı Musa Piroğlu, EMEP MYK üyesi Levent Tüzel, KHK’lerle ihraç edilen akademisyenler ve kamu çalışanları, işçiler, bölge dernekleri temsilcileri de alanda yerini aldı.

Platformdan Kürtçe, Türkçe, Lazca, Ermenice, Süryanice, Çerkesçe direniş ezgileri yükselirken, siyasi tutsaklar “Bijî berxwedana zindana” sloganları ile selamlandı.

Çerxa Şoreşê Marşı eşliğinde gerçekleştirilen saygı duruşu boyunca “Bijî Serok Apo” sloganı atıldı. “Newroz li Efrinê pîroz be” sloganlarının yükseldiği alandan tüm halkların Newroz’u kutlandı.

'KATİL ERDOĞAN!'

“An azadi an azadi” sloganı eşliğinde sahneye çıkan Ali Rıza Bilgili, Newroz Tertip Komitesi adına halkı selamladı. Bilgili, şunları söyledi: “Deniz Gezmiş, Mahir Çayan, İbrahim Kaypakkaya ve Mazlum Doğan’ın yoldaşları hoş geldiniz! Geleceğin yaşamını belirleyecek olan bir Newroz’dur. Bu Newroz halklarımızın faşizme karşı isyanıdır." Bilgili’nin konuşması 'Katil Erdoğan' sloganlarıyla sık sık kesildi.

Newroz Sanatçı Gülseven Medar’ın ezgileri eşliğinde büyük bir coşkuyla devam etti.

ORTAK AÇIKLAMA: YİNE BAŞARACAĞIZ!

Newroz’a katılan tüm kurumlar adına ortak açıklama okudu. Açıklama EMEP İstanbul İl Başkanı Sema Barbaros tarafından okundu. Barbaros, “Newroz bir başkaldırıdır, isyandır, dayanışmadır” dedi. “Newroz halkların eşitlik çağrısıdır” diyen Barbaros, “Hemen barış istiyoruz. F16’ların, bombaların olmadığı, çocukların ölmediği bir dünya istiyoruz. Savaş politikalarına artık yeter, êdi bes e diyoruz” diye konuştu. Barbaros, “OHAL ve KHK’lerle işten atılmalara, doğanın talanına, kölelik yasalarına evet demeyeceğiz” dedi. “Tarih bütün despotlar, iktidarların geçici olduğunu göstermiştir. Halkların mücadelesi her zaman kazanmıştır. Daha önce başardığımız gibi yine başaracağız, yine başaracağız. Çünkü Newroz ateşi halkların özgürlük ateşidir. Biz her renkten yurttaşlar bu zulüm politikalarına karşı direneceğiz. Barış ve demokrasi taleplerimizin peşini bırakmayacağız. Demokrasi, eşitlik, özgürlük taleplerimiz için mücadele edeceğiz. Pankartlarımızı Newroz alanlarından 1 Mayıs alanlarına taşıyacağız. Yakın ateşi tutun özgürlük halayını. Özgürlük halayı tutuşsun alanda” diyerek konuşmasını sonlandırdı. Açıklamanın Kürtçesini ise HDP yöneticisi Mehmet Ali Soysal okudu.

BİRLİK: HİÇBİR GÜÇ HALKIN DİRENİŞİNİ YENEMEZ

Ardından HDP Şırnak Milletvekili Leyla Birlik konuşma yapmak için sahneye çıktı. “Bijî berxwedana Botanê” sloganı eşliğinde sahneye çıkan Birlik, Kürt kentlerinin selamını getirdiğini söyledi. Birlik, “Mehmet Tunç’un, Taybet Ana’nın, Cemile’nin selamlarını size getirdim” dedi. Hiçbir gücün halkın direnişi karşısında duramayacağını vurgulayan Birlik, “Tarih tekerrür ediyor. Ülkemiz üzerinde kara bulutlar dolaşıyor. Günümüz Dehakları Efrin’de genç kadınlarımızın ve çocuklarımızın kanını akıtmaya çalışıyor. Gençlerimiz zeytin ağaçlarının dalları gibi direnişi yükseltiyor. Her bir gencimiz Demirci Kawa ve Mazlum Doğan ruhu ile mücadele ediyor. Newroz özgürlük umudunun adıdır. Newroz özgür günlerin talebidir. Biz kardeşlik diyoruz kabul etmiyorlar. Eşitlik diyoruz kabul etmiyorlar. ‘Tank ve toplarla yıkacağız’ diyorlar. Bizler Demirci Kawa’yız. Kürt halkının tarihine bakın. Bu halk ne zaman boyun eğmiştir. Hiç bir tank ve topunuz bunun karşısında duramaz. Özgürlük kolay değil. Zor ve zahmetlidir. Kürt Halk Önderi Sayın Abdullah Öcalan’ın dediği gibi ‘ya özgür bir yaşamı yaşayacağız ya da onurlu bir şekilde öleceğiz. Sayın Öcalan’ın Newroz’unu kutluyorum. Efrîn’in, Mahabat’ın, Amed’in Newroz’u kutlu olsun. Özgür oluncaya kadar mücadelemizi büyütmeliyiz. Gün direnişi yükseltme günüdür. Gün Kürtlerin birliğinin yükseldiği gündür. Newroz pîroz be” diyerek konuşmasını sonlandırdı. Birlik’in sözleri “Şehit namirin” ve “Bijî Serok Apo” sloganları ile sık sık kesildi.

Ardından Grup Vardiya sahne aldı. Çalınan ezgiler eşliğinde halk halay çekti.

REHİN TUTULAN SEÇİLMİŞLERİN MEKTUPLARI

Daha sonra cezaevinden gönderilen mesajlar okundu. Mesajları HDP İstanbul İl Yöneticisi Hevin Kınay okudu.

Tutuklu seçilmişler adına DTK Eş Başkanı Leyla Güven, DBP Eş genel başkanları Sebahat Tuncel ve Mehmet Aslan, HDP eş genel başkanları Figen Yüksekdağ ve Selahattin Demirtaş, İmralı Heyeti üyesi ve HDP Diyarbakır Milletvekili İdris Baluken ile eski HDP Milletvekili, Özgür Kadın Hareketi (TJA) Aktivisti Ayla Akat Ata’nın Newroz mesajı sahneden okundu.

Mesaj şöyle:

“Değerli halkımız, sevgili kadınlar, gençler; Newroz ’un özgürlük coşkusuyla merhaba hepinize.

Bir kez daha savaşa, zulme inat direniş ve baharın bayramında buluştuk. Afrin’den İstanbul’a kadar her yerde ve özgürlük için atan her yürekte Newroz ateşinin sıcağı var. Kürt halkının nice acılar, ölümler ve büyük direnişlerin ikliminden geçerek yaşama ve bahar yeniden kavuşmasına tarih tanıktır. Newroz, yaşama, bahara sevdalı bir halkın ve tüm Mezopotamya halklarının küllerinden yeniden doğuşudur. Yakılan her ateşin kıvılcımında, alevinde yeniden yükselişidir. Yanmayı bilmeyenler, doğmayı bilemezler. Her Newroz ateşi ile yanan ve yeniden doğan halkımız bir kez daha var olmanın taze ruhuyla yaşama ve tarihe selam duruyor. Zalim krallar, sultanlar, diktatörler zamanın karanlığına göçüp giderken; geleceğin aydınlığına yürüyen, halklardır.

Yüzyıllar boyunca harlanan Newroz ateşi, bu hakikatin şahididir. Bugünün zalim Dehaqları da ait oldukları karanlığa gömülecek ve halklarımız Newroz’laşarak bugünün ve geleceğin parlayan hakikati olacak.

Türkiye’de, Kürdistan’da, Suriye’de her yanı savaş, ölüm, sürgün zulmüne boğan zalim iktidarlar, Dehaqların tarihini yeniden yazmak için uğraşıyor. Ama artık zalimler de mazlumlar da eskisi gibi değil. Başta Kürt halkı olmak üzere bölgenin özgürlüğe, insanca yaşama susamış halkları, kaderini kendi belirliyor, tarihini kendi yazıyor. İşte bugün Afrin’de kadınıyla, çocuğuyla, yaşlısıyla, genciyle halk az görülür bir zulüm ve saldırganlık karşısında geleceğini belirleme hakkından vazgeçmiyor. Hiçbir ordu, istila ve zalimlik, halkların varoluş iradesini kıramaz. Bugün Kürt halkına karşı düşmanlıkla güç devşirdiğini sananlar bir halkın ölümü ve acısına alkış tutup, sevinç naraları atanlar bilmeli; tarih onları asla affetmeyecek ve gelecek hakkı tanımayacak. Her yerde ve her yürekte Afrin için, özgür halk, özgür yaşam için yanan ateş; Firavunları, Nemrutları, Dehaqları kül ettiği gibi, bugünün zalim iktidarını da külleri ile birlikte geçmişe savuracak.

Bu yıl Newroz ateşinin en güzeli Efrin’de işgale, zulme, günümüzün Dehaqlarına karşı halkların yaktığı direniş ateşi oldu. Toprağını korumak ve özgürlüğünü sağlamak için Efrin halkının yaktığı ateş, tarihi direniş, dünya halklarının umudunu büyüttü. İnsanlık onuru için direnen halklara selam olsun.

Kürt halkının varlığına, özgürlüğüne yönelik, Kürdistan’ın dört parçasında büyük saldırılar yaşanmaktadır. Ortadoğu’da Kürdistan halklarının kendi kendini yönetmesi ve statü elde etmesi, AKP-MHP faşist ittifakı tarafından engellenmek istenmektedir. Buna karşı verilecek en iyi cevap, Kürt halkının ulusal birliğinin bir an önce sağlanması olacaktır. Eğer Kürtler birlik olursa kazanımları da o kadar büyük olacaktır. Newroz bunun için bir dönüm noktası, yeni bir başlangıç olabilir, olmalıdır.

Değerli halklarımız ve değerli emek, demokrasi güçleri, sevgili kadınlar, gençler, çocuklar; Newroz umuttur, Newroz direniştir ve çağrıdır. Newroz ateşi en karanlık, en zor anlarda çıkışı gösteren umut, inanç ve direnç meşalesidir. Halklarımız karanlık ve dar bir koridordan geçiyor olabilir ama bu yürüyüş durmaz, durdurulamaz! Yarına ve halkların bahar ve zafer bayramına, karanlığa inat ateşi ve güneşi avuçlarında taşıyanlar, durmadan yürüyenler ulaşabilir ancak. Newroz bu yürüyüş ve direncin sözüdür, eylemidir.

Kürt halkı ve demokrasi güçleri Newroz ateşinde parlayan ölümsüz şehitleri unutmayacak. Halkların özgürlüğü, onurlu barışı için yıllardır tecrit ve işkence düzenine direnen Sayın Abdullah Öcalan’ı ve çekilen acıları ödeyen büyük bedelleri aklından çıkarmayacak. Halklarımız geleceği için güvenle, cesaretle yürüme ve özgür ülke, demokratik birliğe ulaşma mücadelesinden vazgeçmeyecek. İnanıyoruz ki direnen ve birleşen halkları kazanacak.

Halkların eşit ve özgür geleceğine yönelik AKP ve MHP faşizminin yürüttüğü işgal saldırıları her ne kadar ortak geleceğimizi tehdit ediyor olsa da zulmün olduğu her yer de özgürlük bilinci ve inancı ile kendini donatan çağdaş Kawa’lar bu faşizme karşı her ne pahasına olursa olsun direnecektir. 5 Nisan 2015 tarihinden bu yana, Kürt Halk Önderi Sayın Abdullah Öcalan’a uygulanan ağırlaştırılmış insanlık dışı tecrit politikaları ile birlikte halklarımızın özgür geleceği susturulmaya çalışılarak teslimiyet dayatılmaktadır. 5 Nisan 2015 tarihinden beri tecrit politikası ile ülkemiz ve halklarımız, adeta bir savaş yaşamaktadır.

Eğer bu savaş Sayın Öcalan üzerinde sürdürülen tecrit ile başladıysa Sayın Öcalan’ın üzerindeki tecrit ve esaretin kırılması ile coğrafyamız barışa ve huzura erişebilir. Bunun için savaşa karşı tüm Türkiye halkları öncelikli olarak Sayın Abdullah Öcalan'ın üzerinde ki ağırlaştırılmış insanlık dışı tecrit politikalarına karşı çıkarak AKP ve MHP'nin savaş ve işgal operasyonlarına karşı durmalıdır.

Bu temelde direnişin, dirilişin ve baharın coşkusu ile tüm halkımıza ‘Mutlaka Kazanacağımızın’ sözünü veriyoruz. İçeride de olsak, dışarıda da olsak özgürlük mücadelemizin iradesini dimdik ayakta tutuyoruz. Halkımızla barış halaylarında buluşacağımız bizler de beton duvarlar arasında yaktığımız Newroz ateşleriyle, zılgıtlarımızla, halaylarımızla, sloganlarımızla katılıyoruz aranıza. Her yer bahar oluncaya, özgürlük bayramında buluşuncaya kadar her yer direniş, her yer Newroz. Hepimizin yeni günü, direniş ve diriliş bayramı kutlu olsun. Newroza we pîroz be.

Tarih Demirci Kawa’nın heykelini yıkan barbarları değil, Demirci Kawa gibi direnen mazlumları onurlandıracaktır. Umudun, demokrasinin, özgürlüğün adı olan sizler! Halklarımız. Mutlaka kazanacağız, kazanacağız, kazanacağız! Hepinizin Newroz’u kutlu olsun! Newroz pîroz be! Newroz pîroz be! Newroz pîroz be!”

HAMZAOĞLU’NUN MESAJI

Daha sonra 9 Şubat’ta gözaltına alınan ve 17 Şubat’ta tutuklanan HDK Eş Sözcüsü Onur Hamzaoğlu’nun Sincan 2 Nolu F Tipi Yüksek Güvenlikli Cezaevi’nden gönderdiği Newroz mesajı okundu.

Onur Hamzaoğlu’nun mesajı şöyle:

“Tarih bize gösterdi ki insan, güzellikten vazgeçemez. Güzellik de insansız edemez. Binlerce yıldır olduğu gibi, günümüzde de özgürlük için mücadele edenlerin tümü sonuçta güzellik için çarpışıyor. Dünyanın her bir köşesindeki özgürlük mücadelelerine, insanların bu güzelim Newroz gününde selam olsun.

Bu toprakları doğasıyla, insanıyla ‘kurutmaya’ çalışıyorlar. Çöl olsun istiyorlar. Çölleştirmeyi başaramadılar; ancak 2018'i yoklar ülkesi yaptılar.

Özgürlük yok, eşitlik yok, barış yok, adalet yok, demokrasi yok, refah yok, sağlık yok, eğitim yok, sosyal güvenlik yok, iş yok, huzur yok, gelecek güvencesi yok, mutluluk da yok. Yok, yok, yok. İnsanca yaşayabilmemiz İçin gerekli olan hemen her şey yok. Evet, durum bu.

Ancak bu ülkede bizler, yoku yok etmek için bir araya gelmiş; halklar, işçiler, emekçiler, kadınlar, gençler, LGBT-İ bireyler, köylüler, çitçiler, esnaflar, yaşlılar, öğretmenler, şairler, hemşireler, sanatçılar, akademisyenler, hekimler, edebiyatçılar, öğrenciler ve daha niceleri olarak; umutsuzluğa, hayal kırıklığına, hele hele ki teslimiyete ve yalnızlığa asla ve asla kapı aralamamalıyız.

Nasıl ki son olarak, OHAL'e, mühürsüz oy pusulaları ve zarflara ve Yüksek Seçim Kurulu'na rağmen 16 Nisan 2017 referandumunda, birlikte mücadele İle başardıysak, bugün de daha gelişkin ‘Birlikte mücadele’ formlarıyla kalıcı başarıya ulaşabilir, yoku yok edebilmenin adımlarım atabiliriz.

Bu topraklarda yüzlerce yıl birlikte, dostça yaşayıp kendisi kalabilmiş; Türkler, Kürtler, Araplar, Lazlar, Gürcüler, Romanlar, Çerkezler, Rumlar, Aleviler, Sünniler, Ermeniler, Süryaniler, Ezidiler, Yahudiler, özcesi tüm halklar ve inanç grupları olarak, 21’inci yüzyıl Türkiye'sinde de bunu yeniden başarıp daha da geliştirebiliriz.

Newroz ateşinin yüreğimizi daha da ısıttığı bu günlerde dostluğun, eşitliğin, özgürlüğün, adaletin, barışın, demokrasinin ve ekmeğin yokluğunu ortak akıl ve kararlılıkla, birlikte mücadele ederek yok edebiliriz. Buna inancım ve ‘sorumluluk sahiplerine’ güvenim tamdır.

Yaşam çok şey demek! Yokun yok olduğu bir ülkeyi, bir dünyayı, hep birlikte yaratabilecek her şeye sahibiz."

 

KOÇYİĞİT: İKTİDARDA KALMAK İÇİN ÜLKEYİ KASIP KAVURUYORLAR

Mektupların okunmasının ardından sahneye HDK Eş Sözcüsü Gülistan Kılıç Koçyiğit çıktı. İstanbul ve Efrîn’in Newroz'unu kutlayarak sözlerine başlayan Koçyiğit, "Öyle bir zamanlardan geçiyoruz ki, yalanlar, iftiralar, yıkımlar, talanlar, her gün dünyayı Ortadoğu’yu ve ülkemizi kasıp kavuruyor. Neden mi? Çünkü bir avuç iktidar sahibi daha uzun süre o koltukta kalmak istiyor. Yaptıkları, kurdukları zulüm düzenini devam ettirmek istiyor. Ortadoğu'yu, Irak, Suriye, Libya’yı kan gölüne çevirdiler ama yetmedi onlara daha fazlasını istiyorlar" dedi. Bugün Ortadoğu'da halkları, inançları birbirine kırdırmaya çalışanların, yaptıklarının sonu geleceğini çok iyi bildiklerini hatırlatan Koçyiğit, o nedenle her geçen gün, daha fazla şiddete saplandıklarını kaydetti.

'ONLARIN BEKASI KOLTUKLARI'

"Suriye savaş başladığında yana ne uluslararası güçlerden yana tavır koymayan, eşit, özgür demokratik bir yaşam alanı kurmaya çalışan Efrînlilerin bu ülkeye ne yaptılar da orası bu ülke tarafından işgal ediliyor?" sorusunu yönelten Koçyiğit, söyle tepki gösterdi: "Efrîn'deki Hatice ana, Efrîn'deki Dilan bebek, Efrîn'deki Hasan Amcanın bu ülkede, İstanbul'daki yoksul emekçiye nasıl bir zararı olabilir? Bu ülkenin haklarına, karşı nasıl bir tutumu olabilir? Tabi ki yoktu. Ama onlar ne yaptılar, AKP/MHP ve bütün partilen el ele verdiler 'Efrîn'de ülkemizin bekasına yönelik tehdit var' dediler. Gerçekten bir tehdit var mıydı? Hayır! bu ülkenin bir beka sorunu yok. Bu ülkede bir beka sorunu olsa biliyoruz ki en başta AKP-MHP’nin bir beka sorunu var. Onların iktidar ve koltuk sorunu var. Dün ÖSO çapulcuları ile Devrimci Kawa’nın heykelini yıkanlar, bugün burada milyonlarca Demirci Kawa’nın olduğunu görmeyecek kadar kör ve aptallar. Bugün Kürdistan’da milyonlarca insan Kawalaşarak meydanlara aktı. Bugün, Efrîn günüdür, Efrîn için direniş günüdür."

‘SORUN KÜRTLERE ZULÜM ETMENDİR’

Hükümetin "Efrîn’i işgal etmiyoruz, kurtarıyoruz" sözlerini hatırlatan Koçyiğit, şunları söyledi: "Niye o zaman Efrînliler seni karşılamadı? Efrîn Belediyesi’ne bayrak astın. Eğer amacın kurtuluş olsaydı, milyonlar sana destek verirdi. Ama Efrin asla ve asla düşmeyecek, düşmeyecek, düşmeyecek… Bugün özelde Efrîn’e, toplamda bütün Kürtlere yönelik politikalara baktığımız zaman ayrı bir politika görüyoruz. Kendi ülkesindeki Kürt ile barışamamış bir iktidar, Kürtlerin kazanımları yok etmek istiyor. Dün kardeşim dediği Barzani ile düşman oldular. Sorun KDP, Goran, HDP değil, sorun Kürtlere karşı zulüm yapma sorunudur."

'BU ALANLAR DOLDUKÇA BİRİLER AH DİYOR'

Kürt Halk Önderi Öcalan’ın 2013 yılı Amed Newrozu’nda okunan mesajını da hatırlatan Koçyiğit, “Kürt Halk Önderi Sayın Öcalan milyonlara seslendi. ‘Demokratik çözüm sürecine girdik. Kürtler ve Türkler bu ülkeyi birlikte demokratik bir şekilde yöneteceğiz’ dedi. Ama baktılar HDP yükseliyor, Kürtler yükseliyor, halklar birleşiyor, kendi iktidarları sallanıyor savaşa sarıldılar. 2 yıl boyunca tek bir insanın burnu kanamadı. Kim kaybetti. Bugün ise analar gözyaşı döküyor çocuklarının tabutlarının başında. Hep birlikte kaybediyoruz. Bugün sorun tek Kürtlere karşı değil, bu ülkenin tüm ezilenleri, emekçileri, farklıları yok edilmek isteniyor. Savaş politikaları ile çocuklarımızın geleceği çalınıyor. Buna izin vermemek zorundayız" diye konuştu.

TEMELLİ: EFRÎN’E SELAM OLSUN

Koçyiğit’in ardından HDP Eş Başkanı Sezai Temelli sahneye çıktı. Kitlenin Newroz bayramını kutlayarak sözlerine başlayan Temelli şunları belirtti: "Kadınlar, gençler, emekçiler Newroz’unuz, direnişiniz kutlu olsun. Binlerce yıl önce Zalim Dehaq’a karşı Demirci Kawa’nın yakmış olduğu ateşi, her yerde ateşin ve güneşin çocukları yakmaya devam ediyor. Selam olsun Amed’e, merhaba Efrîn’e… 2013 yılında okunan o mesajda barış mücadelesinden dönmeme sözü verdik. Selam olsun İmralı’ya, Sayın Öcalan’a. O gün bu sözü veren milyonlarca yoldaşımız tutsak. Binlerce arkadaşımız bugün tutsak. Sebahat’a, Figen’e, Leyla’ya selam olsun. Bizim direniş mücadelemizin türküsünü söyleyen Sayın Selahattin’e binlerce selam olsun buradan. Zulüm nerdeyse mücadele orada yükseliyor. Bugün yaktığımız özgürlük ve Newroz ateşleri bir direniş, özgürlük ateşidir. Bizim yan yana gelmemizi isteyen bir ateştir. Bu ateş, biz zalim Dehaqlardan kurtulana kadar sönmeyecek."

'EFRÎN EFRÎNLİLERİNDİR'

2011 yılından başlayan Suriye savaşında DAİŞ çetelerinin her yeri yakıp yıktığını hatırlatan Temelli, "Bu DAİŞ denilen çete bir tek Efrîn’e giremedi. Efrînliler orada bir düzen kurdu. Öyle bir düzen kurdu ki DAİŞ’ten, Nusra’dan ÖSO’dan kaçanlar Efrîn’e yerleşti. Orada halklar buluştu. Orada 7 yıl boyunca barış içinde yaşadılar. Tüm dünyaya radikal demokrasi deneyimi yaşattılar. ‘İnsanlık nasıldır’ denildiğinde EfrÎn’i gösterdiler. Buna tahammül edemeyenler DAİŞ atıkları ile Efrîn’e girdiler. Efrîn, Efrînlilerindir. Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi (BMGK) ateşkes karar almıştı. Efrîn’de, Doğu Guta’da ateşkes uygulansın, kalıcı olsun dedik. Türkiye Devleti’ne de bu çağrıyı yaptık. Onlar bu çağrıya kulaklarını kapatarak, savaş dediler. Büyük bir başarıymış gibi 18 Mart Çanakkale Zaferi gibi Efrin’i anlatmaya çalışıyorlar. Bizi yalanla kandırmaya çalışıyorlar ama biz hakikatin sesiyiz" ifadelerini kullandı.

'KAWA'NIN ATEŞİNİ YAKAN BİZİZ, ASLA VAZGEÇMEYECEĞİZ'

Bu savaşı ancak halkların durdurabileceğini vurgulayan Temelli, faşizme karşı omuz omuza mücadele etmeleri gerektiğini hatırlattı. "Kurt işareti yapanlar, ‘Kürtlere geçmişte çok hata yapıldı’ diyorlar. Geçmiş sensin, 16 yıldır iktidarsın" diyen Temelli, "Roboski, Suruç’u, Ankara’yı, Cizre’yi, Sur’u, Efrini unutacak mıyız? Unutursak kalbimiz kurusun. Bütün bunların hesabını sormak için işte alanlardayız" dedi. Şimdi de hileli seçim yasaları ile seçime hazırlandığına dikkat çeken Temelli, iktidarın OHAL ile bütün hakları gasp ettiğini belirtti. Bugün Newroz alanlarında, yarın da 1 Mayıs alanlarında yan yana geleceklerinin altını çizen Temelli son olarak şunları ifade etti: "Birlikte bu mücadeleyi yükselteceğiz. Bugün yan yana gelmişsek biz başarırız. Üzerimize düşen bütün sorumluluğu yerine getireceğiz. Neredeysek zulme karşı direnen biziz, Kawa’nın ateşini yakan biziz. Asla vazgeçmeyeceğiz."

POLİS KİTLEYE SALDIRDI: ÇOK SAYIDA GÖZALTI

Konuşmaların ardından kitle, Koma Gulê Xerzan’ın seslendirilen şarkılar eşliğinde halaylar çekti. Kutlama alanından çıkan kitleye polis saldırdı. Önce yaşlı anneleri gözaltına alan polis, "Bijî Seropk Apo” sloganı eşliğinde alandan ayrılan kitleye saldırdı. Birçok genci darp ederek gözaltına alan polis, insanlara hakaret etti. Metrobüse yönelen kitleye bir kez daha saldıran polis, gazetecilerin görevlerini yapmasına da engel oldu. Çok sayıda kişi darp edilerek gözaltına alındı.

Adıyaman, Antep ve Maraş'ta da alanlar doldu  

Adıyaman, Maraş ve Antep'te on binler Newroz alanlarına akın etti.

Adıyaman Newroz Bayramı, Mimar Sinan Mahallesi'ndeki Newroz alanında kutlandı. Sabahın erken saatlerinden itibaren ulusal kıyafetleriyle alana gelen halkın pankartlarını engelledi.

Barış Anneleri'nin Newroz ateşini yaktığı esnada sayısı binleri bulan kitle, coşku ile davul zurna eşliğinde halaya durdu. Tertip Komitesi adına yapılan konuşmadan sonra HDP İl Eş Başkanı Hayriye Korkmaz, kitlenin bayramını kutladı, direnenleri selamladı. HDP PM Üyesi Bedriye Yorgun da Efrîn'de direnenleri selamladı.

Newroz programı yerel müzik gruplarının dinletisi eşliğinde çekilen halaylar ve atılan sloganlar ile son buldu.

ANTEP

Antep'te “Newroz Direniştir, Faşizme Karşı Halkların Baharıdır” şiarıyla kutlanan Newroz, HDP, DBP, EMEP, Yeşiller ve Sol Partisi, SYKP ve Antep 78’liler Meclisi tarafından düzenlendi. Halk, sabah saatlerinden itibaren rengarenk giyinerek Tur Otobüsleri Meydanı'na geldi. Kutlama için belirlenen alan polisler tarafından abluka altına alınırken, Büyükşehir Belediyesi'ne ait iş makinelerini alana çıkan sokakları kapattı. Halk 3 ayrı arama noktasından geçirilerek alana alındı. Polislerin yoğun ablukası gerginliğe yol açtı. Okul üniformasıyla gelen öğrenciler polisler tarafından yasak denilerek alana alınmadı. 

Dolup taşan alandan, “Şehit namirin”, “Biji Newroz”, “Biji Serok Apo”, “Biji Berxwedana Efrinê” sloganları yükseldi. 

Program kent Milletvekili Mahmut Toğrul’un Newroz ateşini yakmasıyla başladı. Yakılan ateşle birlikte ateş etrafında Efrîn sloganları eşliğinde halaylar çekilmeye başlandı. Kürtçe ezgiler eşliğinde çekilen halaylarla devam eden kutlamada ilk olarak HDP ve DBP İl eş başkanları kitleyi selamladı. Eş başkanların konuşmasının ardından sahneye çıkan HDP MYK Üyesi ve Emek Komisyonu Sözcüsü Rıdvan Turan, barış içerisinde yaşanabilecek bir ülke için halkların güçlerini birleştirmesi gerektiğini vurguladı. İktidarın OHAL ve savaş ısrarı ile ülkeyi kaos içerisine soktuğunu söyleyen Turan, halkların özgürlük mücadelesinin savaş ısrarını kıracağını dile getirdi.

EMEP Genel Merkez Yöneticisi Döndü Taka Çınar ise, OHAL ile ülkenin sıkı yönetim altına alındığını ve açık bir hapishaneye dönüştürüldüğünü söyledi.  İktidarın emperyalistlerin çıkarları doğrultusunda hareket ettiğini, ülkenin çok can kaybettiğini dile getiren Çınar, sözlerini şöyle bitirdi: “Demokratik ve barışçıl bir ülkeye sahip olmak için bir arada durmaktan başka çaremiz yok. ABD’nin ve Rusya’nın Suriye’de ki kirli savaşı halklarımızın bir arada yaşama ısrarıyla boşa çıkarılabilir. Kürt halkına karşı baskı ve asimilasyona itiraz ediyoruz. Buradan iktidara soruyorum. Kürtlerin kendi kaderini tayin etme hakkına neden itiraz ediyorsunuz. Bu ırkçı ve faşistçe politikalara karşı mücadele ederek boşa çıkaracağız.”

Milletvekili Mahmut Toğrul’un ardından Antep Newrozu yerel müzik gruplarının dinletisi ve çekilen halaylar ile son buldu.

MARAŞ

Maraş’ta da Newroz ateşi Narlı mahallesi ve Pazarcık ile Elbistan ilçelerinde yakıldı. Etkinliklerde Efrîn direnişi selamlandı.

Ankara, Eskişehir, Konya, Tekirdağ: Ateşi yükselteceğiz!

Ankara, Eskişehir, Konya ve Tekirdağ'da Newroz kutlandı.

Ankara’daki Newroz her yıl olduğu gibi bu yılda sol, sosyalist siyasi parti, kurum, dernek ve platformlar tarafından ortak bir program ile kutlandı.

Arama noktalarında, sırt çantası ile gelenler alana alınmadı. Bu yüzden birçok kişi arama noktalarından geri dönmek zorunda kaldı. Yine kadınların makyaj malzemeleri, çakmak, bayrak sopaları sorun yapıldı. Bayrak sopalarının tamamı söküldü. Girişlerde kortej oluşması da engellendi BDSP’nin, “Yaşasın İşçilerin Birliği, Halkların Kardeşli&

Bu haber 588 kere okundu
  • Bu haberi paylaşın:
UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik ve tamamı büyük harfle yazılan yorumlar onaylanmamaktadır.
Kategorisindeki Diğer Haberler
Dersim İnşa Kongresi (DİK) dahil Avrupa'daki 8 sivil toplum kurumları, ..