Lütfen bekleyin..
Munzur Haber / Afrin'de savaş kent merkezine dayandı

Afrin'de savaş kent merkezine dayandı

11 Mart 2018, 12:12

850 bin sivilin yaşadığı Afrin dün geceden bu yana bombardıman altında. Su, elektrik ve iletişim hatlarının kesildiği kentte katliamla yüz yüze olan halk, 'Sessiz kalmayın' çağrısı yaptı.

Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK) ve bağlı ÖSO güçlerinin Afrin’e yönelik 51 gündür süren askeri harekatı dün gece kent merkezine ulaştı. Bu zamana kadar yapılan saldırılar nedeniyle yaşadıkları köy ve ilçelerden kent merkezine sığınmak zorunda kalanlarla birlikte nüfusu 850 bine ulaşan kent, dün geceden bu yana yoğun bombardıman altına alındı. Bu nedenler kentteki sivillerin can güvenliği ciddi biçimde tehlikeye düştü.

KENTİN SULARI DA KESİLDİ

51 gündür süren savaşta, savaş uçakları ve top atışları ile kent merkezindeki halkın ekmek ihtiyacını karşıladığı 17 fırın vurulurken, TSK ve ÖSO güçlerinin bir hafta önce Meydankê ilçesine ele geçirmeleriyle birlikte kente su taşıyan hat kesildi. Halkın bir bölümü su ihtiyaçlarını açılan kuyulardan karşılamaya çalışır durumda.

KENT HALKI ÖLÜMLE YÜZ YÜZE

TSK ve ÖSO’nun saldırıları sonucu şimdiye kadar 250’nin üzerinde sivil yaşamını yitirdi. 700’ü aşkın kişi ise bu saldırılarda yaralandı. Çatışmaların şimdi kent merkezine ulaşması daha çok sivilin ölümle yüz yüze kalması anlamına geliyor.

KENTİN GİRİŞ YOLLARI BOMBALANIYOR

Afrin kent merkezindeki iletişim hatları da saldırılardan zarar görmüş durumda. Dün gece saatlerinden bu yana özellikle kente gelişleri engellemek amacıyla yollar, giriş noktalarında yoğun şekilde top ve uçak saldırıları ile bombalanıyor. Kuşatma altında olunması nedeniyle tüm işyerlerinin kapalı olduğu kentte sadece eczaneler açık. 

AFRİNLİLERDEN ÇAĞRI: KATLİMA SESSİZ KALMAYIN

Fakat tüm bu kuşatma ve saldırılara rağmen Afrin halkı boyun eğmemekte kararlı. Sonuna kadar direneceklerini ifade eden Afrinliler, tüm Kürtler ve diğer halklara yüz yüze bulundukları katliama karşı ses çıkarmaları çağrısında bulundu. 

‘ŞEHRİ YOK ETMEK İSTİYORLAR ÇÜNKÜ ŞEHİR KÜRTLERİN’

Saldırılar nedeniyle, Şera ilçesinin Serîncek köyünden 8 kişilik ailesiyle birlikte kent merkezine sığınmak zorunda kalan Mihemmed Horo Ezdîn, uğradıkları zulmü “Türk devletinin saldırılarından dolayı Efrin şehrimize sığındık. Burada yaşamaya çalışıyoruz fakat Türk devleti şehri de işgal etmek istiyor. Neden? Çünkü yalnızca PKK değil, tüm Kürtleri yok etmek istiyor. Onun için Efrin’in, Kobanê’nin, Qamişlo’nun, Suleymaniye’nin ve Amed’in birbirinden farkı yoktur. Her yeri yok etmek istiyorlar, çünkü bu şehirler Kürtlerin” sözleriyle dile getirdi.

‘BU HALK NE ZAMANA KADAR KATLEDİLECEK?’

52 yaşındaki Ebdurrahman Sîdo da 6 kişilik ailesi ile birlikte yaklaşık bir hafta önce Cindêrêsê’nin Colaqa köyünden Efrin’e gelenlerden. 51 gündür büyük bir savaşın içinde olduklarını belirten Sîdo, “Savaş uçakları ve ağır silahları ile bizi katletmek için ellerinden geleni yapıyorlar. Tüm köyler ve ilçelerden geldiğimiz Efrin’de direniyoruz. Ağır bir savaşın içerisindeyiz. Herkes Guta diyor ama kimse ne Efrin’in direnişini görüyor ne de Efrin’de katledilen sivilleri görüyor. Bir milyon insan yaşıyor Efrin’de, neden uyuyorlar? Nerede insan hakları? Ne Avrupa devletleri ne de BM, kimse bu halkı görmüyor, peki ne zamana kadar bu halk katledilecek?” diye sordu.

‘HERKES BÜYÜK BİR KATLİAMIN ÖNÜNE GEÇİLMESİ İÇİN HAREKETE GEÇMELİ’

55 yaşındaki Elî Şêxo ise Raco ilçesinden Dumiliya köyünden. 20 gün önce ailesiyle birlikte Efrin’e yerleşmiş. “Bugün bu halk üzerinde uygulanan zulüm, kara bir şekilde uluslararası güçlerin tarihine yazılacak” diyen Şêxo, şu çağrıda bulundu: “Kimseye hiçbir haksızlıkta bulunmayan bu halkı 51 gündür savaş uçakları bombalıyorlar. Bizim evlerimizi talan etmeye geliyorlar, bizi yok etmek istiyorlar. Sonuna kadar direneceğiz ama tüm Kürdistan halklarının ve dünya halklarının olası katliamın önüne geçmesi için harekete geçmesi gerekiyor.

(Selami Aslan-Mezopotamya Ajansı)

 

Bu haber 578 kere okundu
  • Bu haberi paylaşın:
UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik ve tamamı büyük harfle yazılan yorumlar onaylanmamaktadır.
Kategorisindeki Diğer Haberler
Dersim İnşa Kongresi (DİK) dahil Avrupa'daki 8 sivil toplum kurumları, ..