Lütfen bekleyin..
Munzur Haber / Dünya basını Erdoğan’ın savaş çığırtkanlığını yazdı

Dünya basını Erdoğan’ın savaş çığırtkanlığını yazdı

27 Şubat 2018, 17:22

Dünya basını Türk devleti ve çetelerinin Efrîn'i işgal girişimine ilişkin haberlere yoğun yer vermeye devam ediyor,

Efrîn’i işgal girişiminde bir türlü istediği başarıyı yakalayamayan Türk devletinin sürekli takviye birlikler göndermesi ve bizzat Erdoğan üzerinden yürüttüğü çirkin ve çocuk istismarcısı savaş çığırtkanlığı dünya basınının gözünden kaçmadı. 

Erdoğan’ın Efrîn’e başlattığı saldırıları Nazi Almanyası’nın Çekoslovakya’nın Almanca konuşulan Südetya bölgesinin işgaline benzeten bir yoruma da yer verildi. 

JERUSALEM POST: EFRÎN YENİ SÜDETYA BÖLGESİ 

The Jerusalem Post’ta Robert Ellis imzasıyla yayınlanan yorumun başlığı ise, “Efrîn: Yeni bir Südetya” olarak seçildi. Yorumda, Erdoğan faşizminin Efrîn’i işgal girişimi Nazi Almanya’sının 1938’deki Münih Konferansı sonrasında Çekoslovakya’nın Südetya bölgesini işgal etmesine benzetildi. 

AKP lideri Erdoğan’ın Efrîn’e saldırının başlatıldığı günlerde yaptığı konuşmalarına yer verilirken, ‘daha büyük Türkiye’ hedefine dikkat çekildi. Yorumda, Türkiye’nin sözde Suriyeli mülteciler için yeni yaşam alanları sağlamak istediğine dair bilgiler içerisinde Nazilerin kullandığı ‘Lebensraum (Yaşam Alanı)’ teriminin kullanılması gözden kaçmadı. 

Erdoğan’ın iktidarda kalmak için ülkeyi iç savaşa dahi sürükleyecek nitelikte olduğu vurgulanan yorumda, HDP’nin parlamentoya büyük bir başarıyla girdiği Haziran 2015 seçimlerinden sonra barış sürecini bitirdiği ve Kürtlere karşı acımasız bir savaş başlattığı hatırlatıldı. Yorumda gazeteci ve akademisyen Cengiz Aktar’ın tespitlerine yer verilirken, Efrîn’e saldırıların 2040’da yarısından fazlası Kürtlerden oluşacak 30 yaş altı Türkiye toplumu içerisinde ciddi sorunlar açacağına vurgu yapıldı. 

EURONEWS: DOĞU GUTA İÇİN İSTEDİĞİ ATEŞKESİ EFRÎN İÇİN İSTEMİYOR 

Birçok Avrupa dilinde yayın yapan Euronews televizyonundaki haberde, Erdoğan rejiminin Doğu Guta için istediği ateşkesi Efrîn için istemediğine yer verildi. 

Haberde, Türk cumhurbaşkanının Guta için ateşkese uyulmasını istediği bir dönemde YPG’yle savaşmak üzere yeni ‘özel birlikleri’ Efrîn’e gönderdiği kaydedildi. Haberde, BM ateşkesine karşılık Türkiye’nin olası şehir savaşları için özel birlikleri devreye koymaya hazırlandığına dikkat çekildi. 

NYT ERDOĞAN’IN ÇIĞIRINDAN ÇIKAN SAVAŞ PROPAGANDASINA EĞİLDİ 

New York Times (NYT) gazetesindeki bir haberde ise, Türk Cumhurbaşkanının hafta sonundaki bir mitingde küçük bir kız çocuğu üzerinden yaptığı savaş propagandasına yer verildi. 

NYT haberi, diğer birçok medya organında olduğu gibi “Erdoğan, 6 yaşındaki gözü yaşlı kıza şehit olunca ne alacağını anlattı” başlığıyla duyurdu. 

Türkiye’nin tarihten bu yana militarist milliyetçi yapısının olduğu belirtilen haberde, Efrîn saldırılarının başlamasıyla birlikte yaşamın tüm alanında savaşı desteklemek için ulusal düzeyde kampanyaların arttığı ifade edildi. 

Erdoğan’ın her gün, bazen ise günde birkaç kez tarihten örnekler vererek savaş propagandası yaptığının kaydedildiği haberde, 6 yaşındaki bir kız çocuğunun savaş propagandasına alet edilmesinin yol açtığı tepkilere de değinildi. Haberde, bir sosyal medya kullanıcısının “Erdoğan bu sözleri kendi torununa da söyler miydi?” şeklinde tepki gösterdiği vurgulandı. 

ALMAN MEDYASINDA EK ÖZEL HAREKAT BİRLİKLERİNİN SEVKİ İŞLENDİ 

Almanya’daki yayın organlarının büyük çoğunluğunda ise dün özellikle Efrîn’de giderek uzayan işgal girişimine sürekli olarak yapılan takviyeler işlendi. 

Frankfurter Allgemine Zeitung (FAZ), N-TV, Die Zeit, Euronews Almanca kanalı ile diğer birçok medya organında yeni takviye güçlerin gönderileceğine yer verildi. Alman medya organlarındaki haberlerde, AKP hükümetinin on binlerce asker ve ÖSO adı altındaki çete örgütleri üyelerine ek olarak özel harekat polislerini göndermek istediği bilgisi paylaşıldı. 

Haberlerde, özel harekat timlerinin sivillerin yaşadığı şehirlerdeki çatışmalar için öngörüldüğü belirtilirken, Türk Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Efrîn’in ‘kuşatılması’ hedefini duyurmasından sonrasına denk geldiğine dikkat çekildi. 

FRANSIZ MEDYASINDA ATEŞKESİN EFRÎN’İ DE KAPSADIĞINA YER VERİLDİ 

Fransa medyasında da dün Erdoğan’la görüşen Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron’un sözleri öne çıkarıldı. Fransız haber ajansı AFP’nin duyurduğu haberde iki cumhurbaşkanının görüşmesinde BM ateşkesinin Efrîn için de geçerli olduğuna dair Macron’un sözlerine yer verildi. 

Liberation gazetesinin internet versiyonundaki haberde Macron’un “İnsani ateşkes Efrîn dahil tüm Suriye için geçerlidir” şeklindeki sözleri başlık olarak sunuldu. 

ANF

Bu haber 508 kere okundu
  • Bu haberi paylaşın:
UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik ve tamamı büyük harfle yazılan yorumlar onaylanmamaktadır.
Kategorisindeki Diğer Haberler
Dersim İnşa Kongresi (DİK) dahil Avrupa'daki 8 sivil toplum kurumları, ..