Lütfen bekleyin..
Munzur Haber / Kentler 8 Mart programını açıkladı:

Kentler 8 Mart programını açıkladı:

26 Şubat 2018, 19:45

Diyarbakır, Ankara ve Mardin'deki kadınlar 8 Mart Dünya Kadınlar Günü'ne ilişkin programlarını açıkladı. Kadınlar, tüm renkleri ve farklılıklarıyla alanlarda olacaklarını belirtti. 

Dicle Amed Kadın Platformu (DAKP), 8 Mart Dünya Kadınlar Günü programını Eğitim Sen Diyarbakır 1 No’lu Şubesi’nde yaptığı basın toplantısıyla açıkladı. Toplantıya, Halkların Demokratik Partisi (HDP) Diyarbakır Milletvekili Sibel Yiğitalp, Demokratik Toplum Kongresi (DTK), Demokratik Bölgeler Partisi (DBP),  Özgür Kadın Hareketi (TJA), Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu (KESK) Kadın Meclisi, Barış Anneleri Meclisi yöneticileri ve çok sayıda kadın katıldı.
 
Açıklamanın yapıldığı salona üzerinde "Biraraya gelecek gücümüz, söyleyecek sözümüz var" yazılı pankart asılırken, açıklamaya katılan bazı kadınlar yöresel elbiseler giyerek geldi. 
 
'ANLAMLI OLACAKTIR'
 
Kadınlar adına ilk sözü alan DTK Sağlık Komisyonu üyesi Zelal Bilgin, OHAL ve KHK'lerin gölgesinde faşizmin had safhada olduğu bir dönemden geçtiklerini belirtti. Mevcut süreçten en çok kadınların etkilendiğini vurgulayan Bilgin, "Tüm bu kapsamda bir kadın örgütlenmesine ihtiyaç vardı. O yüzden Dicle Amed Kadın Platformu'nu oluşturduk. Taciz ve tecavüz de artışın yaşandığı, savaşın tırmanışta olduğu bir dönemde elbette kadınları dezavantajlı görüyoruz. Yüzde 700 artan çocuk istismarı, yüzde 400 artan kadın cinayetleri karşı karşıya kaldığımız bir süreçten bahsediyoruz. 8 Mart kutlaması bu yüzden anlamlı olacaktır" dedi.
 
'AMED KADIN KENTİ HALİNE GETİRİLECEK'
 
Daha sonra konuşan DAKP üyesi avukat Gülşen Özbek ise kadınların onurlu bir barış için mücadele etmeye devam edeceğini ifade ederek, 8 Mart'ta barış taleplerini haykıracaklarını kaydetti. Hedeflerinin 1-10 Mart tarihleri arasında Diyarbakır’ı kadın kenti haline getirmek olduğuna dikkat çeken Özbek, “Kadının yaşadığı hak ihlallerine karşı kadının olduğu her yerde mücadele sürdüreceğiz. Bu doğrultuda kadının olduğu her yerde pazarlardan sinema salonlarına kadınlar etkinliklerimiz olacak. Bu yıl ki şiarımız ‘Vardık, varız var olacağız’ olacak" dedi.
 
Diyarbakır'daki mitingin 8 Mart perşembe günü, 5 Haziran Demokrasi (İstasyon) Meydanı’nda olacağını belirten Özbek, etkinlikler için yasal başvuru yaptıklarını; ancak henüz kendilerine dönüş yapılmadığını ekledi. 
Konuşmaların ardından kadınlar hep birlikte alkış tutarak "Jin jiyan azadî" sloganı attı. 
 
Özbek'in açıkladığı 8 Mart programı şöyle:
 
1 Mart
 
* Diyarbakır’daki Galeria Sergi Salonu’nda ‘Kadınların objektifinden 8 Mart’ fotoğraf sergisi. 
 
* Urfa Kapı’da saat 13.00’da bir araya gelecek olan kadınlar On Gözlü Köprü’de dilek feneri uçuracak.
 
* NCity Avşar Sineması’nda saat 18.00 ve 20.00 arasında ‘Hükümet Kadın’ film gösterimi yapılacak.
 
2 Mart
 
* Türkiye genelinde cezaevinde bulunan kadın tutsaklara saat 11.00’da Ofis Postanesi’nden kart gönderilecek.  
 
* Tekstil atölyelerinde çalışan emekçi kadınlarla bir araya gelinerek karanfil dağıtılacak. (13.00-17.00)
 
* "Agora” filmi NCity Avşar Sinemalarında gösterilecek. (18.00-20.00)
 
3 Mart
 
* Kaybedilen-katledilen kadınların anısına Koşuyolu Parkı İnsan Hakları Anıtı önünde oturma eylemi ve basın açıklaması gerçekleştirilecek. (11.00)
 
4 Mart
 
* Rojava Parkı’nda bir araya gelecek olan kadınlar Şeyh Sait Meydanı’na kadar ‘Bisiklet Turu’ gerçekleştirecek. (13.00)
 
5 Mart
 
* Kadınlar Demir Otel’de “1325 Sayılı BM, Kadınlar Barış Güvenlik” konulu panel gerçekleştirecek. (13.00-17.00)
 
* NCity Avşar Sinemalarında “Peki Şimdi Nereye” adlı film gösterimi gerçekleştirilecek. (18.00-20.00)
 
6 Mart
 
* NCity Avşar Sinemalarında “Tek Başına” film gösterimi gerçekleştirilecek. (18.00-20.00)
 
7 Mart
 
* Anons araçlarından gün boyu Diyarbakır’ın tüm ilçelerinde 8 Mart çağrısı yapılarak bildiri dağıtılacak.
 
* NCity Avşar Sinemalarında “Hakikatin Gücü” film gösterimi gerçekleştirilecek. (18.00-20.00)
 
8 Mart
 
* 8 Mart Mitingi İstasyon Meydanı’nda (5 Haziran Meydanı) gerçekleştirilecek. (10.00-17.00)
 
9 Mart
 
* “Sevgili Arsız Ölüm” isimli tiyatro oyunu Amed Şehir Tiyatrosu’nda kadınlarla buluşacak. (15.00)
 
* Sanat Sokağı’nda bir araya gelecek olan kadınlar Eğitim Sen 1 Nolu Şubeye kadar meşaleli yürüyüş gerçekleştirecek. (18.30-20.00)
 
10 Mart
 
* Dicle Üniversitesi Köprüsü’nde toplanacak olan kadınlar ‘Doğa Yürüyüşü’ gerçekleştirecek. (09.00)
 
* 8 Mart etkinlikleri 10 Mart’ta saat 15.00 ve 19.00’da “Sevgili Arsız Ölüm” tiyatro oyunuyla sona erecek.
 
ANKARA KADIN PLATFORMU: GÜÇLENİYORUZ, ÖRGÜTLENİYORUZ 
 
Ankara Kadın Platformu da, Mülkiyeler Birliği’nde yaptıkları basın toplantısıyla  8 Mart Dünya Kadınlar Günü programını açıkladı.  Çok sayıda kadının katıldığı toplantının yapıldığı salona, “Dayanışmayla Güçleniyoruz, Hayatı Örgütlüyoruz” yazılı pankart yer aldı.
 
Açıklamayı platform adına yapan Fatoş Erol, 8 Mart’ın eşitlik, özgürlük ve insanca bir yaşam için mücadele eden, direnen kadınların hikayesi olduğunu belirtti.  Erol, “161 yıl önce Amerika’da ‘eşit işe eşit ücret’ talebiyle greve çıkan kadın dokuma işçilerinin, bugün ise tüm dünyada çağrısı yapılan Uluslararası Kadın Grevini ören milyonlarca kadının hikayesidir. Ve bu yıl da dünyanın dört bir yanında milyonlarca kadınla birlikte yine alanlardayız” diye konuştu.
 
‘MÜCADELE EDEN KADINLAR GÖZALTINA ALINIYOR’
 
Olağanüstü Hal (OHAL) ile birlikte kadınlar üzerinde baskıların giderek arttığına dikkat çeken Erol, kadın mücadelesinin sesinin kısılmak istendiğini ifade etti. Erol, “ Derneklerimiz, yayınlarımız kapatılıyor. OHAL döneminde 11 kadın derneği, 1 çocuk hakları derneği kapatıldı. KHK’ler ile işten atılıyoruz. Seçilmiş kadın belediye başkanları, milletvekilleri tutuklanıyor. Mücadele eden kadınlar gözaltına alınıyor, tutuklanıyor. Kadınları baskıyla yıldırmaya çalışıyorlar” ifadelerini kullandı. 
 
'CİNSEL ŞİDDET DEVLET ŞİDDETİYLE ÇÖZÜLEMEZ’
 
Hükümetin çocuğa yönelik cinsel istismar olaylarında tartışmaya açtığı “kimyasal hadım yasası” nı hatırlatan Erol,  “9 yaşında çocuk evlenebilir’ diyen , çocuk yaşta doğum yapanları gizleyen, Ensar’ı aklayan, tecavüzcülere, katillere iyi hal indirimi uygulayan çürümüş erkek egemen sistem var. Cinsel suçları tedavi edilecek hastalıklar gibi göstermek faillerin cezai sorumluluğunu, devletin de cinsel saldırıyı önleme yükümlülüğünü ortadan kaldırmak demektir. İstismar ile rızaya dayalı cinsel ilişkiyi ‘zina’ kavramı üzerinden tartışmak cinsel suçları normalleştirme ve görmezden gelmek demektir! Cinsel şiddet devlet şiddeti ile çözülemez” diye konuştu. 
 
HALKEVLERİ ÜYELERİ İÇİN ÇAĞRI
 
Kadınlar olarak yaşamı savunduklarını ve dayatılan eril iktidarı kabul etmeyeceklerinin altını çizen Erol, geçtiğimiz günlerde gözaltına alınan Halkevleri Eş Genel Başkanı Dilşad Aktaş ve üyelerinin derhal serbest bırakılmasını da istedi. Erol, Ankara Kadın Platformu olarak,  4 Mart Pazar günü saat 15.00’te, Ziya Gökalp Caddesi, Çankaya Belediyesi önünde, “Dayanışmayla Güçleniyoruz, Hayatı Örgütlüyoruz”  sloganıyla kutlanacak 8 Mart için kadınları katılmaya çağırdı.
 
MARDİN KADIN PLATFORMU: YA ÖZGÜRLÜK YA ÖZGÜRLÜK 
 
Mardin Şahmeran Kadın Platformu da, 8 Mart kapsamında kentte yapılacak olan etkinliklere ilişkin basın toplantısı düzenledi. Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu (KESK) binasında yapılan toplantıya çok sayıda kadın katıldı. 
 
Platform adına açıklama yapan Mardin Tabip Odası Genel Sekreteri Dr. Derya Etem, tüm baskı, kadın katliamları, çocuk istismarlarına karşı, “Ya özgürlük ya özgürlük” şiarı ve tüm renkleriyle alanlarda olacaklarını belirtti. Kadınları yapılacak olan eylem ve etkinliklere davet eden Etem, 8 Mart programını şöyle açıkladı: 
 
“*1 Mart’ta Nusaybin’de kadınlara karanfil dağıtıldıktan sonra HDP ilçe binasında kadın buluşması yapılacak.
 
* 2 Mart’ta merkez ve bağlı ilçelerinde kitlesel olarak cezaevlerinde tutuklu bulunan kadın tutuklulara kart gönderilecek.
 
* 3 Mart'ta, farklı tarihlerde öldürülen kadınların aileleri ziyaret edilecek.
 
* 4 Mart’ta kent merkezindeki Cumhuriyet Meydanı’nda özgürlük şöleni düzenlenecek.
 
* 5 Mart'ta sinema gösterimi yapılacak.
 
* 6 Mart’ta Kızıltepe ilçesindeki Özgürlük Meydanı’nda kadın buluşması gerçekleşecek.
 
* 7 Mart'ta Midyat ilçesinde yapılacak esnaf ziyareti ile kadınlara karanfil dağıtılacak.” 
M.A
Bu haber 772 kere okundu
  • Bu haberi paylaşın:
UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik ve tamamı büyük harfle yazılan yorumlar onaylanmamaktadır.
Kategorisindeki Diğer Haberler
Dersim İnşa Kongresi (DİK) Kadın Meclisi Sakine Cansız, Leyla Şaylemez ve F..