Lütfen bekleyin..
Munzur Haber / Kadınlar sokaklara çıktı

Kadınlar sokaklara çıktı

20 Ekim 2017, 20:32

Kadınlar, müftülere nikah yetkisi veren yasa tasarısının mecliste geçirilmesini Beşiktaş’ta yaptıkları yürüyüşle protesto etti. Kadın düşmanı yasaları tanımayacaklarını vurgulayan kadınlar, “Müftülük yasası hükümsüzdür” diye haykırdılar.

Kadınlar, onca uyarıya rağmen müftülere nikah yetkisi veren yasa tasarısının meclisten geçirilmesine isyan etti. Beşiktaş’ta yürüyüş düzenleyen kadınlar, AKP hükümetinin, kadınların medeni haklarını ve kazanımlarını yok sayan kadın düşmanı yasalları protesto etti.

“Müftülük yasası hükümsüzdür” yazılı mor renkli pankartını ile “Boşanmayı değil cinayeti engelle”, “İtaat yok isyan var”, “Bu hayat bizim” dövizlerini taşıyan kadınlar, “İtaat yok isyan var” mesajını verdiler. Hep bir ağızdan, “Eşitsiz yasanı al başına çal”, “Resmi nikah müftülük işi değildir”, “Susmuyoruz, korkmuyoruz, itaat etmiyoruz”, “Dünya yerinden oynar kadınlar özgür olsa”, “Hayır hayır demektir”, “Müftülük yasası yok hükmündedir” sloganlarını atıp ıslık, zılgıt ve alkışlarla ses çıkartma eylemi yapan kadınlara çevredeki yurttaşlar alkışlarla destek verdi.

Kartal heykeli önüne kadar yürüyen kadınlar adına açıklamayı Rüya Kurtuluş okudu. Dün mecliste dün gerçekleşen görüşmelerde hiçbir kadın milletvekilinin yasa lehine söz kullanmadığına dikkat çeken Kurtuluş, "İstesek de istemesek de" geçeceği zaten ilan edilmiş olan bu yasanın oylama sonucu önceden belli olabilir, belki de tam da bu yüzden toplumun tamamını ve özellikle biz kadınların tamamını bu denli ilgilendiren yasa maddelerinin görüşülmesi sırasında AKP sıraları ciddi anlamda boştu” diye konuştu.

‘BU TÜR GARANTİLERE DEĞİL MÜCADELEMİZE GÜVENİYORUZ’

Müftülük Yasası'nın nelere mal olacağını toplumun gündemine kadınların mücadele ederek soktuğunu hatırlatan Kurtuluş, o nedenle de bu yasanın rahat rahat Meclis'ten geçirilemediğini; İçişleri Bakanı defalarca 'Evlendirme Yönetmeliği'ne, Medeni Kanun'a bir şey olmayacağına' dair garantiler vermek zorunda kaldığını vurguladı. Bu garantilerin hiçbir anlamı olmadığının altını çizen Kurtuluş, “Biz bu tür garantilere değil, kendi mücadelemize güveniyoruz. Haklarımızın teminatının susmayı, kabullenmeyi, itaat etmeyi reddedişimiz olduğunu biliyoruz” dedi.

Tüm bu "garantilere" rağmen müftülüklere resmi nikâh yetkisi verilmesiyle oluşacak toplumsal ikilik halinin kadınlara baskı olarak döneceğini vurgulayan Kurtuluş, sözlerini şöyle sürdürdü: “Yasada seçenek olsa dahi kadınların aileleri ve toplum tarafından seçeneksiz bırakılacağını da biliyoruz. Herkesin birbirine benzemesi ya da sırf benzediği insanlarla aynı çevrede bulunması halini körükleyen bu yasal değişikliğini bedelini ödemek zorunda kalmak istemiyoruz. Kadın-erkek eşitsizliğini doğal addeden, bunu "milli ve dini aile yapısı" diyerek açıkça normalleştiren bir kuruma Meclis tarafından resmi nikâh yetkisi verilmesini kabul etmiyoruz; bizi duymayan Meclis'e rağmen kadınları da bunu kabul etmemeye çağırıyoruz: Saat 14.00’ten itibaren Müftülük yasası hükümsüzdür diyerek bulunduğumuz her yerde okuyoruz, sosyal medyadan paylaşıyoruz.”

Bu haber 691 kere okundu
  • Bu haberi paylaşın:
UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik ve tamamı büyük harfle yazılan yorumlar onaylanmamaktadır.
Kategorisindeki Diğer Haberler
Dersim İnşa Kongresi (DİK) Kadın Meclisi Sakine Cansız, Leyla Şaylemez ve F..