Lütfen bekleyin..
Munzur Haber / Arêyê Kay Kirmanckî için sahnede

Arêyê Kay Kirmanckî için sahnede

26 Mayıs 2017, 20:42

Kirmanckî Tiyatro Grubu Arêyê Kay (Oyun değirmeni) ‘Bekçi’ isimli yeni oyunuyla Avrupa turnesinde.

Kirmanckî Tiyatro Grubu Arêyê Kay (Oyun değirmeni) ‘Bekçi’ isimli yeni oyunuyla Avrupa turnesinde.

Kirmançkî dilinin kaybolmaması için İstanbul’da kurulan Areye Kay Tiyatro Grubu tarafından sahnelenen oyunu Yılmazcan Şare yazıp yönetti. 

Kirmanckî ve Türkçe oynanan oyun, bir polis karakolunda geçen traji komik olayları konu ediniyor. Ana dili olan Kırmanckî dışında başka dil bilmeyen yaşlı bir kadın ve yaşlı bir adam karakola gelip dertlerini anlatmaya çalışırlarken içine düştükleri sıkıntı traji komik bir tiyatral dille anlatılıyor.

Kirmanckî’nin kaybolmaması için

Avrupa’daki turnesini Demokratik Alevi Federasyonu (FEDA) organize ettiği oyunun yönetmeni Yılmazcan Şare, gruplarının sekiz kişiden oluştuğunu, ancak diğer arkadaşlarına vize verilmediği için oyunu üç kişiyle planladıklarını belirtti. 

Kirmanckî’nin kaybolmaması için Arêyê Kay’ı kurduklarını ifade eden Şare, “Katliamların yaşandığı dünyamızda insanlarımızı bir nebze de olsa kendi anadillerinde güldürebilmek, bizim için onur verici bir şeydir. Anadilimiz kaybolmakta, günden güne yitirilmekte. Zaten Arêyê Kay’ın da ortaya çıkış nedeni budur. Kaybolmakta olan dile bir nebze de olsa katkı suna bilmek” diyor.

 

Anadilde sanat yapmak

Oyuncu Musa Oktay ise, amaçlarının kendi dillerinde sanat yapmak olduğunu söyledi ve ekledi: “Zazaca’nın kaybolmaması için yola çıktık. Turnelerimiz çok iyi geçiyor. Kendi dilimizin yok olmaması için gençlerin katılımı çok önemli. Ayrıca Avrupa’daki halkımızın duyarlı olması bizi sevindiriyor.”

Grubun kadın oyuncularından Fintoz Yıldırım tiyatro ile Kirmanckî dilini geliştirmek istediklerini belirterek, “Kendi dilimizdeki bir espiri dahi insanların dile yaklaşmasını kolaylaştırır. O yüzden Arêyê Kay grubunun temel amaçlarından birisi dile katkı sunmaktır” diye konuştu.

 

nerede ne zaman ?

Arêyê Kay grubu, 2-3 Haziran 2017 tarihleri arasında 

Almanya’nın Frankfurt kentinde yapılacak 

Dersim Festivali’nde sahne alacak.

Politika

Bu haber 691 kere okundu
  • Bu haberi paylaşın:
UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik ve tamamı büyük harfle yazılan yorumlar onaylanmamaktadır.
Kategorisindeki Diğer Haberler
Uluslararası Dünya Müzik Fuarı Womex, 2021 sanatçı ödülünü, Dersimli sanatç..