Lütfen bekleyin..
Munzur Haber / AGİT; Seçimlerde hile yapıldığı açık

AGİT; Seçimlerde hile yapıldığı açık

17 Nisan 2017, 18:40

Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı (AGİT), muhalefetin ‘şaibeli’ olarak değerlendirdiği referandum sonuçlarına ilişkin düzenlediği basın toplantısında, OHAL kapsamında temel özgürlüklerin ihlal edildiğine ve binlerce vatandaşın bundan olumsuz etkilendiğine dikkat çekti.

“GÜVENLİK MEKANİZMASI DEVRE DIŞI BIRAKILMIŞTIR”  

Heyet, Yüksek Seçim Kurulu’nun (YSK) ‘dışarıdan getirildiği kanıtlanmadıkça mühürsüz oyların da geçerli sayılacağı’ yönündeki kararının kanunla çeliştiğini vurguladı.

Gözlemlerine ilişkin soruları yanıtlayan heyetten Cezar Florin Preda, “Son dakika yapılan değişiklikler, sayım prosedürü ile ilgili önemli bir güvenlik mekanizmasını devre dışı bırakmıştır” dedi.

AGİT gözlemcileri referandumun Avrupa Konseyi standartlarına erişemediğini, yasal çerçevenin gerçek bir demokratik sürecin yaşanması için eksik olduğunu da kaydetti.

KÜRT KENTLERİNDE OY KULLANMA

“Siyasi partilerin sandıklardaki temsili tam anlamıyla adil değildi” diyen AGİT, geçen sene yasak ve operasyonlar nedeniyle evlerini terk etmek zorunda bırakılan seçmenlerin oy vermekte zorlandığına ve bazılarının oy veremediğine dikkat çekti.

MEDYA

AGİT, medyanın referandum yayınlarının “tek taraflı” olduğunu ifade etti.

Heyet, gözlemlerinin, medyanın “evet” kampanyasını domine ettiğini gösterdiğini, seçmenlerin başka görüşlere erişmede zorluk çektiğini söyledi.

HAYIR’CILARA BASKILAR

AGİT heyeti, Erdoğan ve hükümet yetkililerinin ‘Hayır’cılara ‘terörist’ yakıştırması yapmasına da yer verdi:

“Bazı yetkililerin ‘Hayır’cıları terörizme sıcak bakanlarla bir tutması, kampanya söylemine gölge düşürdü. Pek çok vakada ‘Hayır’cılar polis müdahalesine ve şiddete maruz kaldı.”

Bu haber 678 kere okundu
  • Bu haberi paylaşın:
UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik ve tamamı büyük harfle yazılan yorumlar onaylanmamaktadır.
Kategorisindeki Diğer Haberler
Dersim İnşa Kongresi (DİK) dahil Avrupa'daki 8 sivil toplum kurumları, ..