Lütfen bekleyin..
Munzur Haber / Dünya basını referandum ihlallerini gördü

Dünya basını referandum ihlallerini gördü

17 Nisan 2017, 10:07

AKP’nin referandumdaki yoğun sandık hileleri dünya basınının da gözünden kaçmazken, Erdoğan’ın hedeflediğinin aksine zar zor referandumu ‘kazanmasının’ önemli bir ‘mesaj’ olduğu vurgulandı.

NYT: İLK İŞ OLARAK BATIYLA ARASINI DÜZELTECEK

New York Times’da yer alan Patrick Kingsley imzalı haberde, referandumdaki ihlallere ağırlık verildi. Birçok yerde yaşanan ihlallere karşı muhaliflerin itiraz ettiği belirtilen haberde, yüzlerce gözlemci ve müşahitin sandıklardan uzak tutulduğu hatırlatıldı.

Kürdistan’da devletin yürüttüğü savaş nedeniyle yerlerinden edilen binlerce kişinin oy dahi kullanamadığı belirtilen haberde, referandumun adil geçmediğine yönelik tespitlere yer verildi.

New York Times’daki haberde, Erdoğan’ın ilk iş olarak ‘tabanını güçlendirmek için’ kriz çıkarttığı Almanya ve diğer batılı ülkelerle ilişkileri düzeltme yoluna gidebileceği yorumları paylaşıldı.

SPIEGEL TOPLUMDAKİ BÖLÜNMEYE DİKKAT ÇEKTİ

Der Spiegel’in online versiyonunda yer alan ‘Bölünmüş millet’ başlıklı yorumda, yaşanan hak ihlallerinin tespitine ve CHP ile HDP’nin itirazlarına rağmen Erdoğan’ın zaferini ilan ettiğine dikkat çekildi. Referandum öncesinde yaşanan bölünmüşlüğe değinilen yorumda, sonuçların açıklanmasıyla birlikte hükümet yanlısı gazetelerin ‘zafer’ ilan ettiği ve bunun tuhaf bir durum olduğu vurgulandı.

Referandumdan ‘evet’ çıkmasının kısa vadede ekonomik alanda iyileşme sağlayabileceği iddia edilen yorumda, uzun vadede ise ‘Türkiye’nin hangi geleceğe süreceğinin belirsiz olduğunun’ altı çizildi. Spiegel yorumunda, referandumdaki başa baş sonucun Türkiye toplumu içerisinde oluşan ayrışmayı daha da belirgin hale getirdiği kaydedildi.

LE MONDE: ERDOĞAN MUHALEFETİN DURUMUNDAN FAYDALANIP ERKEN GENEL SEÇİME GİDEBİLİR

Fransa’nın önde gelen gazetelerinden Le Monde’da yer alan haberde ise, referandumun genelindeki ‘evet’ sonucuna rağmen Ankara ve İstanbul’da ‘hayır’ oylarının fazla çıktığına dikkat çekildi. Kürt illerinin de ‘sürpriz olmayacak bir şekilde’ büyük oranda ‘hayır’ oyu verdiği kaydedilen haberde, Erdoğan’ın muhalefetin içinde bulunduğu durumdan yararlanıp genel seçimi tetikleyebileceği savunuldu.

FT: BÜYÜK ŞEHİRLERDEKİ ‘HAYIR’ OYLARI ‘ERDOĞAN’A MESAJ

İngiliz Financial Times (FT) gazetesinde yer alan bir yorumda ise, büyük şehirlerde çıkan hayır oylarının Erdoğan’a ‘bir mesaj verdiğine’ dikkat çekildi.

Referandum sonrasında yapılacak 2019 seçimleri öncesinde ‘Erdoğan’ın birçok çatlağı onarması gerektiği’ vurgulanan yorumda, Erdoğan’ın hedeflediği oy oranına ulaşamadığının altı çizildi.

Columbia Üniversitesi'ne bağlı İnsan Hakları Enstitütüsü'nden David L. Phillips'in yorumuna da yer veren FT, Phillips’in şu sözlerini paylaştı: "Türkiye'nin Batı ile uyum süreci böylelikle bitmiştir. Erdoğan'ın daha ılımlı bir tavır takınmasını beklemek anlamsız... Artık hapisteki HDP milletvekillerinin serbest bırakılmasını, Güneydoğu'daki güvenlik operasyonlarının bitmesini ya da darbe girişiminde bulunmakla suçlanan Gülen destekçilerinin yakalanmasına son verilmesini beklemek için hiçbir sebep yok".

Bu haber 608 kere okundu
  • Bu haberi paylaşın:
UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik ve tamamı büyük harfle yazılan yorumlar onaylanmamaktadır.
Kategorisindeki Diğer Haberler
Dersim İnşa Kongresi (DİK) dahil Avrupa'daki 8 sivil toplum kurumları, ..