Lütfen bekleyin..
Munzur Haber / Newroz ateşi sönmez

Newroz ateşi sönmez

22 Mart 2017, 16:56

Erdoğan yönetimindeki Türk devleti, son bir haftada kalktığı siyasi soykırım deparıyla tertip komitelerini rehin almasına ve zorba yasaklarına rağmen Newroz ateşinin gürleşmesini engelleyemedi.

Yoğun baskılar altında hazırlıkları süren Newroz, dün aynı saatlerde Kuzey Kürdistan ve Türkiye’nin 25 ayrı merkezinde kutlandı. Tek adam yönetiminde tekçi ırk devletinin ömrünü uzatmayı öngören referandum öncesine denk gelen Newroz, aynı zamanda AKP-MHP iktidarının Kürt siyasetine dönük “Bitireceğiz” yönündeki söylem ve baskıları nedeniyle halkın alanlara çıkması bakımından büyük önem taşıyordu. Tüm baskı ve engelleme çabalarına rağmen, yerel örgütlenmelerinde yer alanların çoğu gözaltına alınan ya da tutuklu bulunan HDP ve DBP tarafından organize edilen Newroz’un kutlandığı 25 merkezde milyonlar alanlara çıktı. 

Newroz’un da başkenti Amed

OHAL koşullarına, polisin alan girişinde ve platformda sık sık müdahale etmesine rağmen Newroz Parkı’nı hıncahınç dolduran yüz binler, “Mutlaka kazanacağız” sloganıyla Amed’in Newroz’un da başkenti olduğunu bir kez daha Kürdistan halkının dostlarına da düşmanlarına da gösterdi.

Büyük heyecanla beklenen Amed Newrozu için sabahın erken saatlerinden itibaren Bağlar’daki Newroz Parkı’nda hareketlilik başladı. HDP, DTK, DBP ve TJA tarafından organize edilen Newroz için alan etrafına ve kentin tüm noktalarına bu yılın temel sloganı olan “Mutlaka Kazanacağız” afişleri asıldı. Parçalı bulutlu bir havanın olduğu ve yağışın beklenmediği kentin tüm mahallelerinde halk günün ilk ışıklarıyla birlikte sokaklara dökülmeye başladı. Ön sıralarda yer kapmak isteyen yurttaşlar saat 06.00 itibariyle arama noktalarına doluşmaya başladı. 5 kontrol noktasından Newroz Parkı’na giriş yapıldı. Geçen yıllarda halkın alana rahat ulaşabilmesi için ek otobüs seferleri koyan Amed Büyükşehir Belediyesi, kayyum kararıyla otobüslerini tahsis etmedi. Her yıl Newroz sabahı renkli görüntülere sahne olan Kurtalan Ekspresi treninin seferi de iptal edildi. Özel şehirlerarası otobüs firmaları duraklarda Newroz alanına giden yurttaşlar için seferber oldu. Durak durak gezen otobüsler yurttaşları ücretsiz bir şekilde alana taşıdı. Büyük bir dayanışmanın olduğu Amed’de, özel araçlar da seferber edildi. Yeniköy Mezarlığı civarında da kamyon ve traktör kasalarına binen yurttaşlar, alana ulaştı. Halkın bir bölümü alana yürüyerek gelmeyi tercih etti. 

Öğrenciler ise “Bugün ders olmaz” diyerek, okulu kırdı ve gruplar halinde Newroz’a geldi. Kentteki liselerin büyük bir bölümü boşalırken, üniversite öğrencileri de hem alanda görev yaptı hem de güvenliği sağlamaya yardımcı oldu. 

Özgür gelecek umutlarımız diri

Newroz kutlaması, saygı duruşuyla kutlama başladı. Sık sık sloganların atıldığı saygı duruşu esnasında, “Çerxa Şoreşê” marşı okundu. Açılış konuşmasını Kürtçe yapan Newroz Tertip Komitesi Başkanı ve DBP Amed İl Eşbaşkanı Ruken Akça, şunları söyledi: “Demirci Kawa, binlerce yıl önce Dehaklara karşı direniş ve özgürlüğün tohumunu Mezopotamya topraklarına ekmişti. Kürdistan halkları bin yıllardan gelen özgürlük ve direniş mirasını yaşattı ve bugüne taşıdı. Kürdistan, Dehaq ve Saddam gibi zalimlerin zulmüne şahitlik etmiştir. Ancak Kürdistan halkları her dönemde haşmetli bir direniş ile Dehaq, Saddam ve işbirlikçilerini yenmiştir. Karanlıktan sonra güneş gökyüzü ve yeryüzünü nasıl aydınlatıyorsa, bizlerin de özgür gelecek umutları da o kadar diridir. Büyük umudumuz gerçekleşecek ve mutlaka kazanacağız.”

Konuşmanın ardından Dengbêjên Botan grubu sahne aldı. Kutlama, Mezopotamya Kültür Merkezi’nin (NÇM) Amed Kadın Korosu’nun ezgileri, DTK Eşbaşkanı Leyla Güven, HDK Eşsözcüsü Onur Hamzaoğlu’nun konuşmaları ile devam etti.

DTK Eşbaşkanı Güven: Şimdiden kazandık

DTK Eşbaşkanı Leyla Güven, Newroz’un Kürt halkı için öneminin tarihin he aşamasında katlanarak büyüdüğünü belirterek, “Kürtler Newroz alanında kongrelerini gerçekleştiriyor. Şimdi Amed’de de halkların kongresini gerçekleştiriyoruz. Renkleriyle, talepleriyle halkımız alanı doldurmuş. Hiçbir zaman Kürtler zalimler karşısında boyun eğmedi. Mehmet Tunç, Sêvê, Asiye, Pakize ve Fatma gibi her zaman halkı için hazırdı ve bugüne kadar bu meşaleyi yaktılar. Biz şehitlerimize minnettarız. Önemli bir süreçten geçiyoruz. Biz Kürt halkı olarak mutlaka kazanacağız. Kürtler 21. yüzyılda kölelik ve statüsüzlüğü kabul etmiyor. Ya özgür bir yaşam olacak ya da var olan yaşamı kabul etmeyeceğiz. AKP-MHP iktidarına sesleniyoruz; Kürt halkını bitiremezsiniz. Sayın Barzani’ye de çağrıda bulunuyoruz; Bu kirli ittifaktan vazgeçin, Şengal’de ortaya çıkan utanç verici durumdan vazgeçin” diye konuştu.

Çözümden başka çareniz yok

Kürt siyasetinin önemli isimlerinden Mardin Büyükşehir Belediye Eşbaşkanı Ahmet Türk ise konuşmasına “Bizler çok iyi biliyoruz ki bu halka ne kadar zulüm yaparsanız yapın, size karşı boyun eğmiyor” diyerek başladı. “Bugün yine büyük bir zulüm var ancak Amed Newroz alanı sizlerin coşkusuyla sesini tüm dünyaya duyuruyor. Direniş ve coşkunuz baş göz üstüne” diyen Türk, özetle şunları söyledi: “Kimsenin şüphesi olmasın bütün baskılara, zulüm politikalarına rağmen kazanacağız. İrademiz ve inancımızla varmak istediğimiz noktaya mutlaka ulaşacağız. Engellenemez. Özgürlük mücadelemiz, davamız kartopu gibi daha büyük bir inanç ve özveriyle büyüyerek buraya geldi. Bugün de zulüm politikaları devam ediyor. Her türlü oyunun oynandığı bir süreçteyiz ama hiçbir dönemde para etmemiş bugün de etmeyecek. Diyoruz ki; sindirme susturma politikanızdan vazgeçin. Gelin Sayın Öcalan’ın 2013 Newrozu’nda ortaya koyduğu manifestoya bağlı kalarak barış ve diyalog yolunu geliştirin. Bundan başka yol yok. Bu görkemli Newroz’dan sonra 16 Nisan’da bir referandum var. Herkes Kürtler ne diyecek diye soruyor (‘Hayır’ sloganları yükseldi). Bugün eşbaşkanlarımız zindanda. Bu zindan politikalarını yürütenlere ‘Evet’ mi diyeceğiz (Alandan ‘Hayır’ sloganları yükseldi). 83 belediyemize kayyum atandı ‘Evet’ mi diyeceğiz (‘Hayır’ karşılığı verildi). Yine Sur, Cizre, Nusaybin, Şırnak vahşetine ‘Evet’ mi diyeceğiz (‘Hayır’ cevabı verildi) 

Bedeli ne olursa olsun

Kürt siyasetçilerini zindanlara atanlar, Kürdistan şehirlerini yerle bir edenler bunun hesabını tarih önünde mutlaka verecektir. Ama bize düşen onurlu bir duruştur. Ben hiçbir Kürt’ün onurunu ayaklar altına alacağına inanmıyorum. Kürt halkı mutlaka bunun hesabını soracaktır. 2017 yılı Kürtlerin geleceği için; değişimin, dönüşümün yaşanacağı önemli bir yıl. Dimdik durmak lazım. İnançlarımızdan özgürlüğümüzden, geleceğimizden ödün vermeden mücadelemizi sürdürmemiz lazım. Halkımız büyük sınavlardan geçti. Bedeli ne olursa olsun başımız her zaman dik olacaktır. Yolumuz açık olsun.”

 

Zifiri karanlığı dönüştüreceğiz

Newroz mitingine katılan Halkların Demokratik Kongresi (HDK) Eşsözcüsü Onur Hamzaoğlu, Türkiye ve Kuzey Kürdistan’daki durumu, AKP’nin zulüm politikasını özetledikten sonra şunları şöyledi: “Dünyanın kuzey yarımküresinde 21 Mart’ta doğa uyanıyor. Bahar başlıyor. Gündüz ile gece çatışmasında aydınlık kazanıyor bugünden itibaren… Türkiye’deki karanlığı zifiri karanlığa dönüştürmek istiyorlar. 16 Nisan’da Türkiye’deki karanlığı biraz olsun hafifletmek alacakaranlığa dönüştürmek için bir fırsatımız var. Eğer sandıktan hep birlikte Hayır çıkartabilirsek Türkiye karanlıktan alacakaranlığa dönüşecek. Ama evet çıkarsa zifiri karanlık gelecek. Gözyaşı ve kan daha fazla akacak. Sandığa gitmemek Evet demektir, zifiri karanlık demektir. Neyimiz var neyimiz yok herkesi sandığa taşıyacağız 16 Nisan’da. Mücadelemiz bitmeyecek tabi, Alacakaranlık güneşin doğması için bir başlangıçtır çünkü. Eğer Hayır çıkarırsak yeniden kol kola gireceğiz. Eğer biz alacakaranlığı çevirirsek 17 Nisan’da kol kola devam edersek, Saray’ı ve hükümeti 7 Haziran’da olduğu gibi indirirsek o zaman güneş doğacak. İmralı’da tecrit kalkacak, eşbaşkanlarımız Sayın Demirtaş, Sayın Yüksekdağ ve 13 milletvekili arkadaşımız serbest kalacak. Miraz bebek cezaevinden çıkacak. 16 Nisan tüm Türkiye halkları için çok önemli.”

Baydemir: Ey Amed, başardınız

HDP Sözcüsü ve Urfa Milletvekili Osman Baydemir de Amed Newrozu’nda konuştu. “Bütün baskı, katliam ve faşizme rağmen bu onurlu ve direngen halk miskali zerre kadar geri adım atmadı ve atmayacak” diyen Baydemir, özetle şöyle devam etti: “Ey Amed halkı bir kez daha başardınız. Bugünkü coşkunuz, sahiplenişiniz, Kürt halkına biçilmek istenen korku kefenini dişinizle, tırnağınızla ve yüreğinizle yırttınız… Bir kez daha Ankara’ya, devlet aklına çağrımızdır. 2 yıllık müzakere döneminde, Kürt halkıyla diyalog kurduğunuz için ülke hem içeride hem dışarıda bir umut havası haline dönüştü. Ne zaman ki müzakere masasını devirdiniz, baskı ve şiddetle sonuç almaya çalıştınız, ne zaman ki MHP ve Ergenekon ile ittifak kurdunuz ülkenin her bir yanı yangına döndü yangına…

Bizim mücadelemizin özü Dehaqîlere karşı özgürlük mücadelesidir. Baskıyla, zorla, zulümle sonuç alacaklarına inananlar Newroz alanına çok iyi baksınlar. Newroz alanı hepinize bir çağrıda bulunuyor. Özü şudur; ey hükümet, ey devlet, ey devlet aklı, bu yol yol değildir. Gelin bu yoldan vazgeçin. Bugün Amed halkı hep birlikte önünüze bir yol koyuyor. Hayırlı olsun. Bir kez daha bu meydandan faşizme ‘Hayır’ diyoruz.” n AMED

 

NE DEDİLER?

İHD Eşbaşkanı Öztürk Türkdoğan: Newroz diriliştir. Amed halkı alanları dolduruyorsa bu onların barışta ısrarcı olduklarını gösteriyor. Newroz’un yeni bir çözümün başlangıcı temennisinde bulunuyorum. Hükümetin barış umudunu görmesi lazım.

EMEP Genel Başkanı Selma Gürkan: Hükümetin baskıcı politikalarının yoğun olduğu bir dönemde Newrozu karşılıyoruz. 2017 Newrozu çözüm başlatılmasından çok taleplerini ortaya koyuyor. Milyonlar bugün hükümetin politikalarına Newroz alanında cevap veriyor. Bu da özgürlük ve eşitlikte ısrarcı olduklarını gösteriyor. 

Cizre’de katledilen Cizre Halk Meclisi Eşbaşkanı Mehmet Tunç’un eşi Zeynep Tunç: Newroz’u kutluyorum. Newroz’a barış, adalet ve özgürlük için geldik. İnsanları diri diri yakan devletten hesap sormak için Newroz alanındayız. Kürtler üzerinden yürütülen politikalara karşı içimizde acılarla geldik. Barış istiyoruz. 

Silopi’de katledilen Silopi Halk Meclisi Eşbaşkanı Pakize Nayır’ın annesi Acibe Nayır: Halkımızın Newroz’nu kutluyorum. Newroz baharın gelişidir. Eşitlik için Newroz alanındayız. Bugün aynı zamanda referandumda ‘Hayır’ demek için geldik. 

Dersim’den gelen Pir Veli Yıldız: Erdoğan yüzde 52 ile başkan olduğunu söylüyor. Biz yüzde 80 olan Kürtler de 80 vekil çıkardık. Nerede vekillerimiz? Hepsini tutukladılar. Bugün Dersim Newrozu olmasına rağmen buraya geldim, bu mesajı vermek için…

 

Cizre’de katledilen DBP PM üyesi Mehmet Yavuzel ile Azadiya Welat Yazıişleri Müdürü Rohat Aktaş’ın anneleri de Urfa’dan Newroz için Diyarbakır’a geldi. Anneler, “Şehitlerimiz için buradayız. Söylenecek söz kalmadı. Direnenler direndi, direniyor. Biz de onların adına buradayız.”
 
 
 
 
Platforma üzerinde “Sonuç ne olursa olsun son muhteşem olacak” yazılı Sur şehidi YPS’li Cihat Türkan (Çiyager) ile “Biz direndik diz çökmedik, bizimle gurur duyun” diyen Cizre şehidi Halk Meclisi Eşbaşkanı Mehmet Tunç’un dev posterleri asıldı. 
 
 
 
 
 
 


dihaber

Bu haber 693 kere okundu
  • Bu haberi paylaşın:
UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik ve tamamı büyük harfle yazılan yorumlar onaylanmamaktadır.
Kategorisindeki Diğer Haberler
Dersim İnşa Kongresi (DİK) dahil Avrupa'daki 8 sivil toplum kurumları, ..