Lütfen bekleyin..
Munzur Haber / Amed'te tarihi Newroz

Amed'te tarihi Newroz

22 Mart 2017, 16:45

arihi Amed Newrozu için yüz binlerce kişi alana giriyor. Kadınlar ise sarı, kırmızı, yeşil renklerin yasağına rağmen rengarenk kıyafetleri ile baharın coşkusunu alana taşıdı. Alanda Newroz coşkusu ve referandum için “Hayır” sloganları yükseliyor.

Günlerdir hazıklıkları süren ve bugün sabah saatlerinde konuklarını ağırlamaya başlayan tarihi Amed Newrozu, bütün ihtişamı ile devam ediyor. “Mutlaka kazanacağız” sloganıyla 1 milyon aşkın kişinin katılması beklenen Newroz alanı şimdiden dolmaya başladı. Sadece kent merkezindeki halk değil kentin tüm ilçelerinden, çevre şehirlerden, metropollerden ve yurt dışından da yoğun ilginin olduğu Newroz için kent hafta içi olmasına rağmen günün ilk ışıklarıyla birlikte yönünü merkez Bağlar ilçesindeki alana verdi.

Kayyum belediye otobüslerini alan için tahsis etmezken halk, Büyükşehir Belediyesi'nin Newroz Alanı'na ek sefer yapmaması nedeniyle kentin farklı noktalarındaki birlikte kiraladıkları araçlarla alana geldi. Öte yandan Amed özel şehirlerarası otobüs ve taksiler ise duraklarda Newroz alanına giden halk için seferber oldu. Durak durak gezen otobüsler halkı ücretsiz bir şekilde alana taşıyor.  Büyük bir dayanışmanın olduğu Amed’e, özel araçlar da seferber edildi. Dört bir noktadan araçlarla Newroz alanına hareket eden halk, camlardan “Bijî Newroz” sloganları atıp, zafer işaretleri yapıyor, araç kornalarına basıyor. Yeniköy Mezarlığı civarında da kamyon ve traktör kasalarına binen kitle, alana geliyor. Ancak halkın büyük bir bölümü alana yürüyerek gelmeyi tercih ederken, sokak sokak Newroz alanına akın eden kitlenin sayısı, her adımda daha da artıyor. Alana yakın kavşaklarda birleşen kitle, kortej halinde alan girişin yapıldığı 5 kontrol noktasına yürüyor.

Kentin tarihi Sur ilçesinden de Newroz alanına toplu gidişler başladı. Bir kısmında halen “sokağa çıkma yasağı”nın olduğu ilçenin sokaklarında toplanan halk, dar sokaklardan sloganlar ata ata ana caddeye çıktı. Sur diplerindeki minibüslere binen Amedliler alana doğru hareket etti. İlçenin tarihi mekanlarından yöresel elbiseleri ile geçen kitle, Newroz renklerini tarih ile buluşturdu. Newroz’a en güçlü katılımların olduğu merkez Bağlar ilçesinde halk gruplar halinde alana gidiyor.

Öğrenciler ise “Bugün ders olmaz” diyerek, gruplar halinde Newroz Parka geldi. Kentteki liselerin büyük bir bölümü boşalırken, üniversite öğrencileri de hem alanda görev yapıyor hem de güvenliği sağlamaya yardımcı oluyor. Öğrenciler, alana alınmayı bekledikleri sırada marşlar eşliğinde halay çekti.

Günlerdir bugüne hazırlanan park ise sarı, kırmızı, yeşil flamalar ve balonlarla süslenirken, alanın ortasına da Newroz ateşinin yakılması için 20 ton odun yığıldı. Saatler süren aramalarına ardından kitle, 09.30 sularından itibaren alana alınmaya başlandı. Kapıların açılmasıyla giriş noktalarında izdiham yaşandı. Kitlenin büyük bölümünü gençler oluştururken, “Bijî Serok Apo”, “Gençlik Apo’nun fedaisidir” sloganları alanda yankılanıyor

Kutlamaya katılan gençler, yürüyüşle Newroz'daki yerini alırken, söyledikleri şarkı ve sloganlarla halaya durdu. Alana en yoğun katılımın Bağlar giriş kapısında polis provokatif girişimlerine karşı halk geri atım atmayarak alana girmeye devam etti. Polisin gaz bombası ve tazikli su müdahalesine rağmen halk “Bijî Serok Apo” sloganlarını atarak arama noktasını aşarak alana girmeyi sürdürdü. Çok sayıda kişi darp edilerek gözaltına alındı.

Referandum sloganlarını dillerinden düşürmeyen kitle ellerindeki “Hayır” ve “Na” yazılı flamaları sallayarak, “Seni başkan yaptırmayacağız” sloganları atıyor.

Sadece parkın girişinden halk alana alındığı için uzun kuyruklar oluştu. Alanda sarı, kırmızı, yeşil “Hayır” flamaları dalgalanıyor. Yurttaşlar sahneden çalınan Newroz şarkıları eşliğinde halaylar çekiliyor.

Basın mensuplarının alındığı platform arkasındaki girişte tüm malzemeler bomba arama köpeği ile didik didik arandıktan sonra, gazeteciler içeri alındı.

Amedspor’un Direniş Taraftar Derneği de üyeleriyle birlikte alana kitlesel olarak geldi. Taraftarlar “Direnişte hayır var” sloganı, marş ve Kürtçe şarkılarla renklerini yansıttı. 

Bu haber 577 kere okundu
  • Bu haberi paylaşın:
UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik ve tamamı büyük harfle yazılan yorumlar onaylanmamaktadır.
Kategorisindeki Diğer Haberler
Dersim İnşa Kongresi (DİK) dahil Avrupa'daki 8 sivil toplum kurumları, ..