Lütfen bekleyin..
Munzur Haber / Newrozlaşan kadınlar: Özlenen ateş yakılmıştı sonunda

Newrozlaşan kadınlar: Özlenen ateş yakılmıştı sonunda

17 Mart 2017, 17:45

"Newroz’u bedenleriyle büyüten Kürt kadınlarından Zekiye Alkan, Rahşan Demirel, Bedriye Taş, Nilgün Yıldırım, Sema Yüce ve Elefteria Fortulaki, Adnan Yücel’in dediği gibi “Özlenen ateş yakılmıştı sonunda / Elden ele bütün dünyaya taşınmıştı”

İSTANBUL - Zalim Dehak’ın zulmüne karşı özgürlük ve direniş ateşini simgeleyen Newroz’u bedenleriyle büyüten Kürt kadınlarından Zekiye Alkan, Rahşan Demirel, Bedriye Taş, Nilgün Yıldırım, Sema Yüce ve Elefteria Fortulaki, Adnan Yücel’in dediği gibi “Özlenen ateş yakılmıştı sonunda / Elden ele bütün dünyaya taşınmıştı” direniş bayrağı.

Zalim Dehak’ın zulmüne karşı direnen Demirci Kawa’nın zaferi olarak M.Ö. 612’ye dayanan Newroz Efsanesi, binlerce yıldır Kürtler tarafından kutlanıyor. Aynı zamanda baharı müjdeleyen Newroz ateşi, Diyarbakır zindanlarından İzmir Kadifekaleye uzanan yeni bir direniş kuşağının simgesine dönüştü. Newroz’a yeni anlamı kazandıran Kürt kadınlarından Zekiye Alkan, Rahşan Demirel, Bedriye Taş (Ronahî), Nilgün Yıldırım (Berivan), Sema Yüce ve Elefteria Fortulaki halkların direniş tarihinde yeni bir sayfa açtı. Tıpkı Adnan Yücel’in "Özlenen ateş yakılmıştı sonunda / Elden ele bütün dünyaya taşınmıştı / Kıvılcım dansıydı gözlerdeki sevinç / Kavga dağlarda bilinci kuşanmış / Zindanlarda dirence sarılmıştı / Ve haykıran dudaklar / Her ihanet vakti çöl çöl yarılmıştı..." şiirinde olduğu gibi onlarca kadın özlenen ateşi elden ele bütün dünyaya taşınmıştı…

‘NEWROZ ATEŞİ İNSAN BEDENİ İLE OLUR’

Özgürlük meşalesini devralan Zekiye Alkan, 1990'da Diyarbakır Surları üzerinde, Newroz'un tarihsel bilgisi ile hareket ederek baskı ve zulme karşı bedenini ateşe verdi. Alkan, "Newroz ateşi odunla değil, insan bedeni ile yakılır" sözü ardıllarına cesaret ve fedakarlık örneği olurken, Kürtler ve Kürt kadınları için de bir manifesto haline dönüştü. Kürt kadın hareketinde sıçrama yaratan Alkan’dan sonra milyonlar "Zekiye Alkan’ın yurduna Hoş geldiniz" diyerek Newroz kutlamalarına katıldı.

KADİFE KALE’DE NEWROZ OLDU

1992 yılında Cizre ve Nusaybin'de devlet tarafından yasak getirilen Newroz kutlamalarına, müdahale sonucu 94 kişi yaşamını yitirdi. Bu baskı politikası İzmir göçertilmiş 17 yaşındaki Rahşan Demirel’in Newroz günü Kadifekale’de bedenini ateşe vererek, Kürtlere direnişin dışında yol kalmadığının mesajını verdi. "Ben Kadifekale'de kendimi Newroz yapıyorum. Mardin, Cizre ve Nusaybin'e cevap olmalıyız" diyerek metropol çeperlerine taşınmış Kürtlerde bilinç sıçraması yarattı.

DÜNYADA İLK DEFA

Türkiye içinde yaşanan baskı, göç, şiddet aynı zamanda Avrupa’nın merkezinde de Kürtlere karşı yekpare baskı politikası yürütülüyordu. ‘94 yılında Almanya’nın Mannheim kentinde Bedriye Taş (Ronahî) ve Nilgün Yıldırım (Berivan) ele ele vererek dünyayı sarsan bir eyleme imza attılar. Taş ve Yıldırım'ın eylemi sonrası PKK Lideri Abdullah Öcalan, "Eğer özürlük kolay kazanılacak bir şey olsaydı Ronahi ve Berivan bedenlerini ateşe vermezdi" değerlendirmesinde bulundu.

8 MART’TAN NEWROZ’A BİR KÖPRÜ

1992 yılına gelindiğinde Çanakkale Cezaevinde tutuklu bulunan Sema Yüce, 1998 iç ihanete karşı bedenini ateşe verdi. Yüce, ardında bıraktığı mektup Kürt kadınlarına yeni bir kılavuz oldu. Yüce, "Aklım, yüreğim ve bedenimle 8 Mart'tan Newroz'a bir köprü kurmak istiyorum. Çağdaş Kawa, Mazlum Doğan ve bütün şehitlerin iyi bir öğrencisi olabilmek için, Zekiye gibi yanmalı, Rahşan gibi Newroz olmalıyım. Newrozlaşan şehitlerimiz Bêrîvan, Ronahî, Mîrza Mehmet ve Eser'in yolundan yürümeliyim" diyerek eylemini anlattı.

DÜNYAYA UZANAN EL

Kürt halkı ve kadın özgürlük mücadelesinden etkilenen Yunan enternasyonalist devrimci Elefteria Fortulaki (23) 24 Mart 2006'da bedenini ateşe vererek Kürtlerin mücadelesine ses verdi. 2 çocuk annesi olan Elefteria ardında bıraktığı mektupta, "Ben Kürdistan'ı da kendi ülkem gibi görüyorum. Yunancayı çok seviyorum, ancak Kürtçeyi de anadilim gibi seviyorum. Anne, halkların kardeşliği çok güzel bir şey. Kürt halkı halkların kardeşliği için mücadele ediyor. Zekiye Alkan, Sema Yüce, Ronahî, Bêrivan ve Rahşan Demirel gibi ben de bu yıl Newroz'u kutluyorum ancak biraz geç kaldım. Onların kararlılığı Kürt ve Kürdistan halkını daha da güçlendirdi” dedi.

dihhaber

Bu haber 989 kere okundu
  • Bu haberi paylaşın:
UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik ve tamamı büyük harfle yazılan yorumlar onaylanmamaktadır.
Kategorisindeki Diğer Haberler
Dersim İnşa Kongresi (DİK) Kadın Meclisi Sakine Cansız, Leyla Şaylemez ve F..