Lütfen bekleyin..
Munzur Haber / Kadınlar: Tek taşını al kafana çal!

Kadınlar: Tek taşını al kafana çal!

17 Şubat 2017, 18:10

İstanbul’da kadınlar, "Eşitsiz sevgi istemiyoruz" şiarıyla Beşiktaş’tan Kartal Meydanı’na yürüdü. “Eşitsiz aşka da, hayata da Hayır” sloganını atan kadınlar, “Biz kadınlar birlikte güçlüyüz” mesajını verdi.

İstanbul’da kadınlar, "Eşitsiz sevgi istemiyoruz" şiarıyla Beşiktaş’tan Kartal Meydanı’na yürüdü. “Eşitsiz aşka da, hayata da Hayır” sloganını atan kadınlar, “Biz kadınlar birlikte güçlüyüz” mesajını verdi.

Beşiktaş ‘ta yürüyüş düzenleyen kadınlar, Türkiye‘de her gün üç kadın öldüren erkek sevgisini istemediklerini haykırdı. Açtıkları mor ışıklı “Kadınlar birlikte güçlü” ve “Eşitsiz aşka da hayata da hayır” pankartlarıyla karanlık sokakları aydınlatan kadınlar, “Şiddetle, zorla, baskıyla, dayatmalarla, hayatlarımızın işgal edilmesine, ilişkilerin tüketimle, alışverişle bir tutulduğu, eşit haklar tanımadığı bir dünyaya isyanımız var” dedi. Zılgıt, ıslık, davul sesleri eşliğinde yürüyen kadınlar hep bir ağızdan, “Erkeklerin sevgisi her gün 3 kadın öldürüyor”, “Öldüren sevgi istemiyoruz”, “Gül verme huzur ver, gölge etme yeter”, “Tek başına olmaz birlikte güçlü”, “Eşitlik yoksa aşk da yok”, “ Beyaz atlı prens boşuna gelme” , “Hediye değil eşitlik, tek taş değil özgürlük”, “Hayır hayır demektir” sloganlarını attı. Kartal Meydanı’na oturma eylemi yapan kadınlar, basın açıklamasını hep birlikte; teker teker söz alarak okudu.

Şubat boyunca kampanya

“Tek başına olmaz hayır, 8 Mart ‘a doğru kadınlar birlikte güçlü” şiarıyla şubat boyunca kampanya yapmak için yola çıktık” diyen kadınlar, “Her yanımızda gittikçe büyüyen, sokaktan Meclis'e her yeri kaplayan erkeklik hali ve anayasa referandumuyla da birlikte ülkenin içinde bulunduğu bu karışık dönemde hep birlikte, yan yana olacağımız, hayatlarımıza, seçimlerimize, farklılıklarımıza sahip çıkacağımız bir sürece adım atıyoruz” vurgusunda bulundu.

Öldüren sevgiye hayır

Türkiye ‘de erkeklerin 2016 yılında en az 261 kadın öldürdüğüne dikkat çeken kadınlar, bu kadınların çoğunun en yakınları, onları en çok sevdiğini söyleyenler tarafından öldürüldüğünü vurguladı. “Erkek şiddetini örtebilecek hiçbir sevgi sözcüğü veya hediye olmadığını biliyoruz” diyen kadınlar, “Her dört kadından birisinin ayrılmak veya boşanmak istediği için öldürülmüş olmasını unutmuyoruz” ifadelerini kullandı. 

‘Hayır’larımızla çok güzeliz

Bu 14 Şubat’ta, en büyük zenginliğin kadın dayanışması olduğunu kaydeden kadınlar, “Şiddetle, zorla, baskıyla dayatmalarla, hayatlarımızın işgal edilmesine, ilişkilerin tüketimle, alışverişle bir tutulduğu, eşit haklar tanımadığı bir dünyaya isyanımız var. Bize yaşatılan eşitsizlik ve baskıyı örtmek adına alınan hediyeler, verilen sözler, şaşalı kutlamalar değil; dayanışmayla, özgürlüklerle, eşitlikle mutlu oluyoruz. Ve şunu da çok biliyoruz; da hayır’larımızla çok ama çok güzeliz” dedi.

Adana ve Bodrum: Gül almana da can almana da hayır

Adana’dan ve Bodrum’dan kadınlar, “Eşitlik yoksa aşk da yok” dedi.

Adana Kadın Platformu, ‘14 Şubat Sevgililer Günü’ nedeni ile “Gül almana da can almana da hayır” sloganıyla kadın cinayetlerine dikkat çekmek için eylem yaptı. Kadınlar konuşan avukat Sevil Aracı Bek, “seviyordum öldürdüm” diye savunma yapan erkeklere “haksız tahrik” indirimi uygulanıp cezaların indirildiği bu topraklarda; aslında “sevginin” değil, “alışveriş çılgınlığının” günü olan 14 Şubat’ı yani “Sevgililer Günü”nü kutlamayacaklarını dile getirdi.

‘Tek taşını al kafana çal’

Bodrumlu kadınlar ise, Belediye Meydanı’nda toplandı. Bodrum Kadın Dayanışma Derneği’nden eyleme katılan kadınlar ‘Tek taşını al kafana çal’, ‘Eşitsiz aşka hayır’, ‘Eşitlik yoksa aşk da yok’, ‘Aşk dediniz dediniz, beynimizi yediniz’, ‘Eşitsiz aşka da hayata hayır’, ‘Erkeklerin sevgisi her gün 3 kadın öldürüyor’, ‘Dünya yerinden oynar kadınlar özgür olsa’, ‘2016 yılında en az 261 kadın en yakınları tarafından öldürüldü. Öldüren sevgiye hayır’ yazılı pankartlar taşıdı. Bir konuşma yapan Figan Erozan, “Biz 14 Şubat’ta hediye kabul etmiyoruz. Kadınlara aşk uğruna, kadınların nasıl öldürüldüğünü anlatan eylemler yapıyoruz. Bize hediye değil, can güvenliği gerekiyor. Bize öğretilen sevgi ve aşk rollerini reddediyoruz. O roller bizi ölüme götürüyor, bunun için sokaktayız. Tabii ki aşk, sevgi olacak. Ama bunlar eşit olmalı. Eşit olmayan sevgiyi hayatlarımızda istemiyoruz. Kendi hayırlarımız ile yaşamak istiyoruz.”

Politika

Bu haber 817 kere okundu
  • Bu haberi paylaşın:
UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik ve tamamı büyük harfle yazılan yorumlar onaylanmamaktadır.
Kategorisindeki Diğer Haberler
Dersim İnşa Kongresi (DİK) Kadın Meclisi Sakine Cansız, Leyla Şaylemez ve F..