Lütfen bekleyin..
Munzur Haber / Kazanan futbolun arka planı

Kazanan futbolun arka planı

09 Haziran 2016, 17:38

Fransa’da 10 Haziran’da başlayacak olan Euro 2016 öncesi dikkatler futboldan çok olası saldırılar üzerine yoğunlaşmış durumda. 24 ülke takımının mücadele edeceği ve 10 Temmuz’da finali oynanacak olan turnuvada kazanlar kapitalistler mi, futbol mu olacak?

Fransa’da Euro 2016’nın başlamasına sayılı gün kala, bütün dikkatler güvenlik önlemlerine çekilmiş durumda. Bir ay sürecek olan şampiyona 10 Haziran’da Fransa-Romanya maçı ile start alıyor. Fransa’da turnuvanın yapılması geçtiğimiz yıl büyük bir heyecanla karşılanırken, stadyumlar düzenlenmiş, bir ay boyunca kazanılacak paraların hesabı yapılmış, sponsorlar, reklam panoları, televizyon kitlesinin ekrana nasıl kilitlendirileceği, gelecek turist sayısı ve kazandıracakları gibi sayılmıştı. Çünkü futbol çim sahada iki takımın yarışından daha büyük bir arka plana sahipti. Fransa’nın ve ilgili ülkelerin azami kar beklentileri, Fransa’da yeni gelişmelerle yeterince güvende değil. Dün bütün hesaplamalarını yapan Fransa, sadece futbol holiganlarının çıkaracağı kavgaları düşünüyorken, bugün her an olası ‘Terör’ saldırılarına hazırlık yapıyor. 

Bu nedenle Avrupa Futbol Şampiyonası (Euro 2016) öncesinde futbol üzerine değerlendirmelerden çok Şampiyona sırasında olası saldırılar daha fazla konuşulur oldu. Stadyumların etrafında kuş uçurtulmazken, garlar, maçların yapılacağı bölgelerde güvenlik önlemleri üst noktada. Bütün bu atmosfer içerisinde Fransız vatandaşı 25 yaşında bir kişinin Ukrayna sınırından geçerken bomba malzemeleriyle yakalandığı ve eylem hazırlığı içerisinde olduğu haberi geldi. Bu gelişmenin ardından Fransa Cumhurbaşkanı güvenlik kaygısını gizlemeden basın karşısına geçerek, ‘Her türlü önlemi alıyoruz ama’ dikkatli olunması yönde uyarıda bulundu. 

 

Fransa’nın kaygısı pazar payı

Bütün güvenlik sorunlarına rağmen futbol seyircisi, Fransa’ya akmaya başladı bile. Bir ay sürecek maçlar boyunca turnuvada yer alacak ülke takımlarının maçları için Fransa’ya gelemeyenler ise şimdiden tahmin yürüterek, televizyonda maçların oynanacağı saatlere ve günlere kilitlenmiş bulunuyor. Seyirci için futbol, çim saha, tribünler ve oyunculardan oluşuyor. Diğer taraftan ülke takımları nedeniyle ülke aidiyeti diyebiliriz. Ama Şampiyonaya dahil olan bütün kapitalist ülkeler için kendilerini ürettikleri yeni bir alandır, pazardır, iktidar ilişkisidir. Bu nedenle Fransa’yı kaygılandıran durum, sadece birkaç taraftarın ölmesinin ötesinde daha büyük bir pazar payıdır. 

 

Kazanan hep kapitalizm

Futbolun en büyük rekabetinin olduğunu Avrupa Futbol Şampiyonası’nda ileri kapitalistleşmiş ülkelerin pazarları yarışırken, taraftarlara ise sadece pahalı bilet almak, lisanslı ürünleri kullanmak, tuttuğu takımın maç yayınlarını satın almak kalacak. Tribünlerde, milliyetçilik, cinsiyetçilik gibi sistemi üreten ayrımlar hortlarken, sistem kazanmaya devam edecek. İşte ilk olarak işçiler arasında 18’inci yüzyıl Britanya’sında bir dizi önemli toplumsal değişim sonrasında doğan işçi oyunu Futbol; zaman, mekan, cinsiyet ve yaş sınırı olmadan oynanırken, günümüzde; ligler, şampiyonalar şeklini alarak, yaratıcıları seyircisi, kazananı ise kapitalizm olmaya devam ediyor.

 

24 ülke takımı…

 

10 Haziran’da Fransa-Romanya maçı ile başlayacak ve 10 Temmuz’da finali oynanacak olan Euro 2016’da şu ülkeler yer alıyor: A Grubu: Fransa,       Romanya, Arnavutluk, İsviçre -          B Grubu: Galler, Slovakya, İngiltere, Rusya - C Grubu: Polonya, K.İrlanda, Almanya, Ukrayna -     D Grubu: Türkiye, Hırvatistan,     İspanya, Çek Cumhuriyeti -               E Grubu: İrlanda, İsveç, Belçika, İtalya - F Grubu: Avusturya, Macaristan, Portekiz, İzlanda.

 

SELMA AKKAYA/PARİS


Politika

Bu haber 641 kere okundu
  • Bu haberi paylaşın:
UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik ve tamamı büyük harfle yazılan yorumlar onaylanmamaktadır.
Kategorisindeki Diğer Haberler
Boksör İsmail Özen, Almanya’da spor, medya ve iş dünyasında tanınan bir isi..