Lütfen bekleyin..
Munzur Haber / 'Alevilik hiçbir zaman bu kadar tehlike altında olmadı'

'Alevilik hiçbir zaman bu kadar tehlike altında olmadı'

04 Haziran 2016, 19:25

"Alevilik'te kavram tartışmaları" başlıklı panelde konuşan Alevi pirleri, Alevi kültürü üzerindeki asimilasyon politikasına dikkat çekti.

Pirler bazı Alevi kesimlerin bu asimilasyonun daha farkında olmadığını belirterek, "Asimilasyonun farkında olun" uyarısında bulundu. Pir Aziz Güler, "Alevilik hiçbir zaman bugünkü kadar tehlike altında kalmadı" diye konuştu.


Dersim Araştırmaları Merkezi, Taksim Hill Otel'de düzenlediği "Alevilikte kavram tartışmaları" başlıklı panelin ilk oturumunda Alevi pirleri konuşurken, ikici bölümünde araştırmacılar ve akademisyenler sunum yapacak. Çok sayıda Alevi örgütünden temsilcinin ve HDP milletvekili Kadri Yıldırım'ın da izleyici olduğu panelin ilk bölümü Dersim Araştırmalar Merkezi'nin kurucusu Hüseyin Ayrılmaz'ın moderatörlüğünde başladı. Panelde Alevi pirleri Hamza Takmaz, Aziz Güler, İbrahim Kete, Hüseyin Gazi Metin ve İlhami Bütün konuştu.

Panelde ilk sözü Pir Hamza Takmaz aldı. Takmaz, inanın önce kendi özünü "dara çekmesi" gerektiğini belitti. Alevilerin kendi içinde de birbirlerini ötekileştirdiğini belirten Takmaz, "Devlete gerek yok bazen biz de kendi kendimize ötekileştirme yapıyoruz" dedi. Takmaz'ın ardından Pir Hüseyin Gazi Metin konuştu. Metin, "Biz her dönemde darbe yedik. Önce Alevileri katlettiler şimdi de Aleviliği katlediyorlar. Birileri Başbakan ile görüşme yapıyormuş. Siz neden onunla konuşuyorsunuz, görüşüyorsunuz? Amacınız ne?" diye sordu. Alevilerin kendi tarihlerini yazmadıklarını egemenlerin onların tarihini yazdığını belirten Metin, kendi tarihini yazmayan Alevilerin kendi kimliğini de var edemediğini belirtti.

'Çoğu asimilasyonun farkında değil'

Gazi'nin ardından Pir Aziz Güler konuştu. Tekçi zihniyet düşüncesinin Aleviliği yok ettiğini belirten Güler, özellikle Dersim'in bilinçli olarak HES ve barajlarla yok edilmek istendiğini söyledi. Alevilerin iktidara ortak edilerek asimile edilmek istendiğini dile getiren Güler, "Alevi dedelerine maaş bağlanıyor ve soykırıma kurban ediliyor. Maalesef bir sürü Alevi kurumu bunun farkında değil. Alevilik hiçbir zaman bugünkü kadar tehlike altında kalmadı" diye belirtti. Aleviliğin bugün devletin İslami çizgisine çekilmeye çalışıldığını hatırlatan Güler, Alevilerin Osmanlı'dan beri katledildiğini sözlerine ekledi. Güler son olarak, "Bizim aramızda da asimilasyonun farkında olmayanlar var. Başbakan ile görüşme yapanlar. Bunlara kanmayın. Asimilasyonun farkında olun" çağrısı yaptı.

Kete: Ortak mücadele

Güler'in ardından Pir İbrahim Kete konuştu. Kete, kendisinin de halen Dersim'de yaşadığını belirterek, asimilasyon politikalarının en çok Dersim'de uygulanmak istendiğini söyledi. Kete son olarak, asimilasyona karşı Alevi pirleri olarak birlikte mücadele etmesi gerektiğini söyledi. Pir İlhami Bütün de pirlerin Alevi toplumundaki önemine vurgu yaptığı konuşmasında Aleviliğin tam olarak anlatılmadığını ve anlaşılmadığını söyledi.

Panel, soru cevap bölümü ile sona erdi.

DİHA

Bu haber 532 kere okundu
  • Bu haberi paylaşın:
UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik ve tamamı büyük harfle yazılan yorumlar onaylanmamaktadır.
Kategorisindeki Diğer Haberler
Demokratik Alevi Dernekleri (DAD), 4. Olağan Genel Merkez Kongresi’ni Dersi..