Türkiye'deki siyasal atmosfer, kendisini yeşil sahada da hissettiriyor. Meclis'te yapılan kavgaların, TV ekranlarında söylenen sözlerin ve yaşanan çatışmaların faturası, sahada Amedspor'a kesiliyor. Defalarca saldırıya uğrayan ve TFF tarafından cezalara mahkûm edilen Amedspor yöneticileri, geçtiğimiz günlerde Ankaragücü yönetici ve taraftarlarının lincine maruz kaldı. Amedspor Başkanı Karakaş, saldırılara ilişkin, "Amedspor'a maddi ve manevi cezalar vererek, kulübümüz siyasi hedef haline getirilmeye çalışılıyor" diye konuştu.
Ankaragücü ile deplasmanda oynadığı maçtan 2-1 galip ayrılan Türkiye Spor Toto 2. Lig Kırmızı Grup ekiplerinden Amedspor, maçın ardından Ankaragücülü taraftarların saldırısına uğradı. Ankaragücü yönetici ve taraftarlarının saldırısına uğrayan Amedspor'un bazı yöneticileri ciddi bir şekilde yaralandı. Amedspor'a yönelik Türkiye'nin çeşitli illerinde farklı zamanlarda meydana gelen saldırılarla birlikte Kürdlere yönelik ırkçı saldırılar ve yeşil sahalardaki şiddet yeniden gündeme geldi.
Haziran seçimlerinin ardından başlayan, 8 Eylül'de Türkiye'nin batı kesiminde Kürdlere yönelik artarak devam eden saldırılar ve nefret söylemi, futbol sahalarında da kendisini göstermeye devam ediyor. Deplasmanlarda ırkçı saldırılara maruz kalan Amedspor daha önce gittiği birçok yerde yine buna benzer uygulamalara maruz kalmıştı. En son Sivas deplasmanına giden Amedspor ekine otel verilmemişti. Irkçı saldırılara uğrayan Amedspor'a Türkiye Futbol Federasyonu (TFF) tarafından da daha önce puan silme cezası verilmişti.
Amedspor saldırıları uluslararası mahkemeye taşıyacak
Ankara'da saldırıya uğrayan Amedspor, yaşanan lince sessiz kalmayarak olayı yargıya taşıdı. Ankara'daki saldırı ile ilgili gözaltına alınan 5 kişi ile Ankaragücü Başkanı Mehmet Yiğiner ifadeleri alındıktan sonra serbest bırakıldı. Yaşanan bu gelişmeleri, futboldaki şiddet kültürünü Amedspor Kulübü Başkanı Ali Karakaş, Dicle Üniversitesi Öğretim Görevlisi Vahap Coşkun ve spor yorumcusu Ali Fikri Işık'a sorduk.
Karakaş: Geri dönüşü olmayan olaylar olabilir
Amedspor Kulübü Başkanı Ali Karakaş, Amedspor'un Diyarbakır'ın renklerini taşıyan bir spor kulübü olduğunu belirterek, bundan kaynaklı Türkiye'de ayrıştırıcı bir ırkçılığa maruz kaldıklarına dikkat çekti. Bölgede yaşanan sorunlardan dolayı ırkçılığın daha da görünürAmedspor Kulüp Başkanı Ali Karakaş olduğuna vurgu yapan Karakaş, şöyle devam etti: "İlgili kurumlar maçlarda, deplasmanda bizlere karşı yapılan ırkçı tezahüratlara karşı bir önlem almıyor. Örneğin Sivas'ta bizlere otel ve restorantta yemek verilmedi. En son Ankara'da şiddet ile karşılaştık. Eğer ilgili kurumlar bu konuda gereken önlemler almasa, durum tasvip etmediğimiz, kabul edemeyeceğimiz, geri dönüşü olmayacak bir noktaya gelecektir."
"Amedspor hedef haline getirildiği zaman saldırılar artar"
Karakaş, Amedspor olarak isteklerinin futbolun kendi doğasında oynanması gerektiğine dikkat çekerek, sporun kardeşliğe, barışa ve dostluğa vesile olması gerektiğini söyledi. "Ama bugün Türkiye'ye bakıyorsunuz, spor alanları şiddete, ırkçılığa, milliyetçiliğe dönüşmüş. Bunlar olmaması gereken şeylerdir" diyen Karakaş, "Bugün bizim toplumsal barışa ve huzura ihtiyaç olduğumuz dönemde bu yetkili kurumların üzerine düşen görevlerin yerine getirmesi gerekiyor. Amedspor'a maddi ve manevi cezalar vererek, kulübümüz siyasi hedef haline getirilmeye çalışılıyor" diye konuştu.
"Kupa maçıyla birlikte linç kampanyası başladı"
Amedspor'un etnik kimliğe dayanan bir spor kulübü olmadığını ifade eden Karakaş, kulüplerinde Karadenizli, Egeli ve Akdenizli futbolcuların da olduğunu kaydetti. . Amedspor'un temsil ettiği değerler çerçevesinde kendilerine yapılan haksızlıklara karşı doğru bildikleri şeyleri yapmaya devam edeceklerini kaydeden Karakaş, şunları dile getirdi: "Kupa maçında bu linç kapmayası başladığında takım içinde bazı huzursuzluklar, tereddütler oluştu. Bizler oyuncularımızla konuştuk. Amedsporun spora ve insanlığa bakış acısını futbolcularımıza anlattık. Biz bunları paylaştıkça arkadaşlarımız daha da kenetlendiler. Kaldı ki bugün sahada bir takım ruhu olarak ortaya çıkıyorlar. Arkadaşlarımız sahaya motive olmuş şekilde çıkıyorlar. Bu takımın yenemeyeceği bir takım yoktur. Zaten pratikte bunu gösterdik. Dev takımları yendik biz."
"TFF'nin tutumu siyasi"
TFF'nin tutumunu siyasi olarak değerlendiren Karakaş, spora siyasetin bulaşmaması gerektiğini vurguladı. Karakaş, TFF'nin Amedspor'a verdiği cezaları trajik ve komik olarak değerlendirerek, TFF'nin ideolojik ve siyasi propagandadan dolayı ceza verdiğine dikkat çekti. Ankaragücü'nün kendilerine saldırmasının nedeninin federasyonun takındığı tutumdan kaynaklı olduğunu da ifade eden Başkan Karakaş, "Ben isterdim ki bugün federasyon olsun, bu ülkenin önde gelen diğer büyük futbol kulübü olsun birer açıklama yapsınlar. Yapılan saldırıların ırkçı ve kötü olduğunu söylemelerini isterdik. Hiçbir takım bu konuda gerekeni yapmadı. Bu da bizi derinden üzüyor. Eğer bu ülkeyi beraber yaşayacaksak, spor alanlarını da doğru yönetmek gerekir. Doğru mesajlar vermemiz lazım" dedi.
Coşkun: Saldırılar barbarlık örneği
Dicle Üniversitesi Öğretim Görevlisi Vahap Coşkun, Amedspor'a yapılan saldırıyı şiddetle kınayarak, yapılan saldırının bir barbarlık örneği olduğunu kaydetti. Amedspor'u Diyarbakır'daki maçlarda takip ettiğini söyleyen Coşkun, Amedspor yöneticilerinin gelen misafir Vahap Coşkuntakımları ağırlama konusunda büyük ve özverili bir çaba sarf ettiklerini kaydetti. "Hatta sahada misafir takım aleyhine küfür içerikli tezahüratlıların olmaması için büyük bir hassasiyet gösterdiklerini de biliyorum" diyen Coşkun, "Bir bütün olarak Amedspor hem saha içinde hem saha dışında gelen takımlara yönelik muazzam bir misafirperverlik gösteriyor. En son Ankaragücü yöneticileri Diyarbakır'a geldikleri zaman çok iyi şekilde karşılandıklarını da biliyoruz" diye konuştu. Coşkun, Amedspor'a yönelik saldırıların nedenlerinden birinin yaşanan ortam ile alakalı olduğuna dikkat çekerek, şunları söyledi: "Çatışmaların tekrar başlaması, aynı şekilde Amedspor'a yönelik saldırıların da temel sebeplerinde birini oluşturuyor. Amedspor'a otel bile verilmediğini de biliyoruz. Bundan çıkmanın en önemli yanı saldırıları yapanların ağır bir şekilde cezalandırılması gerekiyor. Yoksa bu saldırıların önüne geçilemezler."
Işık: Spor kültürü saldırgan milliyetçiliğe açıktır
Spor yorumcusu Ali Fikri Işık ise, Amedspor'a yapılan saldırıların birden fazla nedeninin olduğunu belirterek, "İlkin sportif yarışma ile politik mücadeleyi birbirinden ayırmayı beceremeyen genel kültürel zihniyettir" dedi. Milliyetçilik zırvasıyla zehirlenen egemen spor kültürünün saldırgan bir milliyetçiliğe her zaman açık olduğunu ve çanak tuttuğuna dikkat çeken Işık, araçsallaşan Türkiye futbol kamuoyunun siyasal iktidarlar için büyük nimet olduğunu ve bunun da sonuna kadar kullandığını ali fikri ışıksöyledi. Işık, Amedspor'a yapılan saldırıların nedenlerini şöyle sıraladı: "Siyasal iktidar, PKK'nin 'devrimci halk savaşının' faturasını Amedspor'a kesme arzusundadır. Diğer bir neden ise kısmen Amedsporun futbol aracılığıyla Kürd kültürüyle kurmaya çalıştığı ilişkidir. Keza bizzat Amedspor adıdır ve son olarak da Amedspor'un, Türkiye Ziraat Kupası'nda sergilediği sempati toplayan güzel futboludur." Yaşanan saldırılar karşısında federasyonun tavrının eleştiren Işık, saldırıları ilk önce TFF'nin başlattığını sözlerine ekledi. Saldırıların ilk tetikçisinin TFF olduğunu söyleyen Işık, "Önce para cezalarıyla yıldırmaya çalıştı, sonra futbolcu ve teknik heyet maç cezaları verdi ve nihayetinde üç puanını sildi. Amedspor'u bu uygulamalarıyla TFF hem açık hedef haline getirdi hem de savunmasız bıraktı. TFF Amedspor'a karşı düşmanca bir politika izliyor" diye konuştu.
Eren Dinç - BasHaber