Lütfen bekleyin..
Munzur Haber / DİK; 2022 Yılına Girerken Özgür Kürdistan, Özerk Dersim

DİK; 2022 Yılına Girerken Özgür Kürdistan, Özerk Dersim

31 Aralık 2021, 19:26

Dersim İnşa Kongresi (DİK), 2022 Yılına gireken bir açıklama yayınladı.‘‘2022 Yılına Girerken‘‘ başlığı ile yayınladığı basın açıklamasın da DİK, ‘‘2022 yılı her şeyden evvel sağlık ve umut dolu bir yıl olsun‘‘ diyerek ‘‘Özgür Kürdistan, Özerk Dersim‘‘ şiarı ile mücadele, demokrasi, özgürlük için başarılı bir yıl oması temennisinde bulundu.

Dersim İnşa Kongresi (DİK), 2022 Yılına gireken bir açıklama yayınladı.

‘‘2022 Yılına Girerken…….‘‘ başlığı ile yayınladığı basın açıklamasın da DİK, ‘‘2022 yılı her şeyden evvel sağlık ve umut dolu bir yıl olsun‘‘ diyerek ‘‘Özgür Kürdistan, Özerk Dersim‘‘ şiarı ile mücadele, demokrasi, özgürlük için başarılı bir yıl oması temennisinde bulundu.

Açıklamanın devamında şu ifadelere yer verildi.

Dünyanın en kanlı coğrafyasında yeni bir yılı karşılıyoruz! Daha önceki yıllarda olduğu gibi 2021yılı da  kanlı ve devlet şiddetinin zirve yaptığı bir yıl oldu.

Genelde Ortadoğu, özel de ise Kürdistan da ve Dersim’de zulüm, işkence, baskı vb savaş politikaları coğrafyamızı adeta bir kann gölüne bir kerbeleya çevirdi.

Dersimli akademisyenler, siyasetçiler, sanatçılar, iş insanları, gazeteci, aydın vb değerlerimiz tutsak edilmeye, katledilmeye, hayatta kalabilenler ise süürgünlere çıkmak zorunda kaldılar.

Diyaspora da nice değerlerimiz Dersimden, kutsal topraklarından çok uzaklarda yaşamlarını yitirdiler. Cenazeler, kendi topraklarına Harde Devreş’e getirilemedi, yakınları ise yurt dışına çıkamadı ve son yolculuklarında son görevlerini yerine getiremenin acısını yaşadılar.

Mevcut AKP-MHP ırkçı-türk islam’cı faşist sistem benzer uygulamaları Kürdistanın her bir köşesinde ve giderek bir bütün olarakta Anadolu’ya, Türkiyenin her karış toprağına yaymaya başladı.

İşte bu nedenlerle olsa dahi 2022’ye girerken, yeni yılın iş, aş, sağlık, özgürlük, barış ve demokrasi yılı olması ya da coğrafyamızdaki insanların ortak özlemi olan bu temennileri birlikte getirmesi en çok zikredilen temennidir. Fakat bilinmelidirki bu dilek ve temenni reel olmadığı kadar, sanki coğrafyamızda adeta mümkün değil gibi de görünmektedir.

Mümkün değil çünkü, demokrasi, özgürlük, eşitlik ve barış birileri tarafından bağış edilmez!

Gasp edilen bu değerleri elde etmek, onları gasp eden kanlı sistemlerin zulmüne karşı ağır bedeller gerektiren bir mücadeleyle mümkündür!

Coğrafyamızın insan öğüten sistemlerinin ağır koşullarında bu mücadeleyi, Kürt halkı çok ağır bedeller karşılığında yürütüyor.

Ermeni, Asuri, Arap, Pers, Türk ve Ortadoğu’nun diğer halkları kadim Kürt halkının ağır koşullar ve bedeller bahasına yürüttüğü bu mücadeleyi sahiplenirse, sözü edilen dilek ve temenniler 2022 yılının yaşanacak gerçekleri haline gelebilir.

2022 yılına girerken de her kes, hatta en çokta kanlı bölge sistemleri, 2021’in demokrasi özgürlük, barış ve huzur yıllı olması dileklerinde bulunmuştu. Fakat ne yazık ki 2021’de önceki yıllar gibi kan, göz yaşı, baskı, zulüm ve katliamlar yıllı oldu!

İşsizlik, açlık, sefalet, fakirlik ve imkânsızlık kader, baskı, zulüm, işkence ve katliamlar ise işlenen Suçun’’ cezası olarak kabul gördüğü, toplumun büyük kesiminin bu kabullenmeyi içselleştirdiği bir coğrafyada, yeni yılın öncekinden farklı olması mümkün değil!

Birde bunlara çağımızın hastalığı Covid 19 virusu (Korona) eklenince sorunşarımız daha da ağırlaştı.

Ancak bilinmesi gerekir ki Coğrafyamızda ‘’Kader’’ ve ‘’Suçun’’ karşılığı olarak kabul gören ‘’yasalar’’ Otokrattik ve faşist bölge sistemlerinin kendi tasarruflarıdır!

Dünyanın hiçbir yerinde hak istemek, Demokrasi ve Özgürlük talep etmek, kendi kaderi hakkında söz sahibi olmak suç değil ve bu taleplerde bulunan birey ve kolektif gurupların cezalandırılması söz konusu değil!

Ha keza İş, Aş, Eğitim ve daha yaşanabilir bir yaşam, bu yaşam için gereken sosyal ve toplumsal temel hakların talebinde bulunmakta ‘’Suç’’ değil!

Dünya insanlık ailesi, özellikle bizim coğrafyanın ezilen halkları, ‘’Kader’’ ve ‘’Suç’’ mabetlerine karşı mücadele başlatmazsa, bu mücadeleyi yürüten halkların cephesinde birleşmezse, yeni yıllar işsizlik, açlık, yokluk, yoksulluk, baskı, zulüm, katliam ve devlet terörü yılı olmaya devam edecektir!

Dersim İnşa Kongresi (DİK) olarak, ‘‘Özgür Kürdistan, Özerk Dersim‘‘ şiarı ile yolumuza devam edeceğimizi belirtiyoruz.

Her ne kadar birileri Dersim’e, kutsallarımıza ve değerlerimize ‚‘‘Tuncelli’liği dayatıyor ise de bunları biliyor ve deşifre etmeye, Dersimin birliği, bütünlüğü için bu parçalı duruştan vaz geçmeye ‘‘Dersimli‘‘ olmaya ayrıca da çağırıyoruz.

Kadim Dersim coğrafyamızın kimliği, zengin kültürel varlığı, dil, inanç ve kutsallarının büyük bir kıskaca alınarak yok edilmek istendiği ve ‘Dersim Soykırımı’nın hala sürdürülmekte olduğu bilinci ile bundan böyle de Dersim‘in‘‘Onurlu duruşu‘‘nu bütün gücümüzle savunacağımızı, sahipleneceğimizi kendimize bir görev ve  yol olarak belirlemiş olmakla da gurur duymaktayız.

Diğer yandan 2022 yıllını, Kürt kadını öncülüğünde süren özgürlük ve demokrasi mücadelesinin başarı yılı olması, dünya, Kürt ve Ortadoğu’nun bütün halklarına barış, adalet, özgürlük demokrasi ve eşitlik yılı, halklarımızın ve inançlarımızın özgürleşmesi bir kez daha  olması dileğiyle…..

Serra nêwîyê,

Welatê ma re, qomê ma re, dîna re haştîyê u can weşîyê bîyaro. Serra nêwîyê firaz bo!

Sala nu,

Li welatê me, hemû dinya û hemû gelan aşitî û bextewarî bîne. Sersala we pîroz be!

Yeni yılın halklarımıza, dünyaya barış, demokrasi ve sağlık getirmesini diliyoruz.

Dersim İnşa Kongresi (DİK)YK  adına Eşbaşkanlar

Hülya YER – Ali ÇATAKÇIN

Bu haber 728 kere okundu
  • Bu haberi paylaşın:
UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik ve tamamı büyük harfle yazılan yorumlar onaylanmamaktadır.
Kategorisindeki Diğer Haberler
Etnik, dini, sosyo-politik kimliği ve doğasıyla tarihsel özgünlüğü olan Der..