Lütfen bekleyin..
Munzur Haber / Haydar Işık Hakk’a yürüdü

Haydar Işık Hakk’a yürüdü

18 Aralık 2021, 13:19

Kürt'tü, Aleviydi, Dersimliydi, aydındı, yazardı ve boyun eğmez bir devrimciydi.Ömrünü halkının özgürlük mücadelesine adadı.İnandığı gibi yaşadı ve öyle gitti...

84 yaşında Almanyanın Münih kentindeki evinde 17 Aralık sabahı hakka yüyen Haydar Işık, altı yıldır kanser ttedaviisi görüyordu.

1937 yılında Dersim’in Nazımiye ilçesinde dünyaya gelen Haydar Işık, Muş’ta, Nazımiye ve Pülümür’de köy öğretmenliği yaptı. Ardından Bursa Eğitim Enstitüsü’ne girdi. Nazımiye, Nallıhan ve İzmir’de ortaokul öğretmenliği yaptı. İzmir’de Eczacılık Yüksek Okulu’nu bitirdi. 1974 yılının Ekim ayında Almanya’daki göçmen çocuklara öğretmenlik yapmak üzere gönderildi. 1980 Askeri darbe sonrası Işık vatandaşlıktan atılarak mal varlığına el konulurken, yıllarca sürgünde yaşamak zorunda kaldı.

Sürgünde yaşadığı Almanyada 2004 yılında bir grup Dersimli aydın, gazeteci ve akademisyenin bir araya gelerek kurduğu 'Dersim Yeniden İnşa Cemiyeti' faaliyetleri kapsamında 37-38'de Dersim'de yaşananların bir 'Soykırım' olduğu tartışmalaının ve gündemleşmesinin öncülüğünü yaparak 'Derrsim Soykırımı'nı Avrupa Parementosu ve uluslararası arenaya taşıdı..

84 yaşında hakka yürüyen Haydar Işık, uzun yıllar Özgür Politika gazetesinde ve Newededersim başta olmak üzere Dersimli bir çok internet sitesinde köşe yazarlığının yanı sıra yazarlığı yaptı.

Bununla birlikte Işık, Dersimli Memik Ağa, Dersim Tertelesi, Almanya’da Yitenler, Mülteci Munzur, Arevik, Şafağı Beklemeyeceğiz, Xecê’nin Dersim Kefareti, Şerkoy’dan Selahaddin Eyyubiye, Son Sığınma, Bitlis Beyi Abdal Han bunlar arasında yer alıyor. Birçok kitabı Almancaya çevrilirken, kendisi de bir çok kitabın çevirisini yaptı.

Aynı zamanda 'Dersim İnşa Kongresi (DİK) onursal başkanı da olan, ömrünü özgürlük, demokrasi, barış ve hak mücadelesi ile geçiren Dersimli Kürt yazar, aydın ve değerli insan Haydar Işık'ın hakka yürümesi vesilesi ile başta Ailesi olmak üzere Dersimlilerin ve Kürdistanlıların başı sağolsun.

Haydar IŞIK'ın devr-i daim, yıldızlar yoldaşı olsun.

Newedersrsim

 

 

Bu haber 300 kere okundu
  • Bu haberi paylaşın:
UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik ve tamamı büyük harfle yazılan yorumlar onaylanmamaktadır.
Kategorisindeki Diğer Haberler
Etnik, dini, sosyo-politik kimliği ve doğasıyla tarihsel özgünlüğü olan Der..