Lütfen bekleyin..
Munzur Haber / Dersimlilere çağrı: Seçmeli ders olarak ‘Zazaki/Kırmançki’yi seçin

Dersimlilere çağrı: Seçmeli ders olarak ‘Zazaki/Kırmançki’yi seçin

12 Ocak 2021, 18:34

Dersim Dernekleri Federasyonu (DEDEF), Dersimlilere çağrı yaparak, seçmeli ders tercih dönemi olan 04 Ocak- 22 Ocak günleri arasında bulundukları yerin eğitim kurumu müdürlüklerine başvurarak, çocukları için Zazaki/Kırmançki’nin dersini seçmelerini istedi.

2021-2022 Eğitim-Öğretim yılı için seçmeli ders tercihi dönemi 04 Ocak Pazartesi günü başladı, 22 Ocak Cuma gününe kadar devam edecek.

Dersim Dernekleri Federasyonu (DEDEF), Dersimlilere çağrı yaparak, seçmeli ders olarak anadilini doğrudan veya elektronik ortamda bulunduğu yerin eğitim kurumu müdürlüklerine başvurarak, çocukları için Zazaki/Kırmançki’nin (ZAZACA) dersini seçmelerini istedi.

“ANADİLDE EĞİTİM EN DEMOKRATİK HAKKIMIZDIR”

“Dilimize karşı sorumluluğumuzu göstermek zorundayız” diyen DEDEF, “Ders açılmaz, öğretmen tayin edilmez diye düşünmeyelim. Çocuklarımız (Biz) tercih edince eğitim kurumu o dersi verebilmek için gerekli koşulları sağlamak durumundadır. Ve bunu sağlamak bizim en demokratik hakkımızdır. Ortaokullarda seçmeli ders olarak ana dilimiz Zazaca’yı seçerek anadilimize sahip çıkmak biz Dersimlilerin, Dersim dostlarının ve tüm Dersim kurumlarının görevidir.
Anadilimize sahip çıkalım, kullanalım, kullandıralım” dedi.

“ZAZAKİ/KIRMANÇKİ’NİN OKULLARDA SEÇMELİ DERS OLARAK OKUTULMASINI İSTİYORUZ”

Yazılı bir açıklama yapan DEDEF, şunları kaydetti:

“Ana dili bir kimsenin anasından doğduğu evin insanlarından, soyca bağlı olduğu topluluktan öğrendiği, duygu düşünce ve isteklerini en iyi anlatabildiği dil demektir. Yani kişinin kimliğinin oluştuğu en iyi konuştuğu temel iletişim dilinin öğretilmesini kast ederiz ana dilinden. UNESCO ya göre yeryüzünde 7097 farklı dil var çocuklar çoklu dil ile büyüyorlar dünyada 2500 milyar insan anadilinde eğitim hakkından mahrum bırakılıyor. Birleşmiş Milletler Genel Kurulunun 18 Aralık 1992 tarih ve 47 /135 sayılı kararı ile yayınlanan Türkiye’nin de Onayladığı Birleşmiş Milletler Ulusal veya Etnik Dinsel ve Dilsel Azınlıklara Mensup Kişilerin Haklarına Dair Bildiride, anadili konusunda taraf devletlere sorumluluk yüklerken, anadilinde eğitimin bir hak olduğu, anadilinde eğitimin sağlanması sorumluluğunu da vermektedir. Çocukların kimliklerinin ve kişiliklerinin bir parçası olarak ana dillerinin değersizleştirilmesi yok sayılması özgüvenlerini ve öz saygılarını olumsuz etkilemekle kalmıyor, var olan eşitsizliklerin derinleşmesine neden oluyor. Anadili birleştirir ve paylaşılanı artırır. Bu özellikleri ile de sosyal içerme, yenilikçi düşünme ve hayal gücünün gelişimini sağlar. Bu bağlamda bireyin kendi anadili dışındaki dillerde eğitim alması hem eğitim sürecinde sorunlara hem de eşitsizliklere neden olmaktadır. Tüm bu gerekçelerden dolayı Dersim Dernekleri Federasyonu ve Bileşenleri olarak anadilimiz Zazaki/Kırmançki’nin okullarda seçmeli ders olarak okutulmasını istiyoruz.”

PİRHA/ İSTANBUL

Bu haber 326 kere okundu
  • Bu haberi paylaşın:
UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik ve tamamı büyük harfle yazılan yorumlar onaylanmamaktadır.
Kategorisindeki Diğer Haberler
Etnik, dini, sosyo-politik kimliği ve doğasıyla tarihsel özgünlüğü olan Der..