Lütfen bekleyin..
Munzur Haber / Üniversiteye kelepçe vuran kayyım istemiyoruz!

Üniversiteye kelepçe vuran kayyım istemiyoruz!

06 Ocak 2021, 20:43

İzmir Emek ve Demokrasi Güçleri, Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından Melih Bulu’nun Boğaziçi Üniversitesine rektör olarak ataması sonrası cop ve gazla müdahale edilerek öğrencilerin gözaltına alınmasına tepki gösterdi.

Alsancak Türkan Saylan Kültür Merkezi önünde bir araya gelen İzmir Emek ve Demokrasi Güçleri’nin açıklamasına HDP İzmir Milletvekilleri Serpil Kemalbay ve Murat Çepni, KESK Eş Başkanı Aysun Gezen’in yanı sıra çok sayıda yurttaş katıldı.

“Kayyum rektör değil özgür üniversite istiyoruz” pankartının açıldığı açıklamada sık sık, ‘İş, bilim özgürlük’, ‘Kayyumlar gidecek biz kalacağız’, ‘Faşizme karşı omuz omuza’ sloganları atıldı.

“DEMOKRATİK VE ÖZERK ÜNİVERSİTE TALEBİMİZDİR”

Açıklama öncesi konuşan İzmir Üniversite Gençliği adına konuşan Emre Gökmen, Boğaziçi öğrencilerinin demokratik ve özerk üniversite talebinin tüm üniversitelilerin talebi olduğunu ifade ederek, “Üniversitenin asıl bileşenlerinin kayyum atamasına dair sözünü söylemesine, talebini iletmesine bile tahammül edilemeyen böyle bir dönemde sorun yalnızca Boğaziçi Üniversitesi öğrencilerinin sorunu olmaktan öteye giderek yıllardır süregelen ve hakim kılınmaya çalışılan antidemokratik uygulamaların getirisi olmaya devam etmektedir. Ve bu koşulda aslında Boğaziçi öğrencilerinin demokratik ve özerk üniversite talebi tüm üniversitelilerin talebi durumundadır. Üniversitesi Birçok üniversitenin rektörlerinin de aynı koşullarda göreve geldiğini düşünecek olursak bugün Boğaziçi Üniversitesi öğrencilerinin mücadelesini sahiplenmek yine tüm üniversite öğrencilerinin hakkını sahiplenmesine denk düşmektedir” diye konuştu.

“KAYYIMLARI ÜNİVERSİTEDE İSTEMİYORUZ”

Ortak basın açıklamasını okuyan Eğitim-Sen İzmir 3 Nolu Şube Başkanı Ulaş Yasa, öğrencilere yönelik şiddet ile birlikte üniversite kapılarına kelepçe vurduran ve kampüse polisleri sokan Melih Bulu’yu istemediklerini kaydetti.

Yasa, “Türkiye üniversiteleri AKP elinde cübbeleri polis postallarıyla ezilen, kapılarına kelepçe vurulan, siyasi iktidar karşısında el pençe durmaya zorlanan, akademisyenleri ihraç edilen, emekçileri güvencesiz çalışmaya mahkum edilen, öğrencileri gözaltına alınan yerlere dönüştürülmüştür. İşte, tek adam rejiminin ve rektörlerinin üniversite tahayyülü budur. Tüm örgütlü gücümüzle sesimizi çoğaltıyoruz. Karanlığınıza, şiddetinize, kayırmacılığınıza, dayatmalarınıza alışmıyoruz, itiraz ediyoruz. Öğrencilere şiddeti, üniversite kapılarına kelepçeyi, kampüse polis çağırmayı üniversiteyi yönetmek sanan kayyımları üniversitelerimizde istemiyoruz” ifadelerini kullandı.

“KAPILARA KELEPÇE VURMAKLA MÜCADELEYİ ENGELLEYEMEYECEKLER”

KESK Eş Başkanı Aysun Gezen mücadeleden vazgeçmeyeceklerini vurgulayarak “Üniversitenin kapısına vurdukları kelepçelerle bu mücadeleyi engellemeyecekler. Bizler öğrencilerle destek verdiğimiz için de hedef gösterildik ama vazgeçmedik, vazgeçmeyeceğiz. Bugün mesele dışardan rektör atamak değil YÖK eliyle yaratılan tahakkümün saray eliyle devam etmesi meselesidir. Bu istibdat rejimi son bulana kadar asla vazgeçmeyeceğiz” diye belirtti.

HDP İzmir Milletvekili Murat Çepni ise “Her yer Boğaziçi her yer direniş demeye devam edeceğiz. Eğer gençlik bir kez ayağa kalktığında bu coğrafyada iklim değişir. Bu coğrafyada direnenler kazanacak faşizm kaybedecek” şeklinde konuştu.

Kadıköy’de bir araya gelen binlerce öğrenciden kesintisiz eylem kararı

img

İSTANBUL – Binlerce öğrenci, AKP’li Melih Bulu’nun Boğaziçi Üniversite’sine rektör olarak atanmasını Kadıköy’de gerçekleştirdikleri eylemle protesto etti. Cuma gününden itibaren her gün saat 11.00 ile 16.00 arası kesintisiz eylem kararının alan öğrenciler, zafere ulaşıncaya kadar direnişin devam edeceği belirtti.

Boğaziçi Üniversitesi öğrencileri, AKP’li Melih Bulu’nun Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Erdoğan tarafından rektör olarak atanmasını gerçekleştirdikleri eylemle protesto etti. Kadıköy Rıhtım’da gerçekleşen eyleme farklı üniversitelerde okuyan yüzlerce öğrenci, Halkların Demokratik Partisi (HDP) il ve ilçe örgütleri ile milletvekilleri Oya Ersoy, Hüda Kaya, Züleyha Gülüm, Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) il ve ilçe örgütleri ile milletvekilleri Mahmut Tanal, Turan Aydoğan, Türkiye İşçi Partisi (TİP) Genel Başkanı Erkan Baş, sayıda sivil toplum örgütü ve sendika temsilci ve yöneticisi ile yurttaşlar da destek verdi.

"Kayyım rektör istemiyoruz", " Direnişimiz biter mi sandın" pankartı ve “Gençlik baş eğmez”, “Boğaziçi direniyor” , “Gözaltılar derhal serbest bırakılsın”, “Baskılarınız boşuna yine geldik” dövizleri açan kitle  sık sık " Kayyum rektör istemiyoruz" , "Direne direne direnişle zafere", "Üniversiteler bizimle özgürleşecek" ve "Gün gelecek devran dönecek AKP halka hesap verecek" sloganları attı.

KESİNTİSİZ EYLEM KARARI

Eylemde Boğaziçi Üniversitesi öğrencileri, Cuma gününden itibaren her gün saat 11.00 ile 16.00 arasında üniversite önünde kesintisiz direniş başlattıklarını duyurdu.

‘SÖYLEYECEK SÖZÜMÜZ VAR’

Boğaziçi Üniversitesi öğrencileri adına açıklama yapan üniversite öğrencisi İdil Berivan Kaya, Bulu’nun kayyım olarak atandığını belirterek, "Bugün 6 Ocak Çarşamba. Çevrimiz polislerle dolu ve gözaltına alınan arkadaşlarımız yanımızda değil. Şimdi yeniden, üniversitemize atanan kayyumu kabul etmediğimizi dillendirmek için öğrencilerden emekçilere, mezunlardan akademisyenlere ve demokratik kitle örgütlerine kadar hep beraber buradayız ve söyleyeceklerimiz var” dedi.

‘BOĞAZİÇİ’NDEN İBARET DEĞİLİZ’

Kaya, Bulu’nun bir TV kanalındaki protestocuların azınlığı temsil ettiği şeklindeki iddialarına şöyle cevap verdi: “Aksine, biz burada Boğaziçi Üniversitesi’nin azınlığını değil ta kendisini temsil ediyoruz! Biz Boğaziçi Üniversitesi’nin bileşenleri olarak kayyum rektör atamasına karşıyız. Kayyum politikalarının bizi hep kötüye götüreceğini biliyoruz, alışmayacağız, kabullenmeyeceğiz! Bilinsin ki; yalnızca Boğaziçi’nden ibaret değiliz, tüm öğrencilerin ve ülkenin bütününün, yani İstanbul Sözleşmesi uygulansın diyen kadınların ve LGBTİ+’ların, Boğaziçi Üniversitesi’nin önünde direnen Bimeks işçilerinin ve bilumum emekçi ve ezilenlerinin demokratik taleplerini dile getirmek için buradayız.”

BAHÇELİ’YE CEVAP: BU KONU KAPANMADI

Boğaziçi gerçekliğinin ülke gerçekliğinden kopuk olmadığının bilincinde olduklarını vurgulayan Kaya, belediyelere kayyım atanmasını, sivil toplum örgütlerine kayyım atama yasasının çıkarılmasını hatırlattı. Kaya, “Üniversitemizde ise kayyum atamaları üniversitelerimizin özerkliğini yok etmekte, dolayısıyla ülkemizin geleceğini büyük bir tehdit altında bırakmaktadır. Bugün Devlet Bahçeli’nin söylediğinin aksine bizim için konu kapanmamıştır. Kayyumlara gidene kadar ve gözaltındaki arkadaşlarımız bırakılana kadar da konu kapanmayacaktır” diye konuştu.

TALEPLER SIRALANDI

 “Demokratik alanları genişletmek için, birliğimizin ve direnişimizin verdiği güvenle sesleniyoruz” diyen Kaya, taleplerini şöyle sıraladı:

*Gözaltına alınan arkadaşlarımız derhal serbest bırakılsın.

*Kayyum olarak atanan Melih Bulu ve tüm rektörler acilen istifa etsin.

 *Tüm üniversitelerdeki rektörlük için üniversite bileşenlerinin rızası gözetilerek demokratik seçimler düzenlensin.”

ÖĞRENCİLERDEN DESTEK MESAJLARI

Kaya’nın ardından birçok üniversiteden gelen öğrenciler, bağlı oldukları üniversite öğrencileri adına açıklama yaparak, direnişe destek mesajları verdi.

Konuşmaların ardından Grup Bandista’nın şarkıları eşliğinde dans edildi, halay çekildi. Daha sonra eylem son bulurken, Kadıköy sokaklarına dağılan öğrenciler, polisler tarafından takibe alındı. 

Bu haber 344 kere okundu
  • Bu haberi paylaşın:
UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik ve tamamı büyük harfle yazılan yorumlar onaylanmamaktadır.
Kategorisindeki Diğer Haberler
Boksör İsmail Özen, Almanya’da spor, medya ve iş dünyasında tanınan bir isi..