Lütfen bekleyin..
Munzur Haber / ‘Munzur Gözelerini katledecek hiçbir projeye izin verilmemelidir’

‘Munzur Gözelerini katledecek hiçbir projeye izin verilmemelidir’

07 Ağustos 2020, 21:19

''İhalenin iptali davası devam ederken alanda çalışmaya başlanılması telafisi mümkün olmayan zararlara neden olacaktır. Bu nedenle alanda inşai çalışmalara izin vermek doğa katliamına yol açacaktır”

Mimarlar Odası Ankara Şube Başkanı Tezcan Karakuş Candan, Munzur Gözelerinin ilişkin yaptığı açıklamada, “Munzur Gözeleri büyük tahribat riski altındadır. İhaleye esas peyzaj projesinde, doğal varlıkların ve kültürel koruma amaçlarını dikkate alan ve yerel halkın sosyo-kültürel yapısı ile uyumlu bir anlayış görülmemektedir. İhalenin iptali davası devam ederken alanda çalışmaya başlanılması telafisi mümkün olmayan zararlara neden olacaktır. Bu nedenle alanda inşai çalışmalara izin vermek doğa katliamına yol açacaktır” diye konuştu.

Birinci derece doğal SİT alanı olan Munzur Vadisi’nde doğa katliamına yol açacak projenin iptali için dava açan Mimarlar Odası Ankara Şubesi, alanda inşai çalışmalara başlanacağı bilgisi üzerine harekete geçti.

Mimarlar Odası Ankara Şubesi, Kültür ve Turizm Bakanlığı Erzurum Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu Müdürlüğü’ne alanda inşai çalışmalara izin verilmemesi talebiyle başvurdu.

 “MUNZUR GÖZELERİ RİSK ALTINDA”

Başvuruya ilişkin değerlendirmede bulunan Mimarlar Odası Ankara Şube Başkanı Tezcan Karakuş Candan, şunları söyledi:

“Tunceli Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü tarafından 2020/262695 no ile ihale edilmiş olan “Tunceli Ovacık İlçesi Ziyaret Köyünde Bulunan ve 1 Derece Doğal Sit Alanı İçinde Kalan Munzur Gözelerinde; Yapısal Ve Bitkisel Peyzaj İşleri, Piknik Yeri, 200 Araçlık Otopark, Kesimhane, Pişirme Evi-Mutfak, Yönetim, Büfe, WC” İhalesinin ve ihaleye çıkış kararının yürütmesinin durdurulması ve iptali talebiyle Erzurum İdare Mahkemesi nezdinde2020/746E. sayılı dosya üzerinden dava açmıştık.  Dava devam ederken alanda çalışma başlayacağı bilgisi edindik.  Hukuksuz bir süreç yürütülmektedir. Anılan proje ile birinci derece sit alanı niteliğindeki Tunceli’nin el değmemiş doğası, kaynak suları ve şelaleleriyle Munzur Gözeleri büyük tahribat riski altındadır. İhaleye esas peyzaj projesinde doğal varlıkların ve kültürel koruma amaçlarını dikkate alan ve yerel halkın sosyo-kültürel yapısı ile uyumlu bir anlayış görülmemektedir. İhalenin iptali davası devam ederken alanda çalışmaya başlanılması telafisi mümkün olmayan zararlara neden olacaktır. Bu nedenle alanda inşai çalışmalara izin vermek doğa katliamına yol açacaktır.”

“MUNZUR VADİSİ VE GÖZELERİ BOZULMADAN KORUNMALI,  PROJE İPTAL EDİLMELİDİR”

 Candan, sözlerine şöyle devam etti:

“Bu proje Munzur Vadisi’ni talan etmenin ve yapılaşmaya açmanın adımlarından biridir. Gözelerin inanç merkezi olması durumu projeyle ilişkilendirilmemiştir. Halkın ve inanç önderlerinin görüşü alınmalıdır. Munzur Gözeleri doğal sit alanı ve inanç merkezi şeklindeki iki statüsü nedeniyle koruma-kullanma dengesinin hassasiyetle ele alınması gereken bir alandır. Mercan vadisinin yukarı kesimlerinde buzul gölleri, dağlardan Ovacık düzlüğüne gelindiğinde kaynayan gözeler, vadi boyunca dökülen küçük şelaleler Milli Parkın peyzajının ilgi çekici örnekleridir. Munzur Gözeleri yüksek peyzaj  ve sosyo kültürel değere sahiptir. Munzur Vadisi ve Gözeleri bozulmadan korunup, ekolojik süreçlerin, biyolojik çeşitliliğin ve yaşamın devamlılığı sağlanmalıdır.”

PİRHA/ANKARA

Bu haber 333 kere okundu
  • Bu haberi paylaşın:
UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik ve tamamı büyük harfle yazılan yorumlar onaylanmamaktadır.
Kategorisindeki Diğer Haberler
Etnik, dini, sosyo-politik kimliği ve doğasıyla tarihsel özgünlüğü olan Der..