Lütfen bekleyin..
Munzur Haber / Pir Takmaz’dan Dersimlilere ve belediyeye çağrı: Doğaya sahip çıkın

Pir Takmaz’dan Dersimlilere ve belediyeye çağrı: Doğaya sahip çıkın

07 Ağustos 2020, 20:46

PİRHA- Dersim’de Munzur ve Pülümür vadilerinde yaşanan kirliliğe dikkat çeken Pir Hamza Takmaz, “Oradaki canlara sesleniyorum, orada bulunun yetkili belediyelere sesleniyorum; kim ne yapabiliyorsa bunun için bir çaba sarf etsin” dedi.

Dersim’de, Munzur Gözeleri’ne yapımına başlanan peyzaj projesine, Munzur Vadisi ve Pülümür Vadisi boyunca doğa tahribatına yol açılmasına tepkiler devam ediyor.

Konuya dair PİRHA’ya konuşan Kureşan Ocağı dedelerinden Hamza Takmaz, yakın zamanda Munzur ve Pülümür vadilerini gezdiğini ve kutsal mekanları ziyaret ettiğini belirterek, gördüğü manzara karşısında üzüldüğünü ifade etti.

Takmaz, vadilerde oluşan çöp yığınlarına dikkat çekerek, şunları aktardı:

“Bu sıkıntıydı benim için, üzücü bir olay ama aynı zamanda orada duyarlı bir vatandaş sürekli torbaları veriyordu, millete dağıtıyordu. “Munzur Baba’yı seviyorsanız, Xızır’ı seviyorsanız lütfen bu torbaları alın, çöplerinizi koyup götürün” diye halka sesleniyordu. Bir de geyiklerin sürekli dağlardan inip su içmelerini sürekli engellemişler. Ovacık’tan Tunceli’ye giderken hatta Pülümür Vadisi de öyledir. Tepede geyikler aşağı iniyorlar, yukarı çıkıyorlar, su içemiyorlar. Her tarafı plaj haline çevirmişler. Tabi ki çok üzücü. Oradaki belediye başkanları, oradaki yetkililer buna bir çözüm bulmaları lazım. Orası plaj, orası yüzme yerleri de değildir. Bir an önce o geyiklere o canlı hayvanlara sağlıklı bir yaşam sunmaları gerekiyor. Aksi takdirde hepsi susuzluktan giderler. Çünkü normal doğanın içerisinde bir şeyi engellediğin anda karşıda yok olurlar.”

“Dersim coğrafyasındaki bazı cemevlerinde sıkıntılar yaşanıyor ama bari doğaya sahip çıkın, doğayı kirletmesinler” diyen Takmaz, “Oradaki canlara sesleniyorum, yetkili belediyelere sesleniyorum. Kim ne yapabiliyorsa bunun için bir çaba sarf etsin. Her tarafı plaj haline çevirmesinler. Biraz da doğayı baş başa bıraksınlar. Doğanın dengesi bozuluyor. Artık bizim dengemiz bozuldu bari doğanın dengesini bozmasınlar. O coğrafyayı o hale getirmesinler” çağrısında bulundu.

Bu haber 294 kere okundu
  • Bu haberi paylaşın:
UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik ve tamamı büyük harfle yazılan yorumlar onaylanmamaktadır.
Kategorisindeki Diğer Haberler
Etnik, dini, sosyo-politik kimliği ve doğasıyla tarihsel özgünlüğü olan Der..