Lütfen bekleyin..
Munzur Haber / 'İnsanlık tarihinde kara bir leke'

'İnsanlık tarihinde kara bir leke'

30 Haziran 2020, 19:13

Sivas Katliamı’nın 27’inci yıldönümüne ilişkin açıklama yapan Yerel Dernekler Platformu, “Sivas Katliamı 27. yılında Türk devlet tarihinin binlerce Kanlı sayfalarından biri, insanlık tarihinin de kara lekesi olarak duruyor” dedi.

Yazılı bir açıklama yapan Yerel Dernekler Platformu şunları belirtti: “Türkiye ve Kürdistan’da işlenen insanlık suçlarının altında devletin imzası var. İşlenen bu suçun hedef kesimi, toplumun devlete muhalif kesimleridir. Bu cinayet ve katliamlar bazen ‘Komünist’ bazen ‘solcu’, bazen Gayri Müslim, ama çokça Kürt ve Kürt Alevileri hedef olarak alır.

2 Temmuz 1993 tarihinde Sivas’ta gerçekleştirilen katliam ve işlenen insanlık suçu için hedef seçilen kesim aydın ama ağırlıklı Alevi kimliği de olan aydınlar.

Hedef hesaplı ve planlı seçilmiştir. İşin teknik mühendisliğini bizzat devletin yönetici kurumları üstlenmiştir. Kısacası, Sivas katliamı, Türkiye ve Kürdistan da işlenen suçların bir devamı olarak, devlet imzalı bir suçtur. Devlet, insanlığa karşı işlediği bütün suçlarla (Ermeni, Kürt, Laz ve diğer halkların soykırımı) yüzleşmediği gibi, Sivas’ta işlediği suçla da yüzleşmemiştir. Toplum vicdani çığlıklarını susturmak için tutukladığı birkaç tetikçisini de sonunda azade etmiştir.

Başbakan Tansu Çiller ‘Çok şükür, otel dışındaki halkımız bir zarar görmemiştir’. Dönemin Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel, ‘Olay münferittir. Ağır tahrik var. Bu tahrik sonucu halk galeyana gelmiş… Güvenlik kuvvetleri ellerinden geleni yapmışlardır… Karşılıklı gruplar arasında çatışma yoktur. Bir otelin yakılmasından dolayı can kaybı vardır.’ İçişleri Bakanı Mehmet Gazioğlu, ‘Aziz Nesin’in halkın inançlarına karşı bilinen tahrikleriyle halk galeyana gelerek tepki göstermiştir.’ Olaylar sırasında Aziz Nesin’le telefonla görüşerek ‘en kısa zamanda takviye güç gönderileceğini, kimsenin kılına dahi zarar gelmeden kurtarılacağını’ söyleyen dönemin Başbakan yardımcısı Erdal İnönü, katliam ardından SHP’ye ve kendisine yönelik eleştirilere, ‘Ne yapayım, yetkim yoktu’ cevabını vermişti.

Sivas Belediye Başkanı Refah Partili Temel Karamollaoğlu idi. Belediye meclisinin Refah Partili üyesi Cafer Erçakmak, bir yandan Aziz Nesin’in tahliyesini engellemeye çalışırken, öte yandan ‘Gazanız mübarek olsun’ diye slogan atıyordu.

Son olarak Sivas Davası 2014 yılında zaman aşımına uğradı ve tüm dava kapatıldı. Bu olay sonrası sivil toplum kuruluşlarının ve partilerin ‘insanlık suçlarında zaman aşımının kaldırılması’ talebinde bulunması üzerine mahkeme başkanı, ‘İnsanlık suçunda zaman aşımı olmaz ama bu suçu işleyenler kamu görevlisi değil sivil oldukları için davanın düşmesine karar verilmiştir’ şeklinde açıklama yaptı.

27. yılında, Sivas Katliamı’nda yaşamını yitirenleri saygıyla anarken, katliamın sorumlu merci olarak devleti ve bütün tetikçilerini nefretle kınıyoruz.”

Bu haber 321 kere okundu
  • Bu haberi paylaşın:
UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik ve tamamı büyük harfle yazılan yorumlar onaylanmamaktadır.
Kategorisindeki Diğer Haberler
Demokratik Alevi Dernekleri (DAD), 4. Olağan Genel Merkez Kongresi’ni Dersi..