Lütfen bekleyin..
Munzur Haber / Savcılık, Aleviliğe Hakareti Kovuşturmaya Gerek Görmedi

Savcılık, Aleviliğe Hakareti Kovuşturmaya Gerek Görmedi

18 Haziran 2020, 20:19

Arnavutköy’de Cumhuriyet Ortaokulunda ücretli din kültürü ve ahlak bilgisi öğretmeninin, “Alevilerin yemeği yenmez” sözleri ilgili Arnavutköy Cemevi yöneticileri öğretmen hakkında Gaziosmanpaşa Cumhuriyet Savcılığı’na suç duyurusunda bulunmuştu. Ancak savcılık suç unsuru oluşmadığı gerekçesiyle “kovuşturmaya yer olmadığına karar verdi.

İstanbul’da 2018 yılında Arnavutköy ilçesinde bulunan Cumhuriyet Ortaokulunda ücretli din kültürü ve ahlak bilgisi öğretmeni olarak görev yapan G.B. derste “Alevilerin Hz. Peygamber efendimizi sevemediğini” konu almış ve devamında “Alevilerin yemeği yenmez” diyerek Alevilere hakaret etmişti.

Arnavutköy Cemevi yönetimi, 8 Ekim 2018 yılında öğretmen hakkından İstanbul Gaziosmanpaşa Cumhuriyet Savcılığı’na suç duyurusunda bulunmuştu.

SAVCILIK GEREKÇESİ

Gaziosmanpaşa Başsavcılığı ise kovuşturmaya yer olmadığına dair karar verdi. Başsavcılık gerekçesinde şunları savundu:

“‘Birinci ve ikinci husus, halkın sosyal sınıf, ırk, dini, mezhep veya bölge bakımından farklı özelliklere sahip bir kesimini diğer kesimi aleyhine kine ve düşmanlığı’ ‘alenen tahrik’ olduğu, şüpheli üzerine atılı suç bakımından aleniyet unsurunun bu bakımından gerçekleşmediği,

Üçüncü husus ise birinci ve ikinci hususta belirtilen hareketin ”bu nedenle kamu güvenliği açısından açık ve yakın bir tehlikenin ortaya çıkmasını’ gerektirmesi gerektiği, bu nedenle şüphelinin eyleminin bu sonuca yol açmadığı,

TCK 216/2 maddesinde düzenlenen suç bakımından ise şüphelinin eyleminin gerçekleştirdiği yer bakımından aleniyet unsurunu oluşturmadığı,

Cumhuriyet Başsavcılığımızca yürütülen soruşturmada müştekinin şikayet dilekçesi, tanık ifadeleri, şüphelinin savunması ile dosya kapsamı ve toplanan deliller birlikte değerlendirildiğinde şüphelinin üzerine atılı suçun yasal unsurlarının oluşmadığı anlaşılmış olmakla, olayla ilgili olarak kamu adına KOVUŞTURMAYA YER OLMADIĞINA karar verildi.”

ARNAVUTKÖY CEMEVİ BAŞKANI: BU OLAYIN PEŞİNİ BIRAKMAYACAĞIZ!

Arnavutköy Cemevi Başkanı Yüksel Yılmaz, savcılığın bu kararına tepki gösterdi.

Yılmaz, “Bugün öğrendik ki Alevilere hakaret etmek suç değil. Biz yılmayacağız, mücadelemize devam edeceğiz. Bir üst mahkemeye başvuracağız” dedi. Yılmaz, bu olayın peşini bırakmayacaklarını belirterek, “Bu davanın bu hale gelmesinde, solcuyum, sosyal demokratım diye siyaset yapanlar bu davaya sahip çıkmadılar. Bugün bize hakaret edildi, yarın onlara hakaret edilmeyeceğinin garantisi yok. Alevi kurumları büyük hizmetler yapıyorlar ama bu davaya sahip çıkmadılar. Üzülüyorum. Alevilere küfretmekle tüm topluma hakaret edilmiştir”  diye konuştu.

PİRHA/iSTANBUL

Bu haber 376 kere okundu
  • Bu haberi paylaşın:
UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik ve tamamı büyük harfle yazılan yorumlar onaylanmamaktadır.
Kategorisindeki Diğer Haberler
Demokratik Alevi Dernekleri (DAD), 4. Olağan Genel Merkez Kongresi’ni Dersi..