Lütfen bekleyin..
Munzur Haber / DAD, Çorum katliamında yaşamını yitirenleri andı

DAD, Çorum katliamında yaşamını yitirenleri andı

27 Mayıs 2020, 20:26

“Çorum Katliamı 1980 yılının Mayıs ayında başlayıp Temmuz ayına kadar devam eden ve Alevi kırımına dönüşen bir katliamdır. Çorum’da katledilen canlarımızı saygıyla anıyoruz. Hakk aşkına, Hakk’a yürüyen canlar için özümüz dardadır”

Demokratik Alevi Dernekleri (DAD) Ankara Şubesi Çorum Katliamı’na ilişkin yazılı açıklama yaparak katliamın 40. yılında yaşamını yitirenleri andı.

27 Mayıs 1980’de “Kana kan intikam-kanımız aksa da zafer İslamın” sloganlarıyla Çorum’da başlayan saldırılara devletin göz yumduğu belirtilen açıklamada “Sürekli kargaşanın yaşandığı Çorum’da 1 Temmuz’a kadar yer yer saldırılara çatışarak direnerek cevap veren Çorum halkı ve sol güçler 2 Temmuz’daki sokağa çıkma yasağına kadar direnmiştir. 2 Temmuz’da sokağa çıkma yasağına rağmen sivil faşistler sokakta istedikleri gibi hareket edip önceden belirledikleri Alevilerin ve sol görüşlü kişilerin evlerine girip canlarımızı katletmişlerdir” denildi.

57 kişinin hayatını kaybettiği, 300 kişininse yaralandığı olayların Alevi kırımı olduğuna dikkat çekilen açıklamada şunlar belirtildi: “1980 yılında Çorum’da yaşananlar düpedüz devlet gözetiminde bir katliamdır. 1980 yılının Mayıs ayında başlayıp Temmuz ayına kadar devam eden ve Alevi kırımına dönüşen bir katliamdır.

Her Alevi katliamda olduğu gibi Çorum Katliamı’nda da inançsal, fiziksel, kültürel, ekonomik soykırım sürecine tabi tutularak yaşam alanlarından kopartılan Aleviler sığındıkları yerlerde inançlarından, dillerinden, kültürlerinden uzaklaştırılıp kaba bir asimilasyon sürecine itilmişlerdir. Her katliam sonrası Aleviler hem canlarını hem mallarını hem de inançlarını kaybetmeyle yüz yüze kalmışlardır. Devlet her katliam sonrasında olduğu gibi demografik yapıyla oynamış. Türk İslam sentezi çerçevesinde Sünnileştirme projesini hayata geçirmiştir. Çorum’ da Ortaca, Maraş, Sivas ve Malatya'da olduğu gibi Alevilerden arındırılmaya çalışmıştır.

Çorum'da katledilen canlarımızı, katliamın 40. yılında saygıyla anıyoruz. Hakk aşkına, Hakk’a yürüyen canlar için özümüz dardadır.”

Bu haber 336 kere okundu
  • Bu haberi paylaşın:
UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik ve tamamı büyük harfle yazılan yorumlar onaylanmamaktadır.
Kategorisindeki Diğer Haberler
Demokratik Alevi Dernekleri (DAD), 4. Olağan Genel Merkez Kongresi’ni Dersi..