Lütfen bekleyin..
Munzur Haber / "Dersim hala soykırım kıskacında"

"Dersim hala soykırım kıskacında"

20 Kasım 2019, 09:19

Seyid Rıza ve arkadaşları idam edilişlerinin 82. yıldönümünde Almanya’nın Bischfosheim ile Stuttgart kentlerinde anıldı.

Bischofsheim kentinde Dersim İnşa Kongresi (DİK) tarafından Global Salon’da düzenlenen anmaya Demokratik Alevi Federasyonu (FEDA), Maraş Demokratik Dernekler Federasyonu (MARDEF), Platforma Kurdên Anatolia Navîn (PKAN), Varto Der Rhein Main e.V ve Kızıl Irmak Kültür Derneği destek verdi. Pir Hüseyin Bildik’in gulbanglarla uyandırdığı delil (çıra yakma) ile başlayan anmada sanatçı Zarife Can Eser yaktığı ağıtla Seyid Rıza ile Dersim soykırımında yaşamını yitirenleri andı. Heykeltraş Doğan Demir, Seyid Rıza heykelinin açılışını gerçekleşti.

DİK Eşbaşkanı Hülya Yer yaptığı konuşmada “82 yıl önce Dersim’de bir soykırım yaşandı. Pir Seyid Rıza ve yol arkadaşları idam edildi. Bugün mezarları dahi yok” dedi. DİK Yönetim Kurulu Üyesi Hayri Ateş ise Dersim’in kültürel soykırımla yüz yüze olduğuna dikkat çekerek, “Dersim halkı iç Dersim’e sıkıştırılarak; üniversitesiyle, okullarıyla, camisiyle, karakoluyla Dersim yok edilmek isteniyor” diye konuştu.

Sanatçılar Lale Koçgün, Dilan Top, Erkan Top’un yaktığı ağıtlara Ali Erel ve Yasemin Fil eşlik ettiler. Ardından Dersim Tertelesi’ne ilişkin sinevizyon gösterimi yapıldı ve lokmalar ikram edildi.

Anmada ayrıca Ferhat Tunç’un hazırladığı ve 2013 yılında Qemere Hesen Mağarası’nda yaptığı incelemelerinin de bulunduğu “Kara Gün” videosu gösterildi. Dersim Tertelesi’nin yarattığı tahribata dikkat çeken sanatçı Tunç, katledilenler anısına bir ağıt yaktı. FEDA adına konuşan Şahin Polat, Varto Der Eşbaşkanı Fatma Güneşer ile MARDEF Eşaşkanı Aziz Tunç’un da birer konuşma yaptığı anmanın sonunda Yıldız Aslan bir ağıt yakarken Sanatçı Hasan Sağlam deyişler okudu.

Stuttgart’ta anma

Almanya’nın Stuttgart kentinde ise Dersim Soykırım Karşıtı Derneği ve Dersim İnşa Kongresi’nin düzenlediği AGİF, LAKM, Stuttgart DKTM, MARDEF, Becekli-Göktepe Derneği’nin desteğiyle Stuttgart Schlossplatz (Kobane)meydanında bir anma yapıldı.

Ardından Becekli-Göktepe Derneğinde yapılan anmaya konuşmacı olarak katılan yazar Hüseyin Ayrılmaz Dersim’de gerçekleşen katliamın boyutları ve günümüze kadar nasıl devam ettirildiği üzerine konuştu.

Katliam tanıklarının da konuştuğu anma Güney Yıldız’ın seslendirdiği ağıtlarla son buldu.

kaynak; Ö.Politika

Bu haber 470 kere okundu
  • Bu haberi paylaşın:
UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik ve tamamı büyük harfle yazılan yorumlar onaylanmamaktadır.
Kategorisindeki Diğer Haberler
Etnik, dini, sosyo-politik kimliği ve doğasıyla tarihsel özgünlüğü olan Der..