Lütfen bekleyin..
Munzur Haber / Maraş’ta resmen provokasyon: Ülkücülerden Alevilik paneli

Maraş’ta resmen provokasyon: Ülkücülerden Alevilik paneli

09 Kasım 2019, 08:51

Türk Ocakları, Maraş’ta bu akşam ‘Türk inanç coğrafyası ve Anadolu Aleviliğinde K. Maraş örneği’ adıyla bir panel gerçekleştirecek. Faşist güçler tarafından yapılan Maraş Katliamı’nın 41. yılı yaklaşırken, bu isimle bir panel düzenlenmesi Alevilerin tepkisini çekti. Yurttaşlar, bu panelin masum olmadığında hemfikir.

Türk Ocakları K. Maraş Şubesi, ‘Türk inanç coğrafyası ve Anadolu Aleviliğinde K. Maraş örneği’ adıyla bir panel düzenliyor. Bu akşam saat 19.30’da Maraş Barosu salonunda başlayacak panelde konuşmacılar, Sütçü İmam Üniversitesi İlahiyat Fakültesinde öğretim üyesi Doç. Dr. Hamza Karaoğlan, Maraş Eczacılar Odası Başkanı, aynı zamanda AKP milletvekili aday adayı Dr. B. Murat Aras, Kamu görevlisi Tarihçi Selami Özaktürk.

Konuşmacıların hiç biri Alevi değil. Sadece panelin yöneticisi Av. Ahmet Babaoğlu ‘Alevi’ kökenli.

Maraş’ta 19-26 Aralık 1978’de Alevi oldukları için 111 kişinin katledilmesinin üzerinden 41 yıl geçti. Katliamın yıldönümü yaklaşırken, Alevileri katleden zihniyet, düzenledikleri panelde Aleviler olmadan Aleviliği Türklük üzerinden anlatma çabasındalar.

Kürt Alevilerin yaşadığı Maraş’ta, 41 yıl önce faşistler, “Alevilere ölüm” diyerek komşularını bile katletmişti.

Şimdi ise bu katliamı görmezden gelerek, hem Aleviler olmadan, “Anadolu Aleviliğinde K. Maraş örneği” adı altında panel düzenlenerek resmen provokasyon yapılıyor.

111 insanın sırf Alevi oldukları için vahşice katledildiği Maraş’ta Aleviliğin konu edildiği bu panele daha yapılmadan Aleviler sosyal medyadan tepki gösterdi.

Türk Ocaklarının kuruluş misyonunun belli olduğunu belirten bazı yurttaşlar, “Alevilerin suyu mu çıkmış Türk Ocakları organize ediyor” diye sordu.

“ALEVİLERİ TÜRK İSLAM İDEOLOJİSİNE BAĞLAMA FAALİYETİ”

Eski Demokratik Alevi Federasyonu (FEDA) Eş Başkanı Ali Köylüce de “Bu paneldeki konuşmacıların Alevilik ve Aleviler ile ne tür bir uzmanlık çalışması var? Toplumsal barış önemli. Fakat gerçekleri dile getirerek,  doğru temsiliyet ortamında, farklılıkların kabulü ve tolerans kültürünü geliştirerek olabilir.
Türk Ocakları gibi bir kuruluşun sosyal, kültürel ve politik kimliği belli. Alevi kurum veya araştırmacılarının olmadığı bir platformda, Aleviliğin doğru anlatılması mümkün değildir. Bu tip organizasyonlar, Alevileri Türk İslam ideolojisine bağlama faaliyetidir. Masumane bir çalışma değildir.
Bölge insanı olarak bunu belirtmek istiyorum” dedi.

“MASUM BİR ETKİNLİK DEĞİL”

Hüseyin Satı adlı Alevi yurttaş ise, “Türk İnanç Coğrafyası ve Anadolu Aleviliğinde Kahramanmaraş Örneği” olarak ifade edilen bu etkinliği, masum bir etkinlik olarak görmek doğru değildir” dedi.

Satı şöyle devam etti:

“Bu ilginç “panelin” cuma günü düzenlenmiş olmasının katliamcı zihniyetin ve ortamın diri tutulmasına hizmet edileceğini düşünmek, ne abartıdır ve ne de kuru bir iddiadır. Adından, katılımcısına kadar bu etkinliğin, asimilasyoncu politikaların kontra bir biçimi olarak tasarlandığı ve planlandığı görülmektedir. Öncelikle tam da büyük bir Kürt- Türk Alevi ve devrimci/yurtsever katliamının yaşandığı Maraş gibi bir şehirde ve katliamın yıl dönümünün yaklaştığı bu günlerde, eğer Alevilik tartışılacaksa, bu katliam yaşanmamış gibi bir Alevilik tartışması yapılamaz. Maraş’ta ve her yerde Maraş Katliamı ve diğer katliamların tamamı mahkûm edilmeden, katliamcı politika ve uygulamaların karşısında durulmadan Aleviliği tartışmak, Alevilik inancını çarpıtmaya ve asimile etmeye hizmet etmekten daha fazlası değildir.

Öte yanda, çok sayıda inanç önderinin, Alevi aydınının ve kurum yöneticisinin olduğu Maraş gibi bir şehirde, Alevi inanç önderlerinin, Alevi kurum yöneticilerinin ve Alevi aydınlarının olmadığı bir Alevi etkinliğinin, Alevilerin hayrına olmayacağı çok açıktır.”

PİRHA/İSTANBUL

Bu haber 755 kere okundu
  • Bu haberi paylaşın:
UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik ve tamamı büyük harfle yazılan yorumlar onaylanmamaktadır.
Kategorisindeki Diğer Haberler
Demokratik Alevi Dernekleri (DAD), 4. Olağan Genel Merkez Kongresi’ni Dersi..