Lütfen bekleyin..
Munzur Haber / Munzur Vadisi Milli Parkı'nda planlanan baraj ve HES'ler için keşif kararı

Munzur Vadisi Milli Parkı'nda planlanan baraj ve HES'ler için keşif kararı

24 Ekim 2019, 11:42

Dersim’de Munzur Vadisi Milli Park'ında yapılması planlanan Konaktepe barajları ve hidroelektrik santrali için açılan iptal davasında mahkeme keşif yapılmasına karar verdi.

DHA’nın haberine göre; Munzur Vadisi Milli Parkı içinde yapılması planlanan Konaktepe 1 ve Konaktepe 2 Barajı ve Hidroelektrik (HES) projeleri için Tunceli Barosu tarafından açılan iptal davası, 16 Ekim günü Ankara 10'uncu İdare Mahkemesi'nde görüldü. Projelerin iptali için açılan davada, Ankara 10'uncu İdari Mahkemesi, Konaktepe 1 ve Konaktepe 2 baraj ve HES inşaatlarının yapılması planlanan Munzur Vadisi Milli Parkı'nda anlaşmazlığın çözümü için keşif ve bilirkişi incelemesi yaptırılması kararı alındı.

Davayı açan avukatlardan Özgür Ulaş Kaplan, “Ankara 3'üncü İdare Mahkemesi yakın zamanda Munzur Vadisi Milli Parkı içinde yapılması planlanan 4 baraj ve HES projesinde biri olan Kaletepe Barajı ve HES projesini tümden iptal etmişti. Biz bu hukuk sürecini 2010 yılında başlatmıştık. Munzur Vadisi içinde yapılması planlanan 4 HES ve baraj projesinin hukuki dayanağının olmadığını belirterek iptal istemiştik. Yakın zamanda Munzur Vadisi'nde yapılacak keşif sonrası mahkemenin bu iki baraj ve HES projesini de tümden iptal edeceğini düşünüyoruz" dedi.

"HUKUK GÜVENLİĞİ AÇISINDAN ENDİŞE VERİCİ"

Konuya ilişkin Evrensel'e konuşan Dersim Kültürel ve Doğal Mirası Koruma Girişimi Sözcüsü Av. Barış Yıldırım, alınan keşif kararının hukuka aykırı ve hukuk güvenliği bakımından endişe verici olduğunu söyledi. Yıldırım, şunları söyledi:
"Anılan Baraj Projesi’nin lisansı Danıştay 13. Dairesi tarafından iptal edilmiş, bilahare iptal kararı Danıştay İdari Dava Daireleri Kurulu tarafından onaylanmıştır. Anılan hukuksal süreç içerisinde Munzur Vadisi Milli Parkı'nda Baraj ve HES yapımına onay veren Çevre ve Orman Bakanlığıının Üstün Kamu Yararı Kararı da Konaktepe Elektrik Üretim A.Ş.’nin de bizzat müdahil olduğu davada yine Danıştay kararı üzerine Ankara 3. İdare Mahkemesi tarafından İptal edilmiştir. Keza Konaktepe Barajı ve Konaktepe HES I-Konaktepe HES II için Bakanlar Kurulu’nca alınan Acele Kamulaştırma Kararı da Danıştay 6. Dairesi tarafından iptal edilmiştir. Anılan iptal kararı da Danıştay İdari Dava Daireleri Kurulu tarafından onaylanmıştır. Anayasa’nın 138. Maddesi uyarınca anılan kararlar Yasama, Yürütme ve İdare makamlarını bağlayıcıdır. Nitekim; Ankara 3. İdare Mahkemesi geçen hafta açıklanan kararında Munzur Vadisi’ne yönelik Baraj Projelerine dair alınan Üstün Kamu Yararı kararı daha evvelden açtığımız davada iptal edildiğinden Munzur Vadisi Milli Parkı’nda baraj inşa edilemeyeceğini tekrar teyit etti."

Bu haber 338 kere okundu
  • Bu haberi paylaşın:
UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik ve tamamı büyük harfle yazılan yorumlar onaylanmamaktadır.
Kategorisindeki Diğer Haberler
Etnik, dini, sosyo-politik kimliği ve doğasıyla tarihsel özgünlüğü olan Der..