Lütfen bekleyin..
Munzur Haber / Dersim’de ‘Munzur Projeleri: Ekoloji ve Kültür Konferansı’ gerçekleşti

Dersim’de ‘Munzur Projeleri: Ekoloji ve Kültür Konferansı’ gerçekleşti

06 Ekim 2019, 11:32

Dersim’deki ekoloji ve kültür konferansında, ‘Birinci doğa ve yedinci kıta, Doğu Karadeniz’de ekolojik yıkım ve kültürel etkiler, Dersim inanç sisteminin ekoloji mücadelesindeki yeri, Dersim kültürel ve doğal mirası sorunları, çözümler ve mücadele’ konuları ele alındı.

Dersim’de ‘Munzur Projeleri: Ekoloji ve Kültür Konferansı’ gerçekleşti. Belediye konferans salonunda gerçekleşen etkinliğe akademisyen Tayfun Atay, HDP Ekoloji Komisyonu üyesi Cemil Aksu, avukatlar Ümit Altaş ve Barış Yıldırım konuşmacı olarak katıldı. Konferansın moderatörlüğünü ise Av. Sennur Bayboğa ve Akademisyen Bülent Bilmez yaptı.

Munzur Akademi Kültür Sanat Derneği’nin düzenlediği konferansa izleyici olarak siyasi parti ve kurum temsilcileri, sanatçılar, Alevi pir ve anaları, Belediye Başkanı Fatih Maçoğlu ve çok sayıda yurttaş katılım gösterdi.

DOĞU KARADENİZ’DE EKOLOJİK YIKIM VE DİRENİŞ

Akademisyen Tayfun Atay, ‘Birinci doğa ve yedinci kıta’ sunumunu gerçekleştirdi. Atay, ekoloji alanında verilen mücadelelerden örnekler vererek toplumun umudu öldürmediği noktada olduğunu belirtti. Atay, kültürel pratiği ortaya koyacak insanların her daim var olacağını söyledi.

HDP Ekoloji Komisyonu üyesi Cemil Aksu ise Doğu Karadeniz’de yaşanan ekolojik yıkımları ve bu yıkıma karşı verilen mücadeleyi aktardı. Dersim’de de ekolojik yıkımın etkisine değinen Aksu, ekoloji alanındaki mücadeleye ilişkin şunları kaydetti:

“Karadeniz için öngörülen enerji yatırımı ve turizm planları vardı. Enerji sektöründe özel şirketlere açılmasıyla beraber Karadeniz’in her vadisinde önemli çevre direnişine sahne oldu. 2005’ten 2012’lere kadar şantiyelere karşı direniş gelişti. Yaygın turizm, HES ve baraj projeleri yapıldı. Sadece şirketlerin değil yaşayan kişilerin özel tur vs siyaseti uygulandı. İktidarın Karadeniz’i turizm cenneti yapma planları proje olarak yaşandı.”

“ALEVİLER İÇİN DAĞ, TAŞ, SU KUTSALDIR”

‘Dersim inanç sisteminin ekoloji mücadelesindeki yeri’ konusunda aktarımlarda bulunan Av. Ümit Altaş, Dersim’de ekoloji alanındaki mücadeleyi inançtan ayrı tutmamak gerektiğinin altını çizerek doğaya sadece hukuksal yönden değil inanç sistemine uygun yaklaşıldığını belirtti. Altaş, Dersim coğrafyasında her şeyden önce dağın, taşın, suyun kutsal olmasıyla ekolojik yıkıma karşı mücadelenin sürmesi gerektiğini savundu.

“OVACIK’TA SU ANALİZİNDE ÖLDÜRÜCÜ BAKTERİ SAPTANDI”

‘Dersim kültürel ve doğal mirası sorunları, çözümler ve mücadele’ konusunda aktarımlarda bulunan Av. Barış Yıldırım, Dersim’de gelişen baraj ve HES projeleri ve buna karşı açılan davalara örnekler verdi.

Yıldırım, atık su arıtma ve katı atık bertaraf tesisinin önemine değinerek “Ovacık’ta 3 köyde yapılan su analizinde bakteri saptanmış; menenjit, veba, kolera gibi hastalıklara yol açabilen öldürücü bir bakteri. Geçtiğimiz yıllarda Pülümür Çayı’na hayvansal gübreler akıtılmış, yüzlerce dağ keçisi telef oldu. Dersim önemli bir saha. Bizim burayı korumamız için; hukuk bizim için sıçramaktır, Anayasa çevreyi koruma yükümlülüğü veriyor. Hukukla demokratik mücadele birbirlerini tamamlayan olgular” ifadelerini kullandı.

Yıldırım, Munzur Vadisi Milli Parkı’nın ekolojik değerlerini aktararak yasal mevzuatlara göre işleyiş için bilgiler verdi.

Konferans, katılımcılarla yapılan soru cevap ile sona erdi.

PİRHA/DERSİM

Bu haber 381 kere okundu
  • Bu haberi paylaşın:
UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik ve tamamı büyük harfle yazılan yorumlar onaylanmamaktadır.
Kategorisindeki Diğer Haberler
Etnik, dini, sosyo-politik kimliği ve doğasıyla tarihsel özgünlüğü olan Der..