Lütfen bekleyin..
Munzur Haber / "Alevilik zor döneminde; sorumlusu Alevi örgütleridir"

"Alevilik zor döneminde; sorumlusu Alevi örgütleridir"

28 Eylül 2019, 09:29

"Sünni-siyasi iktidar, tarih boyunca, kendimizi bildiğimizden beri hep bunu yaptı. Ortada farklı bir durum var mı? Hiçbir şey yok. Sürekli asimilasyon etmeye çalıştı, sürekli katliamlar yaptı. Yani Sünni merkezli siyasi otoritenin, Alevilerle ilişki kurması ya katliamlarla ya da asimilasyonla tezahür ediyor."

Prof. Dr. Bedriye Poyraz, geçtiğimiz günlerde Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş’ın Mersin Cemevini ve eski Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun, İstanbul’da Garip Dede Dergahı’nı ziyaretini yorumladı.

“ALEVİLİK ÇOK ZOR BİR DÖNEMEÇTEN GEÇİYOR”

Poyraz, “Sünni merkezli iktidarların, Alevilerle ilişki kurması ya katliamlarla ya da asimilasyonla tezahür ediyor” diyerek şu tespitte bulundu:

“Belki biraz sert olacak ama bu durum hiç şaşırtıcı değil. Sünni-siyasi iktidar, tarih boyunca, kendimizi bildiğimizden beri hep bunu yaptı. Ortada farklı bir durum var mı? Hiçbir şey yok. Sürekli asimilasyon etmeye çalıştı, sürekli katliamlar yaptı. Yani Sünni merkezli siyasi otoritenin, Alevilerle ilişki kurması ya katliamlarla ya da asimilasyonla tezahür ediyor. Korkulacak bir durum yok. Korkulması gereken aslında nedir biliyor musunuz? Aleviler kendilerinden korksunlar. Hiçbir dönemde belki de olmadığı kadar Alevi toplumu Aleviliğe bu kadar zarar vermemiştir. Böylesi bir duruma gelindi.

Durum Osmanlı’da da böyleydi Cumhuriyet döneminde de böyle. Alevi toplumu, siyasi iktidardan hiçbir zaman iyi niyetli bir şey görmedi. En iyi ihtimal, sadece Alevi olduğunu söylemeden yaşamak. Alevi olduğunu söylemeyeceksin, ancak öyle hayatta kalabilirsin, bir takım işlere girebilirsin. Şimdi artık o işlere girmek de mümkün değil. Peki Aleviliğe bir şey oldu mu? Olmadı.”

“ALEVİLİK ASİMİLASYONA KARŞI ÇOK DONANIMLI VE DENEYİMLİ” 

Poyraz’ın eleştiri odaklarından birisi de Alevi örgütleri oldu. Aleviliğin çok zor bir dönemeçten geçtiğini söyleyen Poyraz, şunları söyledi:

“Bunu kimler, kaç kişi, hangimiz fark ediyor bilmiyorum ama Alevilik şu an zor ve sıkıntılı bir dönem içerisinde. Bunun sorumlusu da öncelikle Alevi örgütleridir. Dolayısıyla ‘baltanın sapı ağaçtan’ meselesi söz konusu. O nedenle ben siyasi iktidarın, devletin asimilasyon politikalarına, yöntemlerine, çabalarına, çalışmalarına şaşırmıyorum ve korkmuyorum. Önemsemiyorum da. Çünkü buna karşı Alevi toplumu ve Alevilik çok donanımlı, deneyimli. Bunu çokça becermiş ve başarmış bir yol Alevilik. Karamsar olmayalım. Yol gerçekten büyük bir yol ve tarih çok büyük bir tarih. Alevi tarihi katliamlar tarihi. Mücadele etme, hayatta kalma biçimi gerçekten çok büyük bir tarih. Dolayısıyla yine de inanıyorum ki bir biçimde yolunu bulacaktır ve sağlıklı bir şekilde devam edecektir.”

“ALEVİLİĞİN BATINİ TARAFINI HİÇ ANLAMAMIŞ AMA POSTA OTURUYOR”

“Aleviliğin ne olduğuna dair çok yanlış tartışmalar yürütülüyor” diyen Bedriye Poyraz’ın Alevi önderlerine de eleştirisi oldu. “Asıl sıkıntı toplumun içinde” diyen Akademisyen Poyraz, “Birçok dede dinledim. Aleviliğin batıni tarafını hiç anlamamış ama posta oturuyor ve Alevilikle ilgili demeçler veriyor. Bunlar olabilir ama aynı zamanda bir taraftan da karar mekanizmasındalar ve Aleviliğin geleceğini belirliyorlar. Asıl sıkıntılı olan durum burada. Yani sıkıntı Alevi toplumunun içinde. Dışarıda değişen bir şey yok.”

Pirhaber

Bu haber 357 kere okundu
  • Bu haberi paylaşın:
UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik ve tamamı büyük harfle yazılan yorumlar onaylanmamaktadır.
Kategorisindeki Diğer Haberler
Demokratik Alevi Dernekleri (DAD), 4. Olağan Genel Merkez Kongresi’ni Dersi..