Lütfen bekleyin..
Munzur Haber / Diyanetin Avrupa’ya 111 Alevi uzmanı göndermesine Alevilerden tepki

Diyanetin Avrupa’ya 111 Alevi uzmanı göndermesine Alevilerden tepki

24 Eylül 2019, 20:59

Türkiye’nin Berlin Büyükelçisi Ali Kemal Aydın’ın kamuoyunda gri dedeler olarak da bilinen 111 kişinin 8 Avrupa ve Balkan ülkesinde 54 farklı merkezde görevlendirildiğini açıklamasının ardından Avrupa’daki Alevilerden görevlendirmelere tepki geldi.

Türkiye’nin Berlin Büyükelçisi Ali Kemal Aydın, Alevilerin tepkisini çekecek bir açıklamada bulundu. Alevi alan uzmanı olarak adlandırdığı, kamuoyunda gri dedeler olarak da bilinen 111 kişinin 8 Avrupa ve Balkan ülkesinde 54 farklı merkezde görevlendirildiğini söyledi. Bu kişilerin, 28 Ekim’e kadar görev yapacakları belirtildi.

Avrupa’da bulunan Alevi inanç önderleri bu görevlendirmelere tepki gösterdi.

“ALEVİLER YOLLARINDA YÜRÜMEYE DEVAM EDECEKLER”

Uryan Xızır Ocağı mensubu Pir Mustafa Mısır devletin Alevilerin inancını ve direniş ruhunu yok etmek için elinden geleni yaptığını belirtti. Pir Mısır Diyanet’in Alevileri asimile politikalarını eleştirerek , “Hüseyin gibi dik duramayanlar bu asimilasyon politikalarına alet oluyor. Bugün hakkımızda fetva verenler islamın özü bizmişiz gibi söylemlerde bulunuyorlar. Diyanet işleri başkanı söylemişti, “tek bir ibadet yeri camidir, Aleviler de gelip orada ibadetlerini yapabilirler”demişti. Bizim öyle bir derdimiz yok. Biz cem olduğumuz yerde ibadetimizi yapabiliriz. Aleviler yol bildikleri yerde yollarında yürümeye devam ediyorlar” dedi.

“ALEVİ İNANCI ONLARI RAHATSIZ EDİYOR”

AABK Yol ve Erkan Kurulu Başkanı Cafer Kaplan ise bu görevlileri yollayarak Alevilerin kafalarını bulandırmak istediklerini kaydetti. Kaplan devamında şunları vurguladı:

“Sanki buradaki dedeler hizmet yürütemiyor gibi bir algı yaratmak istiyorlar. Diyanet yolluyordu, şimdi Kültür Bakanlığı yolluyor. Biz Aleviler uyanık olmak zorundayız. Bu insanları cemevilerine getirip hizmet yürütecek aşamaya getirmemeliyiz. Kurumsal yapımız içerisinde bunlara izin vermiyoruz.

Alevi değerlerini bugüne kadar getirdik, bu değerlerimizi asimile edilmesine izin vermeyeceğiz. Cemevleri toplumun gidip geldiği yerler olması onları kaygılandırdı. Alevi inancı onları rahatsız ediyor.

Alevi inancındaki bağlamızdan, semahımızdan tutunda bütün değerlerimizi inkar ediyorlar. Cemevlerimizi kültür evi olarak görmek istiyorlar. Diyanet şimdi cemevlerimizi ziyaret ediyor. Diyanet “ben gideyim orada görüneyim” görüntüsünü veriyor, cemevlerini kontrol altına almak istiyor. Bizi yok sayan insanların cemevlerine gelmesi bizi rahatsız ediyor.”

“MUAVİYE’NİN KARŞISINDA DURUYORUZ”

FEDA Pirler Kurulu Başkanı Pir Rıza Yağmur Alevi inancının evlerden, kentlere doğru yayıldığında iktidarla buluşmaya başladığını hatırlattı,  “Boşluk bırakılırsa, pir ile talip arasındaki ikrar bağı kurulamazsa muaviye taifesi bu boşluğu doldurmaya çalışır” dedi.

İktidarın yanında durmadıklarını kaydeden Yağmur sözlerine şöyle devam etti:

“Bizim kimsenin dinine imanına karıştığımız yok.İktidarın yanında durmuyoruz. Din adamları iktidarın yanında durmaz, din adamları tanrı ile insan arasında insani bir bağ kurar. Alevilerin son yıllarda kalan boşluğunu doldurmaya çalışıyorlar. Hak ve hakikatin yolunda, yola erkana verdiğimiz sözde durarak muaviyenin karşısında duruyoruz. 111 kişi gelip, 1 tane bile Alevi onların karşısında dara duruyorsa iki elimiz yakalarında olacaktır.”

Pirhaber

Bu haber 446 kere okundu
  • Bu haberi paylaşın:
UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik ve tamamı büyük harfle yazılan yorumlar onaylanmamaktadır.
Kategorisindeki Diğer Haberler
Demokratik Alevi Dernekleri (DAD), 4. Olağan Genel Merkez Kongresi’ni Dersi..