Lütfen bekleyin..
Munzur Haber / Aleviler Avrupa’da konsolosluklar önüne siyah çelenk bıraktı

Aleviler Avrupa’da konsolosluklar önüne siyah çelenk bıraktı

24 Ağustos 2019, 08:24

Avrupa Alevi Birlikleri Konfederasyonu (AABK) HDP’li belediyelere atanan kayyımları protesto etmek için Avrupa’daki Türk Konsoloslukları önüne siyah çelenk bıraktı.

HDP’li belediyelere yönelik gasp Avrupa’da eylemlerle protesto edilmeye devam edilirken, Avrupa Alevi Birlikleri Konfederasyonu’nun (AABK) çağrısıyla da dün Türk konsoloslukları önünde eylemler organize edildi. “Halkın iradesini haramilere teslim etmeyeceğiz” Aleviler, dün saat 11.00’de eş zamanlı olarak Avrupa’daki Türk konsoloslukları önüne siyah çelenk bıraktı. Türkiyeli sol güçler ve Kürdistanlılar da eylemde yerini aldı.

‘Amed’e bin selam olsun’

Almanya’nın başkenti Berlin’de Türk Büyükelçiliği önünde kitlesel bir eylem organize edildi. Berlin Cemevi ikinci başkanı Yemlihan Koç, AABK’nin basın açıklamasını okuyarak “Kayyumu Alevi toplumu olarak kabul etmiyoruz. Tüm demokrasi güçleriyle el ele vererek, tek adam rejiminin baskıları karşısında asla boyun eğmeyeceğiz. Diz çökmeyeceğiz. Belediye başkanlarının derhal görevlerine iade edilmesi talebimizi yineliyoruz” dedi. Sol Parti Milletvekili Hakan Taş Almanca ve Türkçe yaptığı konuşmasında belediyeleri gaspının bir darbe olduğunun altını çizerek, “Bu hukuksuz uygulamayı Berlin Büyükelçiliği önünde şiddetle protesto ediyoruz” dedi.

HDK Berlin Brandenburg adına Seher Yeter ise “Biz irademizden vazgeçmeyeceğiz, irade halkların iradesidir. İrademize dokunmayın. Amed’e bin selam olsun” mesajı verdi.

Mainz’da Türk konsolosluğu önüne siyah çelenk bırakıldı. Worms Cemevi Başkanı ve Rheinland Pfalz Bölge Yönetimi üyesi İrfan Kandemir tarafından açıklama yapılarak, kayyum gaspına tepki gösterildi.

Düsseldorf Türk konsolosluğu önünde AABF bayraklarıyla bir araya gelen grup da kayyum gaspını protesto etti. Ortak açıklamayı AABF yöneticisi Mesut Kabakçı okudu. Burada bir konuşma yapan AABK Genel Başkanı Hüseyin Mat, kimseden korkularının olmadığını belirterek, Alevilerin tarihi boyunca mazlumun yanında olduğunu belirtti, Kürt  halkına yapılan her türlü haksızlığın Alevilere de yapıldığını kaydetti.

Hamburg Türk konsolosluğu önünde bir araya gelen Hamburg Alevi Toplumu bileşenleri, kayyum atamalarını protesto etti. HAKM Başkanı Cengiz Orhan, Erdoğan şahsında diktatörlük kurulduğunu belirterek tüm muhaliflerin tehdit altında olduğunu söyledi. FED-DEM adına konuşan Yavuz Fersoğlu ise kayyum politikalarına boyun eğilmeyeceğini söyledi. Konuşmalar ardından konsolosluk kapısına siyah çelenk bırakıldı.

Asla kabul etmeyeceğiz

Britanya Alevi Federasyonu yöneticileri ve üyeleri İngiltere’nin başkenti Londra’da bulunan büyükelçilik önüne siyah çelenk bıraktı. Üzerinde “Halkın iradesi kayyım ile teslim alınamaz” yazılı siyah çelengi  büyükelçilik önüne bırakıldı. BAF adına açıklamayı okuyan Dilek İncedal ve Hasan Bölüce kayyumun halk iradesinin gasp edilmesi olduğunu ifade ettiler.

Avusturya’nın başkenti Viyana, Almanya’nın Münih kenti ile Fransa’nın Marsilya kentinde de konsolosluklar önüne çelenk bırakıldı. HDP bayraklarının taşındığı eylemde, kayyum protestolarına yönelik saldırılara dikkat çeken fotoğraflar da taşındı.

Bu haber 356 kere okundu
  • Bu haberi paylaşın:
UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik ve tamamı büyük harfle yazılan yorumlar onaylanmamaktadır.
Kategorisindeki Diğer Haberler
Demokratik Alevi Dernekleri (DAD), 4. Olağan Genel Merkez Kongresi’ni Dersi..