Lütfen bekleyin..
Munzur Haber / Alevi kurumları ortak taleplerini açıkladı.

Alevi kurumları ortak taleplerini açıkladı.

17 Ağustos 2019, 12:43

Alevi kurumları, Hacı Bektaş Veli anma etkinliklerine katıldıklarını belirterek ortak taleplerini açıkladı. Açıklamada, “Bu ülkede toplumsal bir barış devletin ana siyaseti, hedefi olmalıdır. Ekonomiden eğitime, sağlıktan kültüre bir ülkenin gelişmesi için halkının bir biri ile barışık yaşaması gerekir” denildi.

ALEVİ BEKTAŞİ FEDERASYONU, ALEVİ DERNEKLERİ FEDERASYONU, ALEVİ VAKIFLAR FEDERASYONU, AVRUPA ALEVİ BEKTAŞİ KONFEDERASYONU, DEMOKRATİK ALEVİ DERNEKLERİ, HACI BEKTAŞ VELİ ANADOLU KÜLTÜR VAKFI, PİR SULTAN ABDAL KÜLTÜR DERNEKLERİ, ALEVİ KÜLTÜR DERNEKLERİ; Hacı Bektaş Veli Anma etkinliklerinin ikinci gününde ortak taleplerini iletti.

 

Açıklamada şu ifadeler yer aldı:

“Bizler yüzyıllardır Alevi Bektaşi inancının; insanın gönlüne ulaşmanın, insanın ve Hakkın rızalığını kazanmanın, Hakk’a hizmet etmenin YOLU olduğuna inanırız.
Biz böyle aşk ile hizmet ederken, dünyayı güzelleştirmek isterken;/ zalime karşı mazlumu, /zulme karşı adaleti, /savaşa karşı barışı savunduğumuz için; /insanı sevmenin en büyük ibadet olduğuna inandığımız için; /yüzyıllardır ezilmiş horlanmış ve katliamlarla karşı karşıya kalmışız.
Tüm bu eziyetlere rağmen, Hünkar Hacı Bektaş Veli sultan gibi erenler, pirler, yolumuzun sevgi, insanlık ve barış üzerine kurulduğunu ve bu yolda hizmet etmeye devam etmemiz gerektiğini bize öğretmişlerdir.
Bizler Ulu Hünkarın bize gösterdiği yoldan; barış istemeye, kardeşlik istemeye, eşitlik istemeye, insanlığın huzur ve mutluluğunu istemeye devam edeceğiz.
Hünkar Hacı Bektaş Veli sultanımızın dediği gibi “erenlerin, pirlerin yolu hak yoludur” sözü hakkın sözüdür.
Burada bir kez daha ona talip olanların huzurunda ulu Hünkarı anarken; kurduğu, öğrettiği bu yolun, onun talipleri tarafından aşk ile sürdürüldüğünü, yaşatıldığını cümle alem bilmelidir.”

TOPLUMSAL BARIŞ İÇİN ORTAK TALEPLER

Açıklamada, “Toplumsal barışın kurulabilmesi için bu ülkeyi yönetenlerden, devletten Aleviler olarak taleplerimiz var” denilerek şunlar aktarıldı:

“- Alevi kimliğini, inancını, ibadetini ve ibadethanesi olan Cemevlerinin yasal statüsünü tanıyın;
– Alevilerin el konulan, işgal edilen inanç merkezleri,(-tekkeleri, dergahlarını ve belediyeler elinde bulunan cemevlerini-) iade edilmeli;
– Alevilerin yaşadıkları katliamlardan dolayı devlet hakikatlerle yüzleşmeli ve Alevi toplumundan özür dilemeli;
– Aleviler bu ülkede yaşayan tüm inanç ve kimliklerle aynı hakları istiyor, yasalar, kurum ve devlet olanaklarından eşit olarak yararlanmak istiyor. Aleviler devletin tüm kurum ve kuruluşlarında, her alanda ayrımcılığa uğramaktadır. Alevilerin uğradığı ayrımcılığa son verilmeli;
– Devlet inanç alanından elini çekmeli, demokratik, eşitlikçi, özgürlükçü bir anayasal süreç başlatmalı ve Alevilere eşit yurttaşlık hakkı tanınmalı,
– Avrupa İnsan Hakları Mahkeme kararları bir an önce uygulanmalı.
– Zorunlu din dersleri kaldırılmalı ve seçmeli hale getirilmeli.
– Okullarda, kurumlarda karşılaşılan nefret diline son verilmeli.
– Cezaevlerinde hak ve hukuk mücadelesi veren insanlarımızın bir an önce özgürlüklerine kavuşmalıdır.

Bunlarla birlikte;
– Tüm insanlık için kutsal sayılan (Munzur, Kaz dağları, Hasankeyf) ve doğa katliamlarına son verilmelidir.
– Alevilerin temsilcileri, Alevilerin kurdukları kurumlardır. Alevi sorununda muhatap da bu kurumlardır. Sahte muhataplar yaratmak Alevi sorununu çözmez.
Sözün özü;
– Alevi sorunu bir barış ve demokrasi sorunudur.”

Bu haber 355 kere okundu
  • Bu haberi paylaşın:
UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik ve tamamı büyük harfle yazılan yorumlar onaylanmamaktadır.
Kategorisindeki Diğer Haberler
Demokratik Alevi Dernekleri (DAD), 4. Olağan Genel Merkez Kongresi’ni Dersi..