Lütfen bekleyin..
Munzur Haber / ''Aleviler Çocuklarını yem etmemeli''

''Aleviler Çocuklarını yem etmemeli''

10 Ağustos 2019, 08:25

Alevi İmam Hatip Lisesi’ne tepki gösteren ADFE Genel Başkanı Celal Fırat, “Bu okul büyük bir proje. Bu proje FETÖ terör örgütünün Ankara Tuzluçayır’da yapmaya çalıştığı cami-cemevi projesi ile aynı düşünce kapsamında yapılan bir çalışmadır. Bu okul gerçek bir FETÖ projesidir” dedi.

Birçok kişinin Alevi asimilasyon politikası olarak değerlendirdiği Dosteli Yardım Eğitim ve Kültür Vakfı ile Milli Eğitim Bakanlığı’nın ortak projesi olan ve temeli 2015 yılında atılan Hacı Bektaş Veli Anadolu Proje Lisesi yeni eğitim öğretim dönemine hazır.

Pirha / Lisenin başına sorumlu dede olarak Alevi Dernekler Federasyonu’nun eski genel başkanı Zeynel Şahan getirilmişti.

Alevi kamuoyunda Alevi İmam Hatip Lisesi olarak da bilenen lise ile ilgili tartışmalar ve liseye tepkiler de devam ediyor. Alevi Dernekler Federasyonu (ADFE) Genel Başkanı Celal Fırat ile bu liseyle neyin amaçlandığını, bu lisenin geçmişteki cami-cemevi projesiyle benzerliğini ve Alevi kurumlarının bu liseyle ilgili ne tür çalışmalar yapacağını konuştuk.

“DEDELER OCAKTA YETİŞMELİ”

Alevilerin yıllardır zorunlu din dersine karşı mücadele ettiklerini ve bilimsel eğitimi savunduklarını hatırlatan Fırat, Alevi İmam Hatip Lisesi’nde bilimsel herhangi bir eğitim verileceğine inanmadığını ifade etti.

“Bugüne kadar Dosteli Vakfı başkanı ‘ben burada dede yetiştireceğim’ diyordu. Akabinde ‘dinine imanına bağlı Kur’an bilen kişiler yetiştireceğim’ diyor. Her gün bir şeyler söylüyorlar. Mantıksal olarak baktığımızda psikolojisi oturmayan bir grup var. Ellerinde üç beş kuruş para var, bu paralarla yanında çalıştırdıkları emekçiler gibi bizim çocukları da buralara çekebileceklerini düşünüyorlar. Alevilere tüccar gözüyle  bir bakış var” diyen Fırat, dedelerin ocakta Alevi ritüellerine göre yetiştirilmesini savunduklarını dile getirdi.

“OKUL İÇİNDE CEMEVİNİ DOĞRU BULMUYORUZ”

Okulun içerisinde yer alan cemevini doğru bulmadığını belirten Fırat, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Yarın öbür gün Türkiye’nin her bir yerinde mescitler çoğalacaktır ve daha sonra okulların içinde farklı farklı yapılar oluşacaktır. İl milli eğitim müdürlüklerinin ‘okul arsalarının içine nasıl cami yapabiliriz?’ gibi çalışmalarının olduğunu da biliyoruz. Bu anlamda baktığımızda bu okulun içinde tamamen farklı bir misyon var. Alevileri Selçuklu, Osmanlı ve Cumhuriyet döneminde bir yere entegre etmeye çalıştılar. Ancak bunu başaramadılar. Bugün ise bir okul yapılmış içine cemevi konulmuş. Burada Alevileri farklı bir yere yönlendirme gayreti var.”

“BU BİR FETÖ PROJESİ”

Alevi İmam Hatip Lisesi ile cami-cemevi projesi arasındaki benzerliğe dikkat çeken Fırat, “Bu okul büyük bir proje. Bu proje FETÖ terör örgütünün Ankara Tuzluçayır’da yapmaya çalıştığı cami-cemevi projesi ile aynı düşünce kapsamında yapılan bir çalışmadır. Bu okul gerçek bir FETÖ projesidir” dedi.

“KARMA EĞİTİMDEN YANAYIZ”

“Bu okulda Alevi çocuklarını yetiştireceğiz” söylemlerinin de farklı bir ayrıştırmaya hizmet ettiğine dikkat çeken Fırat, karma eğitimden yana olduklarını ve Türkiye’de yaşayan Alevi, Kürt, Türk, Ermeni, inanan, inanmayan herkesin ortak bir paydada buluşması gerektiğini kaydetti.

“BİREYSEL MENFAAT VE ÇIKAR”

ADFE eski genel başkanı Zeynel Şahan bu okula sorumlu dede olarak gitmesinin ardından kurum başkanlığından alınmıştı. Bunun göz ardı edilmemesi gerektiğini ifade eden Fırat, Zeynel Şahan’ın ADFE’nin bileşenlerinden olan Nurtepe Cemevi’nin başkanı olması konusunda ise şunları söyledi:

“Kısa bir süre içerisinde federasyonun iç çalışmaları olacak. Genel kurullarımız yaklaşıyor. Örgütlerimizle beraber oturup konuşacağız. Bu kesinlikle çok tartışılması gereken bir mesele. Nurtepe bölgesindeki çoğu insan bundan haberdar bile değil. Biz bütün Alevi kurumları Zeynel Şahan’a oraya gitmemesi için telkinlerde bulunduk, ama maalesef bireysel menfaat ve çıkar perspektifinde olduğundan  bizi dinlemedi. Zeynel dede topluma büyük hizmeti olan biriydi. Ancak demek ki bu hizmet de bir yere kadarmış. Zeynel dede, dede yetiştirecekse Nurtepe Cemevi’nde de yetiştirebilirdi. Daha öncede birçok çocuğumuzun dede olarak yetiştiğini de biliyoruz.”

“DEVLET KENDİ İNANÇ ÖNDERLERİNİ YETİŞTİRMEYİ AMAÇLIYOR”

Devletin bu okulda kendi Alevisini yetiştirmekten çok kendi inanç önderlerini yetiştirmeyi amaçladığını kaydeden Fırat, şunları belirtti:

“Daha önce Cem Vakfı gibi kurumlar da böyle bir eğitim verdi. Ancak onlar daha çok kendi cemevi bünyelerinde verdiler. Bu kadar ileri gitmemişlerdi. Yine bir Alevi kimliği vardı, topluma yönelik bir çalışması vardı. Şimdi Süzer Holding’in Alevilik üzerine bir çalışması var mı? Kendi çocuklarını bu okullara gönderiyorlar mı? Bu insanlara bunu söylemek lazım. 3-5 kuruş daha fazla para kazanmak için milletin çocuklarını götürüp hedef yapmamaları lazım. FETÖ terör örgütünün okullarında yetişenler şu an cezaevlerinde birilerinin militanı olmuşlar. Bunlar da kendi militanlarını yaratmaya gayret gösteriyorlar. Bu insanların bu ailelerin kimlerle işbirliği içinde olduğunu eskiden de bilirdik bugün de biliyoruz yarın da biliriz. Bu doğru bir mantık değil. Biz toplumumuzun, halkımızın bu süreçte çocuklarını yem etmemelerini arzuluyoruz.”

“BURADA BİR SAMİMİYETSİZLİK VAR”

Alevilerin geçmişte katliamlarla yok edilmek istendiğini şimdi ise bu yok etmenin farklı bir versiyonunun yaşandığını söyleyen Fırat, “Cemevlerimize ‘cümbüş evleri’ diyen her gün farklı farklı söylemlerle cemevlerimize ithamlarda bulunan bu zihniyet şimdi ne oldu da getirip bir lisenin içine cemevi koyma hakkını kendinde gördü? Bize ‘iyi niyetimizden ve samimiyetimizden yapıyoruz’ diyorlar. Burada bir iyi niyet olabilir ama samimiyetsizlik var. Bunu söyleyenler samimiyetsizler. Gelenek ve göreneklerimizi özgür bir şekilde yaşamak istediğimiz için bizi ötekileştirmek istediler. Kimi zaman geldi Şii misyonerleri önümüze koymaya gayret ettiler, kimi zaman içimizdeki çakma Alevileri koydular önümüze. Şimdi de baktılar olmadı toptan bir perspektifle, mantıkla ve zihniyetle ‘dede yetiştirelim cemevlerine gönderelim bu işi kökten çözelim’ diyorlar. Orada yetişen dedeler bizim cemevlerimizin kapısının önünden bile geçemez.”

ALEVİ KURUMLARININ LİSEYE YÖNELİK EYLEM PLANI

Liseye verilen tepkilerin yeterli olmadığını da değinen Fırat, bayramdan sonra Alevi kurumları olarak hükümet yetkilileri ile görüşmeler yapacaklarını ekledi. Tepkilerin artık söylemde kalmaması gerektiğine vurgu yaparak Eylül’ün ilk haftası okulun önünde binlerce insanın katılacağı büyük bir protesto eylemi düzenleyeceklerini ifade eden Fırat, “Tuzluçayır’daki cami-cemevi projesine karşı durduğumuzda bize karşı nasıl kalkan kurulduysa burada da kimlerin kalkan kuracağını merak ediyorum. Artık her şey netleşmeli. Biz tarafız. Laik, demokratik bir cumhuriyetten yana tarafız. Bütün insanların özgür bir biçimde kendi geleneklerini göreneklerini yaşadığı, renklerin ahenkle bir arada özgürlük olarak görüldüğü bir eğitimin tarafıyız.” dedi.

Bu haber 330 kere okundu
  • Bu haberi paylaşın:
UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik ve tamamı büyük harfle yazılan yorumlar onaylanmamaktadır.
Kategorisindeki Diğer Haberler
Etnik, dini, sosyo-politik kimliği ve doğasıyla tarihsel özgünlüğü olan Der..