Lütfen bekleyin..
Munzur Haber / Zini Gediği'nde katledilenler anıldı

Zini Gediği'nde katledilenler anıldı

10 Ağustos 2019, 08:13

Zini Gediği İnisiyatifi, 81. Yılında Zini Gediği Katliamı’nı protesto ederek, katledilen canları andı.

8 Ağustos 1938’de Erzincan’ın Munzur’a bakan dağlık bir köyünde, Surbahan ve çevre köylerden toplanan yaklaşık 100 köylü, saatlerce aç susuz yürütülerek “yasak bölge” ilan edilen Erzincan Zini Gediği’nde kurşuna dizildiler. Mezarları hiç olmadı; kurda kuşa yem olmak üzere o dağ başında toz ve toprak içerisinde öylece bırakıldılar.

Uzun yıllar boyunca Zini Gediği bölgesine gidilmesi yasaklandı, geride kalanlar yakınlarının kemiklerine sahip çıkamadı, yas hep devam etti.

Geride kalan aileler köyleri boşaltmak zorunda bırakıldı; Balıkesir ve Edirne başta olmak üzere hiç bilmedikleri, tanımadıkları batı illerine 10 yıl geri dönmemek şartı ile sürgüne gönderildiler.

“ORTADA DURAN KEMİKLER VİCDANIMIZI SIZLATMAKTA”

Zini Gediği İnisiyatifi Erzincan Zini Gediği’ne giderek, kurşuna dizilen canları andı. Bir açıklama yapan inisiyatif, şunları ifade etti:

“Hukuk dışı bir şekilde öldürülen atalarımızın kemikleri hala açıkta durmaktadır. Ortada duran kemikler vicdanımızı sızlatmakta ve her gördüğümüzde yaramızı yeniden kanatmaktadır.

81 yıldır Zini’de -kefensiz ve mezarsız- yatmakta olan masumları anmak, açıkta duran kemiklerin DNA testlerinin yapılarak bizlere teslim edilmesi ve onları inancımızın gerektirdiği gibi defin etme talebimizi dillendirmek için, 8 Ağustos Perşembe günü saat: 15.00’te Erzincan’ın Kılıçkaya Köyünde biraraya geldik. Zini Katliamı’nı yapanları, göz yumanları, görmezden gelenleri lanetledik.

“ZAMAN, FAİLLERİN CANİLİĞİNİ ÖRTMEDİ”

Zaman mağdurların, babasız, kocasız, sevgilisiz, kardeşsiz kalmışların yarasını nasıl sarmadıysa, faillerin yaptığı caniliğin üzerini de örtmedi. Bu ağır travma durumundan mağdurlar ve devlet olarak kurtulmak gerektiğini anmamızda dillendirdik.”

Zini Gediği İnisiyatifi ayrıca, geleneksel olarak her yıl yapılan Zini Gediği anmasına katılan, katkı sunan siyasi partilere, sendikalara, odalara ve tüm demokrasi güçlerine desteklerinden dolayı teşekkür etti. 

Pirhaber

Bu haber 329 kere okundu
  • Bu haberi paylaşın:
UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik ve tamamı büyük harfle yazılan yorumlar onaylanmamaktadır.
Kategorisindeki Diğer Haberler
Etnik, dini, sosyo-politik kimliği ve doğasıyla tarihsel özgünlüğü olan Der..