Lütfen bekleyin..
Munzur Haber / ‘Dersim’den Halepçe’ye Almanya suç ortağı’

‘Dersim’den Halepçe’ye Almanya suç ortağı’

09 Ağustos 2019, 10:31

Dersim 38’de Almanya yapımı gazların kullanıldığına dair ortay çıkan belgeler için Berlin hükümeti “bilmiyoruz” yanıtını verdi. Sol Parti milletvekili Jelpke, Almanya’nın Dersim’den Halepçe’ye Kürdistan’daki suç ortaklığına dikkat çekti.

Mayıs ayında Dersim Gazetesi, Türk devletinin Dersim’deki soykırımda kullandığı zehirli gazları Nazi Almanyası’ndan alındığına dair Mustafa Kemal imzalı belgelere ulaşmışlardı. Ardından Almanya’da yayınlanan Yeni Özgür Politika ve Junge Welt gazeteleri konuya ilişkin ayrıntılı araştırmalara yer vermişti.

1937’de başlayıp 1938’de sona eren Dersim’deki soykırımda Almanya’nın suç ortaklığı ise muhalefet partilerinden Sol Parti’nin girişimiyle geçtiğimiz Temmuz ayının başında Federal Meclis’e taşınmıştı.

Parlamenterler Ulla Jelpke, Dr. André Hahn ve Gökay Akbulut girişimiyle Sol Parti Grubu konuya ilişkin dönemin Nazi Almanyası ile Ankara rejimi arasındaki zehirli gaz ortaklığına ilişkin bir soru önergesi meclise vermişlerdi.

‘ACILARI ANLIYORUZ AMA MESELE BİZİM DEĞİL’ YANITI

Angela Merkel’in başbakanlığındaki Federal Hükümetin yanıtlaması talebiyle sunulan önergede vekiller, Dersim’de kullanılan Alman yapımı gazlara ilişkin ayrıntılı sorular yönelttiler.

Federal Hükümet ise 15 Temmuz tarihli bir yanıtı vekillere gönderdi. ANF’nin elindeki yanıtta Sol Parti’nin birçok sorusuna Berlin hükümeti cevap vermekten kaçındığı görülüyor.

Sadece “Belgeler Federal Hükümet’e Dersim’deki katliama ilişkin tarihi ve siyasi bir çalışmanın yapılması sorumluluğu veriyor” şeklinde ifade edilen vekillerin görüşüne ilişkin Berlin yönetimi ikinci kez şu yorumda bulundu: “Federal Hükümet kurbanlar ve yakınlarının acısını anlıyor. Ancak tarihi ve siyasi çalışma Türkiye’de yapılmalı.” Benzer bir yorum Nisan ayında hükümetin verdiği yanıtta da yer almıştı.

Yeni belgelere ilişkin medyada yer alan haberlerin Federal Hükümet tarafından bilindiği ifade edilen yanıtta devamla Dersim’de Nazi gazlarını ispatlayan son kanıtlar için ise şu açıklama yapıldı: “Medyadaki haberler dışında ayrıntılı bilgiye sahip değiliz. Belgelerin tarafsız şekilde incelenmesi ve yorumlanması ancak bilimsel bir çalışmayla yapılmalı.”

Merkel hükümeti, ayrıca Dersim’de yaşananlara ilişkin Türkiye’de yapılacak bir çalışmaya katkı sunmaya ve Almanya’nın o dönemdeki payını incelemeye hazır olduklarını bildirdi.

Dersim’de kullanılan zehirli gazların hangi Alman firmasından üretildiği, ihracat onayının dönemin rejimi tarafından onay verilip verilmediği, 1937 yılında Heinkel He111 tipi savaş uçaklarının Türkiye’ye satılıp satılmadığına dair birçok soru ise yanıtsız bırakıldı.

‘200 BİN DERSİMLİNİN BURADA YAŞADIĞI UNUTULUYOR’

Merkel hükümetinin “Dersim 38’e ilişkin çalışma Türkiye’de yapılmalı” açıklamasına Sol Parti milletvekili Ulla Jelpke tepki gösterdi. Jelpke, hükümetin yanıtına ilişkin ANF’ye verdiği demeçte, 1937/38 yıllarında Dersim’de soykırım ve zorla göçertmenin izleri ile o döneme ait travmanın hala sürdüğüne dikkat çekti.

Alman hükümetinin Dersimlilerinin acısını tanıdığına dair ifadeleri olumlu bulduğunu aktaran Jelpke’ye göre mesele sadece Türkiye’yi değil Almanya’yı da ilgilendiriyor.

Sol Parti’nin deneyimli siyasetçisi hükümete şu çağrıyı yaptı: “İki ve üç kuşaktır 200 bin Dersimli Federal Almanya Cumhuriyeti’nde yaşıyor. Bu yüzden Dersim’de yaşananları anlatan anıtlar ve projeler burada da olmalı.”

Gün yüzüne yeni çıkan belgelerde Dersim’de kullanılan gazların dönemin Türk Cumhurbaşkanı Mustafa Kemal Atatürk tarafından Almanya’dan temin edildiğini hatırlatan Jelpke son olarak şunları söyledi: “Ayrıca Almanya’nın ürettiği Heinkel He111 uçaklarından gaz bombaları atılmış. Tüm belge ve bilgiler 1937/38 Dersim’den Irak’ın 1988’de Halepçe’de gerçekleştirdiği kimyasal gaz saldırısına kadar Alman gazının Kürtlere karşı işlenen suçlarda katillerin hizmetinde olduğunu gösteriyor.”

YENİ BELGELER SUÇ ORTAKLIĞINI ISPATLIYOR

Dersim’de zehirli gazlar kullanıldığı hem mağdurların anlatımı hem de katliamda payı olan Türk yetkilerinin anlatımından dolayı zaten uzun süredir bilinen bir gerçekti. Yıllar sonra gün ışığına çıkan son belgelere göre ise dönemin Türk hükümeti, 1933-1945 yılları arasında hüküm süren Nazi rejiminden 20 ton Chloracetophenon ve İperit gibi gazları ve bu gazları bombalara koymaya yarayacak otomatik tesisatlar almış.

Belgeler, Almanya’dan savaş ve soykırım araçlarının alınmasına ilişkin Mustafa Kemal’in 7 Ağustos 1937 tarihli imzasını taşıyor. Ayrıca Ankara hükümetinin ilgili bakanlıklarının imzasını da taşıyan belgelerde Türk devletine gazları kullanmak için ABD’den 1937 yılında Marten modeli savaş uçaklarının tahsis edildiği bilgisi yer alıyor.

Alman Dışişleri Bakanlığı’nın arşivinden çıkan bir başka belgeye göre ise Dersim’de soykırım hazırlığı yapıldığı sırada Ankara rejimine 1937 yılında Heinkel He111 tipi savaş uçakları ihraç edildi.

ANF

Bu haber 366 kere okundu
  • Bu haberi paylaşın:
UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik ve tamamı büyük harfle yazılan yorumlar onaylanmamaktadır.
Kategorisindeki Diğer Haberler
Etnik, dini, sosyo-politik kimliği ve doğasıyla tarihsel özgünlüğü olan Der..