Lütfen bekleyin..
Munzur Haber / Dersim İnşa Kongresi; Herdê Dewrêş’i katletmeyin

Dersim İnşa Kongresi; Herdê Dewrêş’i katletmeyin

01 Ağustos 2019, 13:10

Munzur Dağlarında maden arama ruhsatı verilmesi üzerine Dersim İnşa Kongresi (DİK) bir basın açıklama yaparak, ‘Herdê Dewrêş’imizi İnsansızlaştırmaktan ve Dersim’i katletmekten vazgeçin’ çağrısında bulundu.

Munzur Milli Parkı'nın bir bölümünü de kapsayan 43 bin 350 hektarlık alanın maden sahası olarak belirlenmesi ve maden arama ruhsatı verilmesine tepkiler sürerken bir tepkide Dersim İnşa Kongresi’nden (DİK) geldi.

Dersim İnşa Kongresi (DİK) bir basın açıklama yaparak, ‘Herdê Dewrêş’imizi İnsansızlaştırmaktan ve Dersim’i katletmekten vazgeçin’ çağrısında bulundu.

Bu nasıl bir kindir bitip-tükenmek bilmeyen?

Yayınladığı mesajda DİK ‘Bu nasıl bir kindir ve düşmanlıktır ki, biz Dersimlilere ve coğrafyamıza Osmanlı’dan cumhuriyet’e ve günümüze kadar kutsal mekanlarımız (Herdê Dewrêş) üzerinde sayısız seferler düzenlendi, fiziksel soykırımlar ve katliamların yanı sıra hem doğa ve hemde kültürel soykırımlar yaşatıldı. Tarifi olmayan acılara tanık olduk, savrulduk, imha, inkar ve sürgün edildik. Dünyanın başka bir bölgesinde kadim bir halkin ve inancın kutsal coğrafyası 100 yılı aşkındır sistematik bir şekilde bunca zulüm görmemiştir’ denildi.  

Devlet bunu bilinçli bir şekilde yapıyor

‘Devlet bunu bilinçli bir şekilde yapıyor’ denilen açıklamada, ‘Munzur Dağları’nın maden sahası ilan edilmesi ile birlikte Munzur Dağları’ndaki krater gölleri, höyükler, yaylalar ve arı konak yerlerini kapsayan 43 bin hektarlık bir alan için maden ruhsatı verilerek ulusal ve uluslararası şirketlere peşkeş çekilmiştir. Maden İşleri Genel Müdürlüğü ve diğer kurumların Dersim’de de birçok yerde ağaçları keserek doğayı katlederek bu süreci başlatt ve maden sahası ilan edilen Munzur Dağları'nda, 227 çeşidi Türkiye'ye özgü endemik türlerden oluşan toplam bin 900 bitki ve Munzur Milli Parkı’nın olumsuz etkileneceği bilgisi kesin olduğuna bakılırsa bunun, devlet kontrolünde planlanan bir doğa katliamı olduğu’ kaydedildi.

Herdê Dewrêş’e hep birlikte omuz omuza sahip çıkalım

HES ve Barajlar ile sürdürülen coğrafik soykırım Projelerinin şimdilerde maden arama bahanesi ile doğal yaşamıda hedef alarak yok edileceği vurgulanan açıklamada, ‘Bölgemizin insansızlaştırılması ve demografik yapının tamamen olumsuz yönde değiştirilmesinin karşısında hep birlikte, omuz-omuza durmalıyız’ denilerek, 'Bütün bunlar yetmiyormuş gibi şimdi de maden arama bahanesi ile dağlarımızın altının oyulmaya başlanmasına müsade etmeyeceğiz’ diye belirtildi ve ‘Dersim'de barajları nasıl durdurduysak aynı mücadele ruhu ve dayanışması ile de maden projelerini durdururuz’ vurgusunu yapıdı.

Maden arama çalışmalarına karşı mücadeleyi yükseltelim

Dersim İnşa Kongresi (DİK) tarafından yapılan basın açıklamasının sonunda, Dersimli milletvekilleri ve çevre dostu STK’lar başta olmak üzere İnanç kurumları ile duyarlı tüm kesimlere çağrı yapılarak tarihi Hasankeyf'e dönük kurulan dayanışmanın aynısının Dersim için kurulması gereğine vurgu yapıldı ve bu konuda Dersimliler ile birlikte kurum olarak her türlü fedakarlıktan kaçınılmayacağı vurgulandı. DİK olarak hukuki işlemler başlatan ve ‘Munzur milli parklarından, Hasankeyf’e, doğaya zarar verecek her projeye, Cerattepe’den Ovacık’a Kaz Dağları’na dayanışma içerisinde hukuksal mücadelemiz sürecek” anlayışınından hareketle diasporada yaşayan Dersimliler ile kurumları olarak yanınızdayız’ denilerek Herdê Dewrêş bizimdir, pir-u paktır, kirletilmesine izin asla vermeyeceğiz' vurgusunun altı çizildi.    

Dersim İnşa Kongresi YK

Bu haber 385 kere okundu
  • Bu haberi paylaşın:
UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik ve tamamı büyük harfle yazılan yorumlar onaylanmamaktadır.
Kategorisindeki Diğer Haberler
Etnik, dini, sosyo-politik kimliği ve doğasıyla tarihsel özgünlüğü olan Der..