Lütfen bekleyin..
Munzur Haber / ‘Munzur’dan Cerattepe’ye, Ovacık’tan Kaz Dağları’na mücadelemiz sürecek’

‘Munzur’dan Cerattepe’ye, Ovacık’tan Kaz Dağları’na mücadelemiz sürecek’

31 Temmuz 2019, 11:41

“Milli parklara, doğaya zarar verecek her projeye, Cerattepe’den Ovacık’a Kaz Dağları’na dayanışma içerisinde hukuksal mücadelemiz sürecek”

Munzur Dağları’nn tamamının maden sahası ilan edilmesi ve Munzur Vadisi Milli Parkı’nın bir bölümünde bir şirkete maden arama ruhsatı verilmesi üzerine PİRHA’ya konuşan Avukat Barış Yıldırım, “Milli parklara, doğaya zarar verecek her projeye, Cerattepe’den Ovacık’a Kaz Dağları’na dayanışma içerisinde hukuksal mücadelemiz sürecek” ifadelerini kullandı.

Dersim’in Ovacık ilçesi ve Erzincan sınırları arasında yer alan Munzur Dağları silsilesinin maden sahası ilan edilmesi ve şirketlere ruhsat verilmesine ilişkin Avukat Barış Yıldırım, PİRHA’ya açıklamalarda bulundu.

Munzur havzasının ekolojik açıdan çok güçlü bir havza olduğunu ifade eden Yıldırım, Dersim’de 145 maden arama ruhsatı verildiğini belirtti.

43 BİN HEKTARLIK ALANDA RUHSAT

Ruhsatların Munzur Gözeleri, Mercan Vadisi, Kırk Merdiven Şelaleleri, Tülin Tepe, Tepecik ve Pulur höyüklerinde 43 bin hektarlık alanda verildiğini belirten Yıldırım, Cevizlidere ve Geyiksuyu’ndaki Sin mezrasında madencilik projelerinin iptal edilmesi için hukuki girişimlerde bulunduklarını belirterek hazırlanan ÇED raporunda “Bölgede bitki çeşitliği örneğin Hollanda’dan fazladır. Munzur havzası tek başına bir ülkenin bitki çeşitliliğinden çok daha fazla çeşitlilik içeriyor. Raporda çok sayıda nadir hayvan türlerinin de bulunulduğu kaydediliyor” dedi.

 

 

“ARTVİN’DEN İZMİR’E, DERSİM’E MÜCADELEMİZ SÜRECEK”

Basının bu konuda önemli rol oynadığını belirten Yıldırım, Dersim’deki kurumlara ortak mücadele çağrısında bulundu.

Yıldırım, “Artvin’den İzmir Bergama’ya, Dersim’den Kaz Dağları’na ekolojik hayatı tahribata uğratacak her türlü projeye karşı hukuksal mücadele içerisinde olacağız” diyerek çağrıda bulundu.

“MUNZUR VADİSİ, DÜNYA KÜLTÜR MİRASI LİSTESİNE ALINMALIDIR”

Yıldırım, Munzur Vadisi Milli Parkı’ndaki yaban hayatı ekolojisinin tahribata uğramaması ve bölge ekolojisinin parametrelerinin bozulmaması için çağrısını yineledi:

“İnsanlığın evrensel, kültürel ve doğal mirası olan bu sahanın korunması çağrısı yapıyoruz. Çünkü Munzur Vadisi’ne yönelik etkileşim bu şekilde devam ederse buradaki ekosistem değerleri bozulacak. Bizim en büyük çağrımız şu; Munzur Vadisi Milli Parkı, Dünya Kültür Mirası listesine alınmalıdır.”

PİRHA/DERSİM

Bu haber 329 kere okundu
  • Bu haberi paylaşın:
UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik ve tamamı büyük harfle yazılan yorumlar onaylanmamaktadır.
Kategorisindeki Diğer Haberler
Etnik, dini, sosyo-politik kimliği ve doğasıyla tarihsel özgünlüğü olan Der..