Lütfen bekleyin..
Munzur Haber / 100 yıl sonra Dersim’deler

100 yıl sonra Dersim’deler

31 Temmuz 2019, 08:35

Aileleri 1915 Ermeni soykırımında sürgün edilen çocuklardan oluşan “Veradardz Folk Ensemble” müzik ve dans grubu, 19. Munzur Kültür ve Doğa Festivali kapsamında Dersim’de sahne aldı.

DERSİM – 1915 Ermeni Soykırımında aileleri göç ettirilenlerin çocukları, Ermenistan’da oluşturdukları dans ve müzik grubuyla icra ettikleri sanat ile köklerine iniyor. Grup üyeleri, “Soykırımından kaynaklı göç ettirildiğimiz illere geri dönüp yaşamak istiyoruz. Hiçbir zaman buralardan kopmadık. Şimdi o bağı güçlendirmek istiyoruz”  dedi.  
 
Dersim Munzur Kültür ve Doğa Festivali’ne birçok yerli sanatçı katıldı. Ancak bu yıl ilk kez Veradardz Folk Ensebemble Ermeni Müzik ve Dans Grubu festivalde sahne alarak farklılık yarattı. Ermeni grubu kültürlerini temsil eden kıyafetleri, müzik ve oyunları ile tüm dikkatleri üzerine çekti. 1915 Ermeni Soykırımı'nda aileleri Van, Urfa, Muş, Bitlis gibi birçok ilden Ermenistan’ın başkenti Erivan’a göç etmek zorunda kalan ailelerin çocukları 2009 yılında bir araya gelerek, Veradardz Folk Ensebemble Müzik ve Dans Grubunu oluşturdu. 
 
Anlamı “Köklerine dönüş” olan Veradardz Folk Ensebemble grubu 20 kişiden oluşuyor. Erivan'da sanatlarını icra eden grup ilk kez Dersim’e gelerek sahne aldı. Grup Ermeni kültürüne ait rengarenk kıyafetleri, kendi anadilinde seslendirdiği şarkıları ve oyunları ile büyük bir ilgi topladı. Müzik ve oyunların amacı bununla neler yapmak istediği üzerinden grup sözcüsü Aevsoreli Avetisyon ve grup üyesi Sose Poetyon ile konuştuk. 
 
GRUBUN ADI: KÖKLERİMİZE DÖNÜŞ
 
Avetisyon, grubun ilk amacı dans ve müzik ile Ermeni kültürünü yaşatmak olduğunu söyleyerek, insanların köklerine dönmesinin çok önemli olduğunu o nedenle grubun adını “Köklerimize dönüş” adı vererek sanatı icra etmeye başladıklarını kaydetti. Avetisyon, Ermeni soykırımında büyüklerinin katledildiğini anımsatarak şöyle devam etti: “Soykırım ile kültürümüz ve dilimiz de yok edilmeye çalışıldı. Biz de buna karşı bu grubu oluşturarak, kendi kültürümüzün özünü yaşamak ve yaşatmak istiyoruz.  Dedelerimiz gibi yaşamak için köklerimize inmek istiyoruz. Grubumuz da bunu amaçlamaktadır.”  10 yıldır gruplarının olduğunu, daha çok Ermenistan’da kültür ve sanatı icra ettiklerini yineleyen Avetisyon, “Birçok önemli işlere imza attık. Bir çok ülkeden davetler aldık, ancak maddi imkansızlardan kaynaklı gidemedik” dedi. 
 
‘KÜRT VE ERMENİ KÜLTÜRÜNÜ PEKİŞTİRECEĞİZ’
 
İlk kez Dersim’e geldiklerini söyleyen Avestion, Dersim ve insanlarını çok sevdiklerini, gitmek istemediklerini kaydetti. Özelikle doğasının kendilerini çok etkilediğini ifade eden Avestion, “Dersim halkını yüreğimizde hissediyoruz, yaşadıkları acılar nedeniyle de kendimize çok yakın hissediyoruz. Bundan sonra da Dersim’e gelip, Ermeni ve Alevi kültürünü bir birine tanıtmak istiyoruz” diye konuştu.  
 
‘KOPMADIĞIMIZ TOPRAKLARA GERİ DÖNMEK İSTİYORUZ’
 
Bundan sonra özelikle Kürt kültürü ve müziğini daha iyi araştırıp ortaklaşmak için çalışmaları olacağını ifade eden Avestion, “Ancak yine de bir halkın dilini, kültürünü tanımak için gelip yerinde görmek daha önemlidir. İmkanlar el verdiği sürece sık sık gelmeye çalışacağız. Hatta Ermeni Soykırımından kaynaklı göç ettirildiğimiz illere dahi geri dönüp burada yaşamak istiyoruz. Hiçbir zaman buralardan  kopmadık. Şimdi o bağı güçlendirmek istiyoruz” şeklinde konuştu.  
 
‘SANATTA KADININ SESİ VE YERİ ÖNEMLİDİR’
 
Grubu oluşturanlardan biri olan Sose Poetyon ise kendi kültürü, dili ve müziğini çok sevdiğini bu nedenle de grupta yer aldığını söyleyerek, “Sanatta kadının sesi ve yer alması çok önemli. Kültürünü öğrenen bir kadın, geleceği olan çocuklarına da bu kültürü daha güzel aktarır. Grupta 7 kadın yer alıyoruz. Kadınlar olarak kendi kültür ve sanatımıza dair daha güzel şeyler yapmak istiyoruz” diye belirtti. 
 
MA / Mehmet Şah Oruç – Semra Turan
Bu haber 310 kere okundu
  • Bu haberi paylaşın:
UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik ve tamamı büyük harfle yazılan yorumlar onaylanmamaktadır.
Kategorisindeki Diğer Haberler
Etnik, dini, sosyo-politik kimliği ve doğasıyla tarihsel özgünlüğü olan Der..